29 Mart 2014 06:00

‘Halkı savaşa ikna planları yapılıyor’

Seçime günler kala Suriye’ye müdahaleye gerekçe bulmak için yapılan toplantıda geçen konuşmaları Faik Bulut, Sinan Birdal, Gençay Gürsoy ve Seda Altuğ gazetemize değerlendirdi.

‘Halkı savaşa ikna planları yapılıyor’
Paylaş

Tuba GÜNGÖR
Özlem TEMENA
İstanbul


Dışişleri bakanlığının odasında yapılan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ve Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler arasında geçen görüşmelerin kaydının YouTube’a sızdırlılması için hükümet tarafından yapılan açıklamalarda “casusluk” değerlendirmesi geldi ve ardından alınan ani bir kararla YouTube kapatıldı. Seçime günler kala Suriye’ye müdahaleye gerekçe bulmak için yapılan toplantıda geçen konuşmaları Faik Bulut, Sinan Birdal, Gençay Gürsoy ve Seda Altuğ gazetemize değerlendirdi.

‘HÜKÜMET HALKI SAVAŞA İKNA ETMEYE ÇALIŞIYOR’

Gazeteci Faik Bulut,  konuşmalarda halkı savaşa ikna etme planları yapılırken, bu konuşmaların sızdırılmasının  başbakan ve hükümet tarafından yapılan “casusluk, alçaklık” açıklamalarıyla geçiştirilemeyecek kadar ciddi olduğunu belirtti. Halkın savaşa şüpheyle yaklaştığını belirten Bulut “Halk ‘Suriye’den hava saldırısı gerçekleşti” gibi basında sürekli çıkan haberlere şüphe içinde yaklaşılıyordu, bu konuşmalarda halkın savaşa nasıl ikna edileceği konuşuluyor” dedi.

‘AKP’NİN İSTİKLAL SAVAŞI SÖYLEMLERİ SONA ERDİ’

Konuşmalarda iki önemli nokta olduğunu belirten Bulut  “Suriye’ye müdahaleyi, vatan savunması olarak gösteren hükümet içeride hükümete karşı ortaya çıkan itirazların üzerini örtüyor ve hesap vermeyi engellemek istiyor. Aynı zamanda Suriye politikasında ki başarısızlığının üstüne örtmek istiyor. Diğer bir önemli husus ise bu dinlemenin sadece cemaat tarafından yapılamayacağı. Cemaat ve ABD’nin bu işte parmağı olduğu açıkça görülüyor. Bu noktada Türkiye bürokrasisinin en hassas noktası olan ve devlet sırrı niteliği taşıyan konuşmaların sızdırılabileceğini gördük ve bu tür dinlemelerin engellenemediği açıkça ortaya çıktı. AKP’nin son dönemde kullandığı istiklal savaşı veriyoruz söylemlerinin ne kadar boş olduğunu görüyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

GÜRSOY: TAHMİN ETTİĞİMİZDEN FAZLASI

Türkiye’nin Suriye’ye yönelik bazı planlarının olduğunu tahmin ettiklerini söyleyen Profesör Doktor Gençay Gürsoy, “Ancak bu ses, meselenin tahmin ettiğimizden öte kışkırtıcı bir müdahalenin zemininin hazırlığı olduğunu gösterdi” dedi. Hemen yayın yasağının gelmesini de eleştiren Gürsoy, “Bir ülkenin kaderini belirleyecek bir şeye mahkeme yasağı olmadan, hemen yayın yasağı getirilmesi, bu ülkede artık demokrasinin olmadığını gösterir” diye konuştu. Gürsoy, çıkan kayıtların ülkenin istihbarat zaafını sergilediğini söyledi. Zaman zaman devletlerin kamuya açık olmayan sırlarının olduğunu bildiklerini belirten Gürsoy şöyle konuştu: “Eski devletler böyleydi. Gizlenen siyasetle toplum yönetiliyordu. Ancak bu ortaya çıkanlardan sonra bizim devlet nedir? Devlet sırrı nedir? Bunları tekrar tartışmamız gerekiyor” dedi. Twitter ve YouTube’un kapanmasını da eleştiren Gürsoy, “Hükümet bütün itibarını ve meşruiyetini kaybetti” dedi.

Türkiye’nin Suriye’ye müdahalesinin seçim öncesi çeşitli şekiller de ele alındığını söyleyen Gürsoy, “Kimisinin bunun dış kaynaklı olduğunu söylediğini” aktardı. İktidarın manipülasyon yaptığını düşündüğünü belirten Gürsoy, “Ancak bence iktidarın seçim öncesi itibar kaybetmesidir bu” ifadelerini kullandı.    

‘DIŞ POLİTİKADA HALK KENDİ KARARINI ALMALI’

Işık Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümünden Yrd. Doç. Dr. Sinan Birdal, “Her şeyden önce bu konuşma güvenlik ve dış politikada halkın karar almasının öncelik haline getirilmesinin önemini ortaya çıkarıyor.” yorumunda bulundu.  “Dış politika ve güvenlik politikasının saydamlaşması, bu konularda halkın bilgilendirilmesi ve halkın denetiminin sağlanması çok önemli olduğunu belirten Birdal “17 yy’da mutlak monarşi yönetiminde yaşamıyoruz. Güvenlik ve dış politika 3-5 kişinin oluşturduğu kabine ve bürokrasiye teslim edilemez. Doğrudan kendi hayatını ilgilendiren konularda halkın kendi kararlarını almasının önü açılmalıdır.” dedi.

‘HÜKÜMET İMAJINI SEÇİMLER ÖNCESİ KAZANMA PEŞİNDE’

Doç. Dr. Seda Altuğ, kayıtta geçen konuşmalardan “AKP hükümetinin savaş çıkartmak yoluyla içerde ve dışarda zedelenen itibarini ve siyasi iktidarını yeniden tesis etme ve çabasında olduğunu anlayabiliyoruz.” Yorumunda bulundu. Konuşmaları hükümetin hem iç hem de dış politikasıyla değerlendiren Altuğ  “İç politika açısından değerlendirecek olursak AKP hükümeti Suriye girme hayalleri kurarak güçlü ve kudretli başkan ve hükümet imajını seçimler öncesi yeniden kazanma peşinde.  Dışarda ise Hükümet Ortadoğu’da kaybettiği oyun kurucu rolünü tekrardan kazanma çabası içerisinde.   Türkiye IŞİD’e karşı bir harekata giriştiği koşulda ABD, AB, Katar ve Suudi Arabistan tarafından da destekleneceğini öngörüyor olmalı ki- aksi takdirde tek başına Suriye’ye girmesi pek akil kari değil, IŞİD karşıtı harekatın öncüsü olarak Suriye’de ve bölgede yönlendirici ve oyun kurucu bir pozisyon kazanabilir diye hesaplıyor. Kandan beslenen ve medet uman her tur devlet- sömürgeci Batı devletleri olsun, TC olsun, Suriye rejimi olsun- kendilerini toplum önünde meşrulaştırmak için "ulusal çıkarlarımız" söylemine sığınırlar, ama Suriye’de gelinen su noktada hükümetin kendi iç ve dış çıkarları temelinde Suriye’ye girmesi halklar için yıkım getirecektir.
 

ÖNCEKİ HABER

İnşaatçılar için değil doğa ve halk için

SONRAKİ HABER

Siyasiler ses kaydını değerlendirdi: Bir dehşet senaryosu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...