28 Mart 2014 11:29

Arap Alevilerinin Türbesi imara açılıyor

Hatay’da Arap Alevilerinin inanç merkezlerinden olan Şeyh Muhammed El Kerim Türbesi, Hatay Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından imara açılıyor.

Arap Alevilerinin Türbesi imara açılıyor
Paylaş

Halil İMREK
Hatay


Hatay’ın İskenderun ilçesinin Mustafa Kemal Mahallesinde Arap Alevilerinin inanç merkezlerinden olan Şeyh Muhammed El Kerim türbesi Hatay Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından imara açılıyor. Türbe, aynı zamanda Arap Alevilerinin inançları gereği sık uğradıkları eski bir mezarlık alanı.
Nusayri (Arap) Alevilerinin inanışında ziyaretlerin (türbe) özel bir yeri var. Arap Alevi halkının yaşamında kutsal olarak görülen ziyaret (Türbe) yerinin imara açılmak istenmesi tepki alıyor. Türbenin bulunduğun alanın imara açılmaması için yüzlerce imza toplandı ve ilgili yerlere ulaştırıldı. Şeyh Muhammed El Kerim türbesinin içinde, saklanabilir bir biçimde bohur ve tüter vaziyette tütsüler bulunuyor.
İskenderun Belediye Meclis Üyesi ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Belediye başkan Adayı Ercüment Kimyon, Arap Alevilerinin inanç merkezlerinden olan Şeyh Muhammed El Kerim Türbesinin yerinin imara açılmasıyla ilgili gazetemize açıklama yaptı. Kimyon, türbenin Arap Alevileri açısından önemli ve kutsal bir mekan olduğunu ve imara o alanın açılmasının halkın inanç değerlerinin yok sayılması anlamına geleceğini söyledi. Kimyon, “Yasalar mezarlık alanlarının korunmasını emrediyor, buranın mülkiyeti vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından kat karşılığı ihaleye çıkarılmış. Bu yanlıştan vazgeçilmelidir. Hem bir mezarlık alanı, hem de içinde türbe bulunuyor. Merkezi bir noktada işlek bir alan. Burası imara açılıp, inşaatlar dikilmek isteniyor. Biz buna karşı çıkıyoruz. Hatay Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün rant amaçlı bu uygulamadan vazgeçmelidir” dedi.
Bölgenin, halkın rahatça gelip, dilediği gibi inancını ve zamanını geçireceği bir alan olarak düzenlenmesini isteyen Kimyon, “Çevresi parka çevrilebilir. Mülkiyetin bir bölümünü spor alanı olarak kullanıyor. Spor tesisleri eklenebilir. Ama türbe ve mezarlık alanına dokunulmamalıdır” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Özel güvenlikçiler dert küpü

SONRAKİ HABER

Harvey: Evsizlerden daha çok boş ev var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...