29 Mart 2014 06:00

Tes-İş’te gündem taşeron işçiler

TES-İŞ İstanbul 1 No’lu Şube, 5 Nisan Cumartesi günü olağan kongresini yapacak. DSİ konferans salonunda toplanacak kongreye 167 delege katılacak. İş kolunda yaşanan sorunlar ve Tes-iş’e üye olan 2 bin taşeron işçinin TİS’ten hâlâ yararlanmamış olması nedeniyle kongrede sert tartışmaların yaşanması bekleniyor.

Tes-İş’te gündem taşeron işçiler
Paylaş

Ercüment AKDENİZ
İstanbul


TES-İŞ İstanbul 1 No’lu Şube, 5 Nisan Cumartesi günü olağan kongresini yapacak. DSİ konferans salonunda toplanacak kongreye 167 delege katılacak. İş kolunda yaşanan sorunlar ve Tes-iş’e üye olan 2 bin taşeron işçinin TİS’ten hâlâ yararlanmamış olması nedeniyle kongrede sert tartışmaların yaşanması bekleniyor.

DELEGE SEÇİMLERİ NE GÖSTERDİ?

Tes-İş 1 No’lu Şubenin örgütlü olduğu BEDAŞ, AYEDAŞ, DSİ, İller Bankası, ÜAŞ ve TEİAŞ’ta yapılan delege seçimlerine yaklaşık 5 bin işçi katıldı. Bu işçileri temsilen 157 delege seçilirken 10 civarında da doğal delege bulunuyor. Şubeye muhalif işyerlerinde delege seçimi için asılan ilanların son güne ve hafta sonuna sıkıştırılması tepkilere neden olmuş ve konu gazetemize haber olmuştu.   

Ortaya çıkan delege tablosu, mevcut Şube Başkanı Ersin Akman başkanlığındaki listeye karşı muhalif bir listenin yarışacağını gösteriyor. Muhalif delegelerin verdiği bilgiye göre; ağırlıkla AYEDAŞ delegelerinden oluşan ve bünyesine şube yönetimine tepkili BEDAŞ’taki taşeron işçisi delegeleri de alan muhalefet hareketi, her gün biraz daha güçleniyor. Muhalif temsilciler ve işyeri temsilcileri hafta başında konuyla ilgili açıklama yapacaklarını ifade ettiler.

KONGREYE SORUNLAR DAMGA VURACAK

BEDAŞ’ta özelleştirme sürecinin ardından üye sayısı 200’e düşen Tes-İş 1 Nolu Şube geçtiğimiz dönemde taşeron işçileri örgütledi. Yaklaşık 2 bin taşeron işçiyi üye yapan Tes-İş, toplusözleşmeden taşeron işçilerin de yararlanması ve kadrolu işçilerle aynı haklara sahip olmaları için davalar açtı. Fakat mahkeme koridorlarına sıkışan davalardan somut bir kazanım çıkmadı. Özellikle ücretlerdeki muazzam fark nedeniyle taşeron işçilerde huzursuzluk giderek arttı. Kadrolu işçiler 2 bin 500-3 bin TL maaş ve ikramiye alırken, taşeron işçiler hâlâ 1500 TL’ye ve ikramiye almadan çalışıyorlar.

Taşeron işçiler sendikanın kendileriyle ilgilenmediğini ve artık mücadeleye geçilmesi gerektiğini söylüyor. İş kolunda yetkili olmamasına rağmen DİSK’e bağlı Enerji-Sen’in yaptığı eylemler için işçiler şöyle diyor; “Adamlar hem sayıca az hem de yetkili değil ama işverene kök söktürüp hak alıyor, biz neden hâlâ yerimizde duruyoruz?​”
Kadrolu işçiler de şube yönetimine oldukça tepkili. Çünkü bir yıl önce yaşanan özelleştirmeler sürecinde sendika merkezi kadar şube yönetimi de sessiz kalmış.

‘HER ŞEY YASA DEĞİL’

Geçmiş kongrelerden farklı olarak, muhalefetteki isimler 5 Nisan’da yapılacak seçimde daha iddialı hale geldiklerini söylüyor. Muhalif delegeler işyerleri ve bölgelerde toplantılar yapıyorlar. Kongre salonuna tüm kadrolu ve taşeron işçileri çağıran muhalefet, kongrenin bir hesap verme ve sorunları birlikte tartışma yeri olduğunu belirtiyor.
Her şeyin yasalardan geçmediğini söyleyen muhalif isimler, gücünü işçiden alan, fiili bir mücadele dönemine geçilmesi gerektiğini söylüyorlar.

ÖNCEKİ HABER

Didim’de seçim şöleni

SONRAKİ HABER

Hatay’a kardeşlik ve barış yakışır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...