29 Mart 2014 06:00

Yok olmaktan kurtarılacak

Türkiye’nin lokal endemik türlerinden biri olan Likya-Kaş Orkidesi, insan baskısı, kontrolsüz yumru sökümü ve bilinçsiz otlatma yüzünden yok olma tehdidi altında.

Yok olmaktan kurtarılacak
Paylaş

Yusuf YAVUZ
İsparta

Türkiye’nin lokal endemik türlerinden biri olan Likya-Kaş Orkidesi, insan baskısı, kontrolsüz yumru sökümü ve bilinçsiz otlatma yüzünden yok olma tehdidi altında. Dünyada yalnızca Kaş’ta yayılış gösteren türün üç yüz civarında bireyi kaldığı tahmin ediliyor. Bu nadir türün yok olmaktan kurtarılması ve gelecek nesillerinin koruma altına alınması amacıyla başlatılan proje üçüncü yılına girdi.
Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İsmail Gökhan Deniz’in öncülüğünde dokuz kişilik proje ekibiyle Akdeniz Üniversitesi ve Kaş Orman İşletme Müdürlüğünün katkılarıyla sürdürülen Likya-Kaş Orkidesi Koruma Projesi’ne TÜBİTAK da destek veriyor. Proje kapsamında türün korunması için Kaş Orman İşletme Müdürlüğünün tahsis ettiği 10 dönümlük alan çitle çevrilerek insan baskısından arındırılarak bilimsel çalışmalar için uygun bir zemin oluşturuldu.

ARAZİ DIŞINDA BULUNAN TÜRLER KORUMA ALANINA AKTARILACAK

Üçüncü yılına giren projeyle ilgili sorularımızı yanıtlayan Yrd. Doç. Dr. İsmail Gökhan Deniz, 2014 yılı çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Proje kapsamında 1-11 Nisan tarihleri arasında türün popülasyon değerlendirmelerini yapacaklarını kaydeden Deniz, “Arazi çalışmalarında detaylı ölçümler yapılacak ve kritik olarak tehlike altındaki bu bitki türüne ait bireylerin doğal yayılış ortamında tek tek bulunarak yıldan yıla değişimi ekolojik olarak ortaya konmaya çalışılacak.
Geçtiğimiz yıl Kaş Orman İşletme Müdürlüğü tarafından oluşturulan özel koruma alanında halihazırda yayılış gösteren bireylerin yanına, yakın bölgede doğal yayılış gösteren ancak şahıs arazilerinde yer almaları nedeniyle yakın gelecekte ciddi tehdit altında olan bireylerden de aktarım yapacağız” diye konuştu.

ÇALIŞMALARA LİSELİLER DE KATILACAK

Bu yıl türle ilgili yapılacak arazi çalışmalarına, lise öğrencileri de katılarak çalışmaları yerinde görmeleri sağlanacak. Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İsmail Gökhan Deniz, türün korunması için yereldeki eğitim çalışmalarının önemli olduğunun da altını çizdi.

ÖNCEKİ HABER

Dikkat: Kedinizden verem kapabilirsiniz

SONRAKİ HABER

Erzurumda ‘Kar filmleri’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...