30 Mart 2014 06:00

Hakkari’de kadınlar toprağa can veriyor

Kadın Merkezi Vakfı Hakkari Şubesi (KAMER) tarafından 3 sene önce açılan seramik atölyesi, kadınlara seramik mesleğini öğretiyor.

Hakkari’de kadınlar toprağa can veriyor
Paylaş

Kadın Merkezi Vakfı Hakkari Şubesi (KAMER) tarafından 3 sene önce açılan seramik atölyesi, kadınlara seramik mesleğini öğretiyor.

Atölye 20’ye yakın kadının mesleki eğitimini tamamlarken, bugünlerde ise “Kadınlar toprağa hayat vermeye devam ediyor” adlı yeni proje ile 20 kadına daha mesleki eğitim vermeyi hedefliyor. Seramiklere geleneksel motifleri işleyen kadınlar ayrıca günlük harçlıklarını buradan çıkarabiliyor. Ekonomik kazançtan daha çok ürettikleri için mutlu olduklarını dile getiren Nilay Furkan, 3 yıla yakın seramik ile uğraştığını, zevk için bu işi yaptığını söyledi. Seramiği işlerken hissettiği duyguları dile getiren Furkan, “Bunu yaparken rahatlıyorum. Hiçbir şeyim kalmıyor. Bu toprağı şekillendirip, vazo haline getirmek, bir şeyi üretebildiğinin farkına varmak, insanın öz güvenini artırıyor. Yani ‘bunu ben yaptım’ diyebilmek farklı bir duygu katıyor bana” dedi.

‘SERAMİĞE DUYGULARIMIYANSITIYORUM’


Atölyenin Yeni Kursiyeri Meral Korkmaz ise seramik mesleği ile tanışıklığını anlatarak, şöyle konuştu: “İlk başlarda çok zorlandım nasıl yapacağı-mı  düşünürdüm. Ama şu an yapabildiklerimi gördüğümde ilerisi için yapamayacağım şey yoktur diyorum. Seramiği sevdim hayal gücümü ve duygularımı yansıtıyorum.”

‘HAYAL GÜCÜNÜ GELİŞTİRİYORUZ’

Seramiğin yapılışını anlatan KAMER Hakkari Şubesi Sorumlusu Zozan Selimoğlu, seramiklere bölgesel motifleri de işlediklerini kaydetti. Atölyeyi uzun süre boyunca kendi imkanları ile ayakta tutmaya çalıştıklarını ifade eden Selimoğlu, “Proje üreterek mesleki öğretiminin devamını sağlıyoruz. 2011’de 20 kadın bu işi öğrendi. Şu anda bu proje ile 20 kadına daha öğretiyoruz” diye konuştu. Kısıtlı imkanlar dahilinde atölye ile kadınları evlerinden dışarı çıkarmaya çalıştıklarına dikkat çeken Selimoğlu, atölyede kadınların çok iyi zaman geçirdiğini kaydetti. Atölyede sadece mesleki eğitimin olmadığının altını çizen Selimoğlu, “Burada kadının kendi gücünün farkında olmasını sağlıyoruz. Mesela hayal güçlerini genişletiyoruz. Kadınlar burada toprağa desenleri ile can veriyor. Burada ayrıca kadına yönelik şiddeti anlatıyoruz. Güzel bir ortamımız var. Kadını burada güçlendirmek adına çalışmalar yürütüyoruz” dedi. (Hakkari/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Betondaki Çatlaklar İstanbul Film Festivali’nde

SONRAKİ HABER

Bu kargalar, okula başlayacak kadar zeki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...