27 Mart 2014 13:43

Sayıştay'dan Melih Gökçek'e seçim kıyağı

Dikmen 3. etap satışlarındaki usulsüzlük nedeniyle, Melih Gökçek ve 10 encümen üyesi hakkında hüküm Sayıştay tarafından seçim sonrasına bırakıldı. CHP Yolsuzluk Birimi Başkanı Aykut Erdoğdu, "Sayıştay 70 trilyonluk usulsüzlüğü 1 yıl önce karar bağlamasına karşın, İçişleri Bakanlığı'ndan onay isteyerek oyalıyor" dedi.

Sayıştay\'dan Melih Gökçek\'e seçim kıyağı
Paylaş

Sayıştay, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Kuzu-Ulubol İnşaat’a ihale ettiği Dikmen Vadisi 3. Etap’ın satışına ilişkin dosyada tespit ettiği usulsüzlükleri 4 Nisan 2013 tarihinde karara bağlamasına karşın, İçişleri Bakanlığı’ndan istenen yazı gelinceye kadar, “Konunun hüküm dışı bırakılması”na iki üyenin karşı oyuna rağmen, “oy çokluğuyla” karar verdi.
Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin 2011 yılı hesabı ile ilgili olarak düzenlenen rapora ilişkin Sayıştay Kanunu’nun 49’uncu maddesi gereğince yapılan yargılamada, Kuzu-Ulubol ortaklığı’na ihale edilen 117 milyon 400 bin TL bedelli “Dikmen Vadisi 3. Etapta bulunan 390 adet konut ve 3 adet işyeri’ne ait dosya incelendi.

Yargılamada, denetçi raporundaki, “Taksitle yapılan satışların geri ödemelerinde vade farkı alınmaması veya eksik tahsil edilmesi” ile “Şartname ve sözleşmede taksit ödemelerinin geciktirilmesi durumunda ayrıca gecikme cezasının uygulanmaması nedeniyle kamu zararı oluşması” tespiti değerlendirildi.

SAVCI DA 'KAMU ZARARI' DEDİ AMA...

Sayıştay 6. Daire’de  yapılan duruşmada, denetçinin, “hükümlere uygun olarak, yaptırımların uygulanmaması nedeniyle vade farkının hatalı tahsil edilmesinden 7 milyon 149 bin 665 TL, gecikme cezasının da hatalı tahsil edilmesi nedeniyle 62 milyon 849 bin 986 TL olmak üzere toplam 69 milyon 999 bin 651 TL kamu zararının sorumlulara ödettirilmesinin uygun olacağı” görüşüne savcı da katıldı.   

Duruşmada konunun İçişleri Bakanlığı tarafından da incelendiği savunuldu. Bunun üzerine duruşmada karar verilmesi yerine "İçişleri Bakanlığı’nca bu hususla ilgili inceleme/soruşturma yapılıp yapılmadığının, yapılmış ise müfettiş raporu, bilirkişi raporu ve Bakan onayının bir örneğinin gönderilmesinin sağlanması amacıyla İçişleri Bakanlığı’na yazı yazılmasına, istenilen bahse konu bilgi, belge ve raporlar gelene kadar da konunun hüküm dışı bırakılmasına" oy çokluğu ile karar verildi.

İKİ KARŞI GÖRÜŞ

Sayıştay 6. Dairesi'nde görülen duruşmada “İçişleri Bakanlığı’ndan gelecek yazı gelinceye kadar hüküm dışı bırakılması" kararı Başkan Hasan Fehmi Ezber ile üyeler Hasan Basri Yılmaz ve İsmail Destan'ın oylarıyla alınırken, üyeler Yakup Güneri ve Abdullah Şimşek karşı oy kullandılar.

Karşı oy kullanan iki üye, “Denetçi görüşünde belirtilen gerekçelerle, belediye tarafından şartname ve sözleşmedeki gecikme cezası ile ilgili hükümlere uygun olarak yaptırımların uygulanmaması suretiyle neden olunan kamu zararının tazminine karar verilmesi gerekir” dediler.

'TOPU TACA DEĞİL STADYUM DIŞINA ATTILAR'

CHP Yolsuzlukları Araştırma Birimi Başkanı ve İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, “bu durumun Melih Gökçek’e seçim kıyağı” anlamına geldiğini söyledi. Erdoğdu, “Sayıştay, 70 trilyonluk usulsüzlüğü bir yıl önce karara bağlamasına karşın, İçişleri Bakanlığı’ndan onay yazısı isteyerek kararın açıklanmasını oyalıyor” diye konuştu. Sayıştay’ın bu dosyayı İçişleri Bakanlığı’na göndermesinin tamamen “davayla ilgili hükmü seçim sonrasına erteleme” amacı taşıdığını belirten Erdoğdu, “İçişleri Bakanlığı’nın sözleşmenin mali hükümlerine yönelik bir şey söylemeye hakkı yok ki. Ortada bir sözleşme var ve şirket bu sözleşme şartlarını bile bile ihaleye girmiş. İçişleri Bakanlığı buna ne cevap verecek? Zaten aradan 1 yıl geçmesine rağmen cevap verememesi de amacın ne olduğunu gösteriyor" dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kadıköy\'e Gezi anıtı yapılacak

SONRAKİ HABER

Ses kaydına göre, Suriye ile savaş çıkarmaya çalışmışlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...