31 Mart 2014 07:24

İsveç’te Süryanilerden coşkulu ‘Akitu’ kutlaması

Babil ve Asur İmparatorluğu döneminden beri yeni yılın başlangıçı olarak kabul edilen 6764 yıllık “Akitu” kutlamalarında çocuklar için etkinlikler düzenlenirken, gençler için, entegrasyon ve soykırımın ele alındığı paneller düzenlendi.

İsveç’te Süryanilerden coşkulu ‘Akitu’ kutlaması
Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm


İsveç’te yaşayan Asuri-Süryaniler yeni yılları “Akitu Bayramı”nı düzenledikleri panel, seminer ve galayla kutladılar.
Babil ve Asur İmparatorluğu döneminden beri yeni yılın başlangıçı olarak kabul edilen 6764 yıllık “Akitu” kutlamalarında çocuklar için etkinlikler düzenlenirken, gençler için, entegrasyon ve soykırımın ele alındığı paneller düzenlendi. Kutlamalara katılan  İsveç siyasi parti temsilcileri entegrasyon, ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve Suriye ve Türkiye’de yaşayan Asuri-Süryanilerin sorunlarını ele alan konuşmalar yaptılar.
10 bine yakın Asuri-Süryaninin yaşadığı Stockholm’un Södertäje eyaletinde dün saat 15.00’te başlayan “Akitu” kutlamalarının ilk konuşmacısı İsveç Entegrasyon Bakanı Erik Ullenhag, Ortadoğu’da yaşayan Asuri-Süryanilere yönelik baskı ve saldırılara dikkat çektikten sonra “Biz Hükümet olarak Suriye’den gelen hiç kimseyi geri yollamayacağımıza söz veriyoruz” dedi.

TÜRKİYE KENDİ GEÇMİŞİYLE YÜZLEŞSİN

1915 yılında Asurilerin soykırımına uğradıklarını ve topraklarından sürüldüklerini hatırlattıktan sonra “Biz Halk Partisi olarak Ermeni ve Asurilere soykırım yapıldığını kabul ettik. Şimdi artık Türkiye’nin geçmişiyle yüzleşmesinin ve soykırımını kabul etmesinin zamanı” dedi.
Sosyal Demokrat İşçi Partisi Genel Başkanı Stefan Lövfen, Asurilerin İsveç toplumunun bir parçası olduklarını ve fotboldan politikaya kadar İsveç’in ilerlemesine ve gelişmesine katkıda bulundukları belirttikten sonra  İsveç’te tırmanışa geçen  ırkçılık ve yabancı düşmanlığına karşı mücadele edilmesinin önemine değindi.
Son yapılan kamuoyu yoklamalarında büyük bir başarı göstererek oylarını yüzde 9’lara çıkarttığı gözlenen Sol Parti’nin Lideri Jonas Sjöstedt, Irak ve Suriye’de Hristiyan halklar üzerindeki baskı ve saldırılara dikkat çektikten sonra, Sol Parti olarak yıllardır Türkiye’de Asurilere yönelik baskılara, topraklarına el konulmasına karşı mücadele ettiklerini, dilleri ve kültürleri yasaklanan halkları desteklediklerini söyledi.
“Soykırım vardır” dediği için yargılanan Papaz Yusuf Çetin’in duruşmalarına gözlemci olarak katıldığını belirten Sjöstedt Çetin’in mahkemedeki tutumundan övgü ile söz ettikten sonra “Gerçekler söylenmeli. Ben Türkiye’de Asurilerin haklarına saygı gösterilen günlerin geleceğini umut ediyorum.” şeklinde konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Altın şirketi geldi selama gölge düştü

SONRAKİ HABER

NSU, polis memurunu hangi amaçla öldürdü?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...