27 Mart 2014 17:24

Dersim’de emeğin ve barışın yönetimi kurulacak

Dersim’de Devrimci Güç Birliği seçim öncesi son mitingini yaptı. Seyit Rıza Meydanı’nda toplanan binlerce kişi seçimin galibinin Devrimci Güç Birliği olacağını ilan etti. Yapılan konuşmalarda, “Dersim 30 Mart’ta düzen partilerine gereken cevabı verecek. Dersim’de emeğin ve barışın yönetimi kurulacak” denildi.

Dersim’de emeğin ve barışın yönetimi kurulacak
Paylaş

Kemal ÖZER
Agit ARAL
Dersim


Dersim’de Devrimci Güç Birliği seçim öncesi son mitingini yaptı. Seyit Rıza Meydanı’nda toplanan binlerce kişi seçimin galibinin Devrimci Güç Birliği olacağını ilan etti. Yapılan konuşmalarda, “Dersim 30 Mart’ta düzen partilerine gereken cevabı verecek. Dersim’de emeğin ve barışın yönetimi kurulacak” denildi.

‘DERSİM HALKI CHP’YE GEREKEN CEVABI VERECEK’

Mitingde ilk sözü alan ESP Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, düzen partilerinin gözünü Dersim’e diktiğini belirterek, “Bütün düzen partileri bilsin ki; Dersim 30 Mart’ta devrimci geleneğine sahip çıkacak” dedi. CHP’nin, cemaat ve MHP ile kol kola girdiğini belirten Yüksekdağ, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, “Dersim’i alacağımızdan adım gibi eminim” sözlerini hatırlatarak, “Sayın Kılıçdaroğlu 30 Mart sabahı adını şaşırabilir. Bu kadar emin olmasın, Dersim halkı bu ittifaka ve kirli pazarlıklara 30 Mart günü gerekli cevabı verecektir” şeklinde konuştu.

ÇOCUK KATİLLERİ VE HIRSIZLARDAN HESAP SORACAĞIZ

Daha sonra söz alan Halkların Demokratik Partisi İstanbul Milletvekili Abdullah Levent Tüzel ise Dersim’de bir kez daha emeğin ve özgürlüğün yerel yönetimini oluşturacaklarını belirterek, “Dersim’de barışın ve emeğin yönetimi oluşturulacak. Seçim sathında artık son dönemeçteyiz. Dersim’de iki ses var; biri egemenler ve onların temsilcileri, diğeri ise halkın ve emeğin güçleri” dedi. “30 Mart’ta çocuk katili ve hırsızlardan hesap soracağız” diyen Tüzel, “Oylarımız hırsıza, çocuk katillerine, işçi cinayetlerinin sorumlularına değil, emeğin ve barışın adaylarına gidecek” şeklinde konuştu.

‘DERSİMLİLERİN ADRESİ DEVRİMCİ GÜÇ BİRLİĞİDİR’

Tüzel’in ardından söz alan BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş alanı dolduran binlerce kişiye hitaben, “Siz bizi bugün mahcup etmediniz biz de sizi mahcup etmeyeceğiz. 30 Mart’ta yine bu meydanlarda zaferimizi kutlayacağız” dedi. 30 Mart’ın klasik bir seçim olmadığını söyleyen Demirtaş, “Biz hiçbir zaman Dersim’e akıl vermeye, akıl satmaya gelmedik. Dersim’e yoldaş olmaya geldik. 30 Mart’ta sandığa giden Dersimliler, bin yıldan bu yana bu coğrafyada Kızılbaş Aleviliğini yok sayanlara gerekli mesajı vermelidir” şeklinde konuştu. Dersim Belediyesinin yaptığı çalışmalara da değinen Demirtaş, “Dersim’e ilk geldiğimizde burada sembolik bir belediye vardı. Bu coğrafya bir ada gibi suyun ortasında ama Dersim kerbeladaymış gibi susuzdu” dedi. 10 yıllık AKP iktidarı sürecinde Dersim’in sosyo-ekonomik yapısının yüzde 6 oranında gerilediğini kaydeden Demirtaş, “Barajlar yapıyorlar, Munzur’u su altında bırakacaklar. 4 yıl için de ekilebilir tarım arazilerinin dörtte biri gitti. Dersim’i insansızlaştırmaya çalışıyorlar. Bu kafa 37-38 kafasıdır. Bugün bizi öldürüp uçurumdan atmıyorlarsa, inanın niyetleri olmadığı için değil, güçleri yetmediği içindir” dedi. Eski belediyelerin Dersimlilere asbestli borulardan su içirdiklerini söyleyen Demirtaş, “Pülümür  kanser oranını en yüksek olduğu yerlerden. Aspest borunlarının hepsini değiştirdik. Elimizden ne geliyorsa, son kuruşuna kadar halkımız için harcamaya gayret ettik. İlk defa burada cemevini resmi kayıtlara geçirdik” dedi

Başbakan Erdoğan’a da yüklenen Demirtaş, “30 Martla birlikte eski düzeni değiştireceğiz. Bütün karara alama mekaznizmalarında kadın ve gençler daha güçlü yer lacak. Başbakan bundan rahatız. Alışmış tek adamlığa. Demokrasi dendiğinde kulakları dikiliyor. 10  yıldır 70 milyonluk ülkeyi yönetiyorsun. Aklın yetse sözümüz olmayacak. Arada bir Bilale danışıyorsun o senden de beter” dedi.

Dersim’in AKP iktidarı boyunca açlığa, isizliğe mahkum edildiğini söyleyen Demirtaş, “Burada eğitim düzeyi hariç her şey Türkiye rakamlarının altında. Bilal’in bir günde evden götürdü para 37 yılda Dersim’e yapılan yatırımlara eş. Bunlar yaşanırken Dersim’in parlementıda temsilcisi yok. AKP’den hesap sormak istiyorsak Dersimliler için adres Devrimci Güç Birliğidir” şeklinde konuştu.

‘AKP, CHP’NİN YEŞİLLENMİŞ HALİDİR’

CHP’nin 90 yıllık ömrü boyunca Dersim’e hiçbir şey vermediğini söyleyen Demirtaş, “Şimdi gelip Dersimlinin yakasına niye yapışıyor? CHP’nin Dersim’e yapacağı en büyük iyilik Dersim’i Dersimliye bırakmaktır. AKP, CHP’nin yeşillenmiş halidir” dedi.

 

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan, Suriye\'ye dair ses kaydını doğruladı

SONRAKİ HABER

Kılıçdaroğlu’ndan ses kaydı açıklaması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...