28 Mart 2014 13:32

‘Vatan hainleri’ bir tarafa...

Savaş planlarının yapıldığı devlet zirvesinin ses kaydı İnternet’e sızdırılınca bugün gazetelerin manşetlerinde de bu haberler vardı. AKP yandaşı gazeteler tıpkı Başbakan Erdoğan ve Bakan Davutoğlu gibi toplantı tapesini sızdıranları ‘vatan haini’ ilan etti.

‘Vatan hainleri’ bir tarafa...
Paylaş

Savaş planlarının yapıldığı devlet zirvesinin ses kaydı İnternet’e sızdırılınca bugün gazetelerin manşetlerinde de bu haberler vardı. AKP yandaşı gazeteler tıpkı Başbakan Erdoğan ve Bakan Davutoğlu gibi toplantı tapesini sızdıranları ‘vatan haini’ ilan etti. Bir ülkenin üst düzey yetkililerinin savaş çıkarma çabasını, hatta bunun için uluslararası hukuk kurallarının çiğnenerek nasıl bahane yaratıldığını da görmezden geldi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “alçaklık ve namussuzluk” sözleri ile beraber sızdırma haberleri verildi.

HÜKÜMETİN YAYIN ORGANLARI

Hükümetin yayın organı gibi çıkan gazeteler adeta tasarımlarıyla da ses kaydını yayınlayanların “vatan haini” olduğunu ikna etmek için bir çabaya girdiler. Sabah, ‘Vatana ihanet’ sür manşeti attı. Manşette de Erdoğan’ın ‘O hainlerin inine gireceğiz’ sözüne yer verdi.  Star ise, ‘En adi ihanet’ manşetini atarak, ‘Paralel casusluk. Türkiye dün tarihinin en alçakça saldırısına maruz kaldı’ diye yazdı. Haberde, “Ülkenin en mahrem bilgilerini kaydeden telekulak çetesinin ihaneti, İran ve Suriye hesabına bir casusluk faaliyeti olarak yorumlandı” denildi. ‘Bu ihanet affedilmez’ manşeti atan Yeni Şafak ise kaydın montaj olduğu iddiasında bulundu. Gazete ‘Ulusal güvenliği tehlikeye atan ihanetin Türkiye’de infiale neden olduğunu’ öne sürdü. Akşam da ‘Vatana ihanet’ manşeti attı, Takvim ise başka bir komplo teorisini Kemal Kılıçdaroğlu’nun fotoğrafıyla ve ‘CHP İmamı’ manşetiyle ilk sayfasına taşıdı. Akit de ‘Alçaklık… Hainlik’ manşeti attı.

Cemaat medyası ise her iki taraftan da sorumluların hesap vermesi gerektiğini söyledi.  ‘Bu bir ulusal güvenlik skandalıdır’ diyen Zaman gazetesi ‘Dinleyen de sızdıran da savaş mizanseni yapan da hesap versin’ dedi. Bugün de ‘Sorumlular bulunmalı’ yorumunda bulundu.

TARİHİ SORUMLULUK

Savaş planlarının yapıldığı, Suriye’yi topa tutmak için çeşitli bahanelerin yaratıldığı tapeleri okuyucuyla buluşturma sorumluluğuna sahip gazeteler de vardı. Gazetemiz Evrensel, BirGün, Sol, Cumhuriyet, Karşı, Aydınlık, Posta, Yurt gibi gazeteler, o toplantıda geçen diyaloglara yer verdi. Doğan grubuna ait Posta gazetesi ana akım medya arasında tapeleri yayınlayan tek gazeteydi. Attığı manşet de çapıcı oldu. Posta, ‘Rezaletin Zirvesi’ dedi.

Cumhuriyet, ‘Süleyman Şah bombası’ manşetini attı. Cumhuriyet önceki gün ses kaydını İnternet’te yayınlayınca TİB kaydın kaldırılmasını istemişti. Cumhuriyet ise adeta meydan okumuştu. Gazete bir kez daha meydan okudu. Tape gazete sayfalarında yer aldı.

BirGün ise, ‘Çocuklarımızın canını korumak için yayımlıyoruz, gelin bizi de kapatın’ diyerek, ‘4 adam yollarım 8 füze attırırım’ diyen Hakan Fidan’ın sözlerini manşetine taşıdı. Aydınlık, Türkiye’yi Bombalar Savaş Çıkartırız’ sür manşeti ile çıktı. Sol ‘Halk Düşmanları’ dedi. Yurt ise ‘Savaş Komplosu’ manşeti attı. Karşı da ‘Kan Lobisi Toplantısı’ dedi.

DEVLETİN ‘SÖZCÜ’SÜ

Kendine hükümet karşıtıyım diyen ve muhalif yayıncılık çizgisinde olduğunu iddia eden Sözcü gazetesi attığı manşetle 'devlet refleksi' gösterdi. Sözcü, savaşın planının yapıldığı ve saldırmak için çeşitli bahanelerin üretildiği ses kaydı için ‘devlet sırrı’ çizgisinde durdu. Gazete toplantının yapılmasından değil ses kaydının sızdırılmasından kaynaklı rahatsızlığını yansıttığı haberinde, Erdoğan’ın dinlemelere karşı önlem almamasına tepki gösterdi. Hükümet ve Cemaat kavgasının da Türkiye’yi tehdit ettiğini söyledi

BİR O TARAF BİR BU TARAF...

Hürriyet gazetesi, ‘Devletin En Gizli Sırrı Sızdırıldı’ manşeti attı. Hürriyet, haberi biraz daha ortalayarak görmeyi tercih etse de kaydın yayınlanmasının herkesi şok ettiğini belirtti.
Milliyet gazetesi de ses kaydının yayınlanmasının şok etkisi yarattığını yazdı. Gazete ‘Durum Vahim’ derken, Başbakan Erdoğan’ın ‘ahlaksızlık’ sözlerine de geniş yer ayırdı.
Vatan, haberi sür manşette gördü ‘Savaş İlanı’ dediği haberinde  Davutoğlu’nun durumu ‘T.C.’ye savaş ilanı’ sözlerine de yer verdi.
Radikal de çok ayrıntıya girmeden  ‘Devlet Çıplak’ manşeti attı. Tepkiler de gazetede yer buldu.

Taraf gazetesi ‘Zirveden Şok Sızıntı’ manşeti attı. Taraf, ses kaydı nedeniyle YouTube’un kapatılmasını da ‘Tayyipland’e hoşgeldiniz’ şeklinde yorumladı.


NAGEHAN ALÇI: HEPİNİZ VATAN HAİNİSİNİZ

Hükümeti canhıraş savunan Nagehan Alçı  CNN Türk ekranlarındaki Dört Bir Taraf yayınında arkadaşlarını vatan haini ilan etti

Türkiye’yi sarsan ses kaydıyla ilgili CNN Türk ekranlarında sert bir tartışma yaşandı. Programda Nagehan Alçı, Kadri Gürsel, Nazlı Ilıcak ve Altan Öymen’i vatan haini ilan etti.  İnternet’e düşen ses kaydıyla ilgili Kadri Gürsel RTÜK yasağını delince Nagehan Alçı “Ben de burada vatan hainleriyle bulunmaktan utanç duyuyorum. Utanmazsınız. Bu ortam dinlemesini yapanlar dünyanın her yerinde casustur. Hem millete hem de devlete ihanet ediyorsunuz. Tamam AK Parti kaybetsin, Tayyip Erdoğan gitsin ama, ulusal güvenliğimiz tehlikede” diye konuştu. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

\'Bu görüşme devlet sırrı değil, halka ihanet planıdır\'

SONRAKİ HABER

Bekir Kaya, Başbakana yanıt verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...