27 Mart 2014 06:00

Bakan Müezzinoğlu randevu alabilseydi...

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Edirne’de partisinin seçim çalışmaları kapsamında ziyaret ettiği, hasta randevu çağrı merkezinden “Alo 182”yi aramasına rağmen ulaşamadı. Peki Bakan Müezzinoğlu randevu almayı başarabilseydi devamında neler yaşayacaktı?

Bakan Müezzinoğlu randevu alabilseydi...
Paylaş

Fırat TURGUT
İstanbul

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Edirne’de partisinin seçim çalışmaları kapsamında ziyaret ettiği, hasta randevu çağrı merkezinden “Alo 182”yi aramasına rağmen ulaşamadı. Peki Bakan Müezzinoğlu randevu almayı başarabilseydi devamında neler yaşayacaktı? İşte özeti: GSS’li değilse ekstra ücret ödeyecek. En fazla 3 dakikada muayene edilmeye çalışılacak. Nitelikli sağlık hizmeti alamayacak. Katkı katılım payı ödeyecek. Doktorun yazdığı ilacı almak için gittiği eczanede muayene parası-ilaç parası kesilecek. Eğer emekliyse bu paralar maaşından kesilecek.

Bakan Müezzinoğlu’nun yaşadıklarını Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Sekreteri Beyazıt İlhan’la konuştuk. Öncelikle randevu sisteminin olumlu yanına dikkat çekiyor Beyazıt İlhan: “Mesela sabah erken saatlerden itibaren hastanelerde beklemiyorsunuz. Bu sistemle hangi saatte muayene olabileceğinizi biliyorsunuz”

RANDEVU TAMAMSA SIRA PARADA

Ancak İlhan sistemin ciddi bir altyapı sorunu olduğunu söylüyor: “Bakan yoğunluktan kaynaklı ulaşamamış olabilir. Randevu sistemiyle ilgili birtakım problemler yaşandığına dair bize de bildirimler geliyor. Belli ki ciddi bir altyapıyı sorunu var”

Beyazıt İlhan sorunun sadece randevuyu almakla bitmediğini belirtiyor. İlhan, randevuyu alabilen birinin yaşayacağı sorunları şöyle anlatıyor: “Mesela hastaneye gitti. GSS’den faydalanabiliyor mu ona bakılıyor. Prim borcu varsa faydalanamıyor. En az 35-40 lira veriyor. Prim borcu yoksa bile katkı payını cebinden ödüyor. Hastaya yeterli süre ayrılmıyor. En az 15 dakikada bir hasta alınmalı. Ancak bu 10 dakikada bir oluyor ve araya başka hastalar da alınıyor. Yani nitelikli sağlık hizmeti alınamıyor. Sonra insanlar eczaneye ilaç almak için gittiğinde çok ciddi borç yüküyle karşılaşıyor. Eğer emekliyse bu ücretler maaşlarından kesiliyor”

Beyazıt İlhan randevu sisteminin olumsuz bir yönüne daha dikkat çekiyor. İlhan, “Bir randevu almak ortalama 4 dakika sürüyor. Bu telefon ücreti de hastaların cebinden çıkıyor. Faturaya yansıyor. Bunun da çözülmesi gerekiyor” diyor.


VATANDAŞLAR RANDEVU ALAMAMAKTAN ŞİKAYETÇİ

Mehmet Emin DEMİREL
İstanbul

Bakan Müezzinoğlu’nun randevu alamaması sistemde yaşanan sorunları gözler önüne serdi. Vatandaşlar ya Müezzinoğlu gibi arayıp da ulaşamamaktan dert yanıyor ya da randevuların günler sonra verilmesine.

Mursel Fidan’ın sık sık fizik tedavi ve ortopedi bölümüne gitmesi gerekiyor. Çocuklarının kendisi için randevu aldığını söyleyen Fidan, “Bazen ‘baba arıyoruz çıkmıyor’ diyorlar. 15 gün bekliyoruz” diyor. 10-15 yıl öncesine göre randevu sisteminin kolaylık sağladığını belirtiyor Fidan ancak yine de vatandaşların mağduriyet yaşadığına dikkat çekiyor. Fidan’ın en çok şikayet ettiği konu ise diş hastalıkları. “Bunun için devlet hastanesine gitmem. Özel hastaneye gidiyorum. Eşim Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne gitti. Özele göre daha ucuza yapıyorlar bu bir gerçek ama 1 ay gidip geldi eşim. Ben çalışan bir insanım sürekli izin alamıyorum” diyor.

DİŞ İÇİN AYLAR SONRAYA RANDEVU

Filiz İlanbey ise pazartesi günü dışında diğer günler telefonla randevu alabildiğini söylüyor. Ancak sadece Cerrahpaşa için geçerli. İlanbey bunun sebebini “Çünkü ‘Alo 182’den değil kendi numarasından randevu alabiliyorum” diye açıklıyor. İlanbey, özellikle telefonların düşmediğini belirtiyor ve özel hastaneye yönelmek zorunda kaldığını söylüyor.

Filiz İlanbey yaşadığı sorunla ilgili bir örnek veriyor: “Kızımı 2 yıl önce İstanbul Tıp Fakültesi’ne diş tedavisi için götürdüm, diş teli takılması gerekiyordu. Kasım 2012’de gittik Nisan 2013’e gün verdiler. Nisan 2013’te götürdüm kızımı muayene ettiler. Tel takılması için 6 yıl sonrasına gün verdiler. Ben de kızımı özel hastaneye götürdüm”

Lütfiye Edeoğlu da randevuların genelde 2 hafta sonrasına alınabildiğini söylüyor.

Erkan Çiçek de en çok diş tedavisi için gerekli randevulardan dert yanıyor: “İki hafta önce dolgu ve diş ağrısı için randevu almıştım, dolgu için bana tekrardan iki ay sonrasına randevu verildi”

RANDEVU SİSTEMİ İŞLEMİYOR


Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğrencisi Okan İnce ise randevu sisteminin doktorlar açısından iyi bir sistem olduğunu ancak pratikte bir işe yaramadığının altını çiziyor. İnce, “Her hastaya 15 dakika bakmamız gerektiğini öğreniyoruz. Buna göre günde 30 kişiye bakmamız gerekir ancak 100 hastaya bakan doktorlar var”

ÖNCEKİ HABER

Halk laf değil icraat istiyor!

SONRAKİ HABER

Tutuklu Kürt gazetecilerden 8’i serbest bırakıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...