17 Haziran 2011 07:09

‘Yemin krizi’ haberi yalanlandı

Milliyet gazetesinde bugün Namık Durukan imzasıyla, "BDP'de yemin krizi" başlığıyla yayınlanan ve “Ertuğrul Kürkçü, Sırrı Süreyya Önder ve Levent Tüzel yemindeki ‘Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı kalacağıma’ cümlesini okumak istemiyor” ifadelerine yer verilen haber yalanlandı. Haberde adı g

‘Yemin krizi’ haberi yalanlandı
Paylaş
Fatih Polat

SPEKÜLATİF HABER

Milliyet gazetesinde bugün “BDP’de yemin krizi” başlığıyla ve Namık Durukan’ın imzasıyla yayımlanan haberde “‘Emek Demokrasi ve Barış’ blokunun listesinden vekil seçilen Ertuğrul Kürkçü, Sırrı Süreyya Önder ve Levent Tüzel yemindeki ‘Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı kalacağıma’ cümlesini okumak istemiyor” denildi. Taraflardan hiçbirinin görüşüne yer verilmeyen ve kaynak da gösterilmeyen haberde şu iddiaya yer verildi: “TBMM’de Leyla Zana’nın 20 yıl önce Kürtçe yemin etmesiyle yaşanan kriz yeniden uç verdi. Bu kez BDP’nin desteklediği ‘Emek Demokrasi ve Barış’ blokunun listesinden seçilen sosyalist milletvekillerinin yemin metni içinde yer alan, ‘Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı kalacağıma’ ifadesini benimsedikleri ideoloji ve dünya görüşlerine uymadığı ve ırkçı söylemler içerdiği gerekçesiyle okumak istemiyor. BDP, krizi aşmak ve milletvekillerini ikna etmek için sorunu Diyarbakır’daki toplantıda tartışıp, milletvekillerini ikna için formül bulmayı amaçlıyor.”

Habere şöyle devam ediliyor: “Diyarbakır’da bugün milletvekilleri ile yapacağı toplantıda tartışmaya açılacak. Parti yönetimi, yemin metninin okunmamasının olumsuz bir durum yaratacağı ve büyük krize neden olacağını savunuyor. BDP kökenli milletvekillerinin ise, Tüzel, Önder ve Kürkçü’nün yemini okumamasını destekleyecekleri ve bu yönde açıklamaları ile üç milletvekilinin arkasında olacakları mesajı vereceği belirtildi.”

DURUKAN BDP’Yİ ADRES GÖSTERDİ

Haberle ilgili olarak aradığımız Gazeteci Namık Durukan, haberde ismi geçen Kürkçü, Önder ve Tüzel ile konuşup konuşmadığına dair sorumuza, “Kaynağıma güvenmesem yazmazdım” yanıtını verirken, habere kaynak olarak da BDP’lileri gösterdi.

KÜRKÇÜ: PROVOKASYON

Habere dair olarak aradığımız Ertuğrul Kürkçü ise, söz konusu yemin metninin tartışmalı bir metin olduğunu, ancak böyle bir gündemlerinin de hiçbir zaman olmadığını belirterek haberi yalanladı. Haberle ilgili kendisiyle görüşülmediğini dile getiren Kürkçü, şöyle devam etti: “Eğer bu haber bir sızdırmaya dayanıyorsa vahim. Haberde adı geçen sosyalist vekillerle BDP’nin diğer milletvekilleri arasına kama sokulmaya çalışılıyor demektir. Eğer sızdırma değilse yine vahim. Haber bizimle hiç konuşulmadan neye göre yapılmıştır. En basit gazetecilik ilkelerinin bile bu açıdan ihlal edildiği açık. Milliyet gazetesinin yazı işlerinin de böylesi bir haberi bizlerin görüşüne başvurmadan yani, gazeteciliğin en basit ilkesi olan 5 N 1 K’yı bile çiğneyerek yayınlamış olması da ayrıca vahim. Bunu bir provokasyon girişimi olarak görüyorum.”

ÖNDER: ASLI ASTARI YOK

Haberde adı geçenlerden, görüşüne başvurduğumuz Blokun İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder de, kendisiyle bu habere dair konuşulmadığını söyledi. Yemin metninin tartışmalı bir metin olduğunu ancak, ‘Yemin krizi çıkarmak’ gibi bir gündemlerinin olmadığını dile getirerek “Aslı astarı yok. Böyle şeylerle uğraşacak vaktimiz de yok” dedi.

TÜZEL: HABER MANİDAR

Görüşlerine başvurduğumuz Blokun İstanbul Milletvekili Levent Tüzel de, yemin metni tartışmalı bir metin olsa da, böyle bir gündemlerinin olmadığını dile getirirken, “Bu haberin bize sorulmadan yapılması da manidar” dedi.

BDP YALANLADI

Durukan’ın kaynağını sorduğumuzda adres olarak gösterdiği BDP de haberi yalanladı. BDP Eş Başkanı Hamit Geylani’yi de habere dair olarak aradık. Geylani, böyle bir gündemden hiç haberi olmadığını ve BDP’liler arasında böyle bir şeyin konuşulduğuna dair de bir duyumunun olmadığını dile getirdi. Kendi kişisel görüşü olarak insanların yemin konusunda özgür olduğunu dile getiren Geylani, “Bizim gündemimizde başka şeyler var. Ülkenin barışa ihtiyacı var. Böyle bir krizin çıkacağı görüşünde de değilim” dedi.

SADECE 15 DAKİKAMIZI ALDI

Namık Durukan’ın söz konusu haberiyle ilgili olarak, kendisiyle ve haberde adını geçirdiği Blokun 3 milletvekiliyle tek tek görüşmemiz, ayrıca konuyla ilgili olarak BDP’nin de görüşüne başvurmamız sadece 15 dakikamızı aldı.  (İstanbul/EVRENSEL)


DEMİRTAŞ DA YALANLADI

BDP’ nin eski Eş Genel Başkanı Demirtaş, bugün Milliyet'te yer alan ve Meclisteki yemin töreninde 3 milletvekilinin metinde yer alan “ Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı kalacağıma” sözünü söylemek istememelerinden dolayı kriz çıkabileceği haberlerini yalanladı. Demirtaş, gündemimizde böyle bir şey yok. Bu yöndeki haberler doğru değil” dedi.


YALAN HABERE BİR ŞAHİN İNANDI

Milliyet Gazetesi’nde yer alan ve yalanlanan, Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku’nun İstanbul milletvekillerinin “yemin krizi çıkaracağı” yönündeki provokatif haber etkisini gösterdi. Yalan haberi ciddiye alan TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, “Böylesi lüzumsuz bir tartışmanın kimseye faydası olmaz” dedi.

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, milletvekillerinin hangi metni yemin olarak Genel Kurul kürsüsünde söyleyeceklerinin Anayasa ve İçtüzük’te yazılı olduğunu belirterek, yemin tartışmalarını “Daha 24’ncü dönem başlarken böylesine lüzumsuz bir tartışmanın, ne bu tartışmayı açan arkadaşlarımıza ne mensubu oldukları siyasi partiye ne ülkemize hiçbir faydası olmaz” dedi.

Meclis Başkanı Şahin, yeni dönem için kaydını yaptırmak üzere Karabük Milletvekili Osman Kahveci ile birlikte geldi. Kaydını yaptıran Şahin ve Kahveci daha sonra parmak izi verdi ve fotoğraf çektirdi. Görevlilerle tek tek tokalaşan Şahin gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

Şahin bir gazetecinin 12 Haziran’da seçilen bazı isimlerin tutukluluğuna ilişkin sorusuna ise “Tabii buna yargı organları karar verecektir. Milletvekili seçilen ve tutuklu bulunan sayın milletvekillerinin dosyalarına bakan yargıçlar değerlendireceklerdir. Sanıyorum onlar ellerindeki mevzuat çerçevesinde hareket edeceklerdir. Geçmişte milletvekili seçilince tahliye edilip parlamentoda görev yapan milletvekilleri oldu. Ama her ayrı durumu müstakil olarak yargıçların değerlendireceğini düşünüyorum” karşılığını verdi.

“YEMİN” HABERİ

Şahin, yemin tartışmaları konusundaki bir soruya da “Milletvekillerinin hangi metni yemin olarak genel kurul kürsüsünde söyleyecekleri anayasada, içtüzükte yazılıdır. Bu değişinceye kadar, -değişmesi icap ediyorsa- milletvekili arkadaşlarımızın bu yemini yapmaları gerekiyor. Aksi halde yemin etmemiş ya da yemin etmekten kaçınmış duruma düşer, parlamento çalışmalarına bu arkadaşlarımız katılamazlar. Ben hiçbir milletvekili arkadaşımızın böyle bir tavır içinde olacaklarını düşünmüyorum. Geçmişte de pek olduğunu hatırlamıyorum. Daha 24’ncü dönem başlarken böylesine lüzumsuz bir tartışmanın, ne bu tartışmayı açan arkadaşlarımıza ne mensubu oldukları siyasi partiye ne ülkemize hiçbir faydası olmaz. Onu düşüneceklerini tahmin ediyorum” yanıtını verdi. (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

İbrahim Çeşmecioğlu'nu kaybettik

SONRAKİ HABER

Yunanistan’da yeni kabine açıklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...