16 Haziran 2011 12:16

Diyarbakır savcısı İstanbul’a el attı

İşyeri İstanbul’da, işçiler İstanbul’da, işveren İstanbul’da, sendika İstanbul’da, suça neden gösterilen toplusözleşme İstanbul’da imzalanıyor ama soruşturmayı Diyarbakır’daki savcı başlattı.Büyükçekmece Adliyesinde dün ilginç bir duruşma vardı. Sanık koltuğuna belki de ilk defa i

Diyarbakır savcısı İstanbul’a el attı
Paylaş
Gökhan Durmuş

Büyükçekmece Adliyesinde dün ilginç bir duruşma vardı. Sanık koltuğuna belki de ilk defa işçiler, işverenler, sendikacılar birlikte oturdu. Davaya konu olan "suç" 2007 yılında işlendi. Genel-İş Konut İşçileri Şubesi, Esenyurt’taki Arye Sitesinde çalışan üyeleri için işverenlerle toplusözleşme masasına oturdu. Yapılan anlaşma gereği 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, 21 Mart Newroz Bayramı ve 1 Mayıs tatil günü olarak kabul edildi.  İmzalanan sözleşme basında da yer aldı.

Diyarbakır Savcısıda  basında yer alan bu haber üzerine 21 Mart Newroz Bayramı’nı gerekçe göstererek soruşturma başlattı.  2009 yılında taraflar İstanbul Savcısına ifade verdi. “Bu iş burada biter” diye düşünürlerken, dava açıldığını öğrendiler. Dün yapılan duruşmada sanıkların avukatı olan Mustafa Üçdere yaptığı savunmada, imzalanan sözleşme ile Newroz Bayramı’nın resmi tatil ilan edilmediğini idari tatil ilan edildiğini dile getirdi. Daha önce 1 Mayısın da resmi tatil olmadığını ancak birçok farklı işkolunda yapılan sözleşmelerde tatil kabul edildiğine dikkat çeken Üçdere, aynı sözleşmede 8 Martın da tatil ilan edildiğini ancak Newroz tatil ilan edilmesine dava açılmasının düşündürücü olduğunu kaydetti.  

Sanıklar da yaptıkları savunmalarda, Newrozu resmi tatil değil idare tatil kabul ettiklerini söylediler. Hakim verilen ifadelerin ardından sanıkların beraatine karar verdi.

ANTİDEMOKRATİK UYGULAMA

Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Genel-İş Konut İşçileri Şube Başkanı Nebile Irmak, “Bu dava anlamsız. İş yeri İstanbul’da, işçi İstanbul’da, işveren İstanbul’da, sendika İstanbul’da ama soruşturmayı açan Diyarbakır Savcısı. Eğer bir suç unsuru olsaydı İstanbul’daki savcılar da gereğini yaparlardı herhalde. Yine biz yaptığımız toplusözleşmeleri Çalışma Bakanlığına veriyoruz, eğer mevzuata aykırı bir madde olsaydı düzeltmemiz için bize geri gönderirlerdi” diye konuştu.

Diyarbakır Savcısının böyle bir soruşturma başlatmasının, Newroz’a olan tahammülsüzlüğünden kaynaklandığını dile getiren Irmak, bu iş yeri dışında üç sitede imzaladıkları toplusözleşmelerde de Newroz’un tatil olduğunu söyledi.  Bu davanın sendikalara ve sendikal faaliyetlere yönelik antidemokratik uygulamalardan birisi olduğunu dile getiren Irmak, “İleri demokrasiden söz eden bir iktidar var. Özgür, eşit bir anayasa yapacağım diyen bir Başbakan var. Tüm bu söylemlere rağmen hâlâ gazeteler kapatılıyor. Bu tür demokratik hak isteyenler mahkemelere çıkartılıyor” diye konuştu.  Irmak, haklılıklarını mahkemenin de onayladığını söyledi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Dicle'nin vekilliğinin önünde engel kalmadı

SONRAKİ HABER

Seçim bitti oyunlar ortaya çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...