28 Mart 2014 14:16

Youtube yasağına karşı dava açıldı

Ankara Barosu, video paylaşım sitesi Youtube'a erişim yasağı getirilmesini mahkemeye taşıdı. Baro, Youtube’a erişimi engelleyen TİB’in yetki gasbı yaptığı gerekçesiyle Ankara İdare Mahkemesi’nde yürütmeyi durdurma ve iptal davası açtı.

Youtube yasağına karşı dava açıldı
Paylaş

Ankara Barosu, video paylaşım sitesi Youtube'a erişim yasağı getirilmesini mahkemeye taşıdı. Baro, Youtube’a erişimi engelleyen TİB’in yetki gasbı yaptığı gerekçesiyle Ankara İdare Mahkemesi’nde yürütmeyi durdurma ve iptal davası açtı.
Dava dilekçesinde erişimin TİB'na re'sen bütünüyle engelleme kararı verildiği koşulların yasada, çocukların cinsel istismarı, müstehcenlik, fuhuş suçlarını oluşturan yayınlarla sınırlandırıldığına dikkat çekildi.
Özel hayatın gizliliğini ihlal koşullarında da yasada TİB Başkanlığı'na “özel kişilerin başvurusu halinde münhasıran sadece o kısım, bölüm, resim, video ile ilgili olarak içeriğe erişimin engellenmesi” imkanı tanındığına dikkat çeken Baro, dilekçesinde “Youtube video paylaşım blogu’nun bütününe erişimin, yukarıda açıkça sayılan suç iddialarından birisine dayalı olmaksızın engellenmesi Anayasa’nın ölçülülük ilkesine, AİHS’in 10. maddesinde hüküm altına alınmış olan ifade özgürlüğü ilkesine, Birleşmiş Milletler Kişiler ve Siyasal Haklar Uluslararası Sözleşmesi’nin 19. maddesinin ikinci fıkrasına ve 5651 sayılı Yasa’nın 8, 9/A maddelerine açıkça aykırıdır” ifadelerini kullandı.

BARONUN İTİRAZ GEREKÇELERİ
*TİB'ın, medyada yer aldığı kadarıyla gerekçe olarak gösterilen “ulusal güvenlik” iddiasıyla youtube’un tümü için erişimin engellenmesine karar verme yetkisi yoktur.   
*TİB tarafından  ulusal güvenlik ihlali iddiası ile youtube’un tamamına erişimin engellenmesi ile davalı idare, yargıya ait bir yetkiyi kullanarak, yetki gasbında bulunmaktadır.
*5651 sayılı Kanun’a göre TİB’in böyle bir hakkı bulunmamaktadır. TİB yetkisizdir.
*TİB’e böyle bir yetki veren mahkeme kararı da yoktur.

'SEÇİM GÜVENLİĞİNE ZARAR VERİR'
Dilekçede, “Youtube internet sitesine erişimin engellenmesine yönelik  dava konusu bu karar, telafisi güç ve imkansız zararların doğmasına neden olabileceğinden, seçim güvenliği ve demokrasi sürecinin atmosferi açısından da son derece hatalıdır. Bu nedenle, dava konusu kararla ilgili idarenin savunması alınmaksızın ağır derecede hukuka ve Anayasa’ya aykırı bu işlemin yürütmesinin durdurulmasına karar verilmesi talep ediyoruz” denildi. (Ankara/EVRENSEL)


BASIN KONSEYİ: YETER DİYORUZ!
Basın Konseyi, son günlerdeki  yasaklamalar ve kapatmalar ile ilgili bir açıklama yayınladı. Açıklamada, basın özgürlüğünü önlemeye yönelik çabalar olduğu vurgulanarak şunlara değinildi:

"Mahalli yöneticileri seçmekten öte daha büyük anlam yüklenen, 30 Mart yerel seçimlerine, maalesef basın özgürlüğünü engellemeye yönelik çabalar damgasını vurmuştur.
Twitter ve Youtube'a getirilen yasaklar, gazete kapatmalar, RTÜK'ün verdiği parasal ve kapatma cezaları, telefon tehditleri, dahası; savaş olasılığı gibi demokratik sürecin engellenmesine yönelik antidemokratik girişimler, basın tarihinin kara sayfalarındaki yerini, çoktan almıştır.
Türkiye Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün kurduğu Cumhuriyet ilkelerine ve özgürlüklere sahip demokratik bir ülkedir.
Tüm demokratik kuruluşlar, özellikle de basın meslek örgütleri çoğulcu demokrasinin mücadelesini vermekte kararlıdırlar.
Tüm engellemelere rağmen, başta basın ve ifade özgürlüğü olmak üzere demokrasinin evrensel standartlarından asla vazgeçmeyeceğiz.
Hayatımızı belirleyen bu politik uygulamaların, özgürlüklerimizi yok ettiğinin farkındayız.
Saldırı ve tehditler, hangi şekilde ve boyutta olursa olsun, Basın Konseyi olarak boyun eğmeyeceğimizi, bir kez daha hatırlatıyoruz." (DHA)
 

ÖNCEKİ HABER

Gül de \'sızdıranların\' peşine düştü

SONRAKİ HABER

Seçim yayını yasağı bu gece başlıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...