26 Mart 2014 06:00

Önce Enes’in hesabını ver!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yarın Diyarbakır’da olacak. Erdoğan’ın Diyarbakır mitingi 28 Mart 2006’da 7’si çocuk 13 kişinin polislerce katledilmesinin arifesine denk geliyor. Erdoğan’ın Diyarbakır’da çıkan olaylar sırasında sarf ettiği ‘Güvenlik güçlerimiz çocuk da olsa, kadın da olsa gerekli müdahale ne ise bunu yapacak’ sözlerinin ardından 13 kişi polis kurşunlarıyla, gaz bombası fişekleriyle ve darp edilerek öldürülmüştü.

Önce Enes’in hesabını ver!
Paylaş

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yarın Diyarbakır’da olacak. Erdoğan’ın Diyarbakır mitingi 28 Mart 2006’da 7’si çocuk 13 kişinin polislerce katledilmesinin arifesine denk geliyor. Erdoğan’ın Diyarbakır’da çıkan olaylar sırasında sarf ettiği ‘Güvenlik güçlerimiz çocuk da olsa, kadın da olsa gerekli müdahale ne ise bunu yapacak’ sözlerinin ardından 13 kişi polis kurşunlarıyla, gaz bombası fişekleriyle ve darp edilerek öldürülmüştü.

Bölgede 1 yıllık çözüm süreci boyunca somut adım atmamakla eleştirilen Başbakan Erdoğan’ın yarınki Diyarbakır mitinginde vereceği mesajlar merakla bekleniyor. Mitingin günlerce süren 28 Mart 2006 tarihindeki olayların yıl dönümü arifesine denk gelmesi ise ironik. 2006 yılının 28 Martı’nda polis şiddeti sonucu çıkan olaylar Diyarbakırlıların hafızasında hâlâ canlılığını koruyor. O günlerde Diyarbakır Valisi olan Efkan Ala bugün İçişleri Bakanı. 13 kişiyi katledenlerden ise hesap sorulmadı. Diyarbakır’da 7’si çocuk 13 kişinin polislerce öldürüldüğü 2006 yılından bugüne polis, asker şiddeti, mayın ve askeri patlayıcıların infilak etmesi sonucu Türkiye ve bölgede 143 çocuk yaşamını yitirdi. AKP dönemindeki polis şiddetinin son çocuk kurbanı ise Berkin Elvan oldu.

NE OLMUŞTU?

24 Mart 2006’da Muş, Diyarbakır’ın Kulp ilçesi, Bingöl’ün Genç ve Solhan ilçelerinin kesiştiği kırsal alanda kimyasal silahla 14 PKK gerillası yaşamını yitirdi. Yaşamını yitirenlerden Diyarbakır doğumlu Bülent Tanışık, Muzaffer Pehlivan, Fatih Çetin ve Mahmut Güler’in cenazeleri, 28 Mart’ta on binlerce kişinin katılımı ile defnedilmek üzere Bağlar ilçesinde bulunan Yeniköy Mezarlığına getirildi. Cenazelerin toprağa verilmesinin ardından mezarlıktan dönen halka polis gaz bombaları ve tazyikli su ile saldırmış, saldırıya kitlenin de karşılık vermesi üzerine olaylar çıktı. Aynı gün olaylar Bağlar merkez ilçesinde bulunan Kuruçeşme semti, Oryıl, Medine Bulvarı, Sakarya ile Emek Caddesi ile Sur ilçesine bağlı Mardinkapı ve Melikahmet semtlerine yayıldı, uzun süre devam eden olaylarda 70 kişi yaralanmış, 29’u çocuk olmak üzere 100’e yakın kişi de gözaltına alındı.

ÇOCUK VE GENÇLER KATLEDİLDİ

Sonraki gün esnafın neredeyse tamamı  kepenkleri kapatmış, binlerce kişi yine sokaklara döküldü. Polisin şiddetini iyiden iyiye arttırdığı 2. gün, kente askeri birlikler de takviye edildi ve adeta sıkıyönetim ilan edildi. 29 Mart’ta yaşanan olaylarda 28 kişi ateşli silahlarla yaralanırken, 22 yaşındaki Tarık Ataykaya ateşli silah yaralanması sonucu, 19 yaşındaki Mehmet Işıkçı ise polis tarafından darp edilerek öldürüldü. Aynı gün 9 yaşındaki Abdullah Duran isimli çocuk evinin balkonundan olayları izlediği sırada ateşli silahla vurularak öldürüldü. O gün yaralanan Yaralılardan 26 yaşındaki Mustafa Eryılmaz ile 17 yaşındaki Emrah Fidan da tedavi gördükleri hastanede 3 Nisan’da yaşamlarını yitirdi.

OLAYLAR BÖLGEYE YAYILDI

30 Mart’ta, bir önceki gün yaşamını yitirenler için düzenlenen cenaze törenine, polis yine saldırdı. Saldırı sırasında Bağlar ilçesi İskan Evleri mevkiinde bulunan 10 Nisan Polis Karakolundan açılan ateş sonucu 8 yaşındaki Enes Ata, yine 8 yaşında olan İsmail Erkek isimli çocuk da gaz bombası fişeği ile vurularak yaşamını yitirdi. Polis saldırısı sonucu sivil ölümlerin artması ve polis şiddetinin artarak sürmesi üzerine olaylar Şırnak, Mardin, Siirt, Batman, Hakkari ve Van’a da yayıldı.

‘ÇOCUK DA KADIN DA OLSA GEREĞİ YAPILIR’

Her ikisi de 8 yaşında olan Enes Ata ve İsmail Erkek’in cenazelerinin kent içersinde defnedilmesine izin verilmedi. 28 Mart’ta yaralanan 18 yaşındaki Mehmet Akbulut tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. 31 Mart’ta polis saldırıları devam ederken onlarca kişi gözaltına alındı, çok sayıda kişi yaralandı. Tüm bunlar yaşanırken, Başbakan Tayyip Erdoğan olaylara ilişkin, “Güvenlik güçlerimiz çocuk da olsa, kadın da olsa, kim olursa olsun, eğer terörün maşası haline gelmişse gerekli müdahale ne ise bunu yapacak” dedi. Erdoğan bu açıklamasıyla halka silahlarla saldıran polisi cesaretlendirdi.

7’Sİ ÇOCUK 13 ÖLÜ, 175 YARALI, 382 TUTUKLAMA
28 Mart’ta başlayıp, 3 Nisan’a kadar devam eden olaylarda polis şiddeti sonucu Diyarbakır’da Mehmet Akbulut (18), Halit Söğüt (78), Tarık Ataykaya (22), Mehmet Işıkçı (19), Abdullah Duran (9), Enez Ata (8), Mahsum Mızrak (17), Emrah Fidan (17), İsmail Erkek (8), Mustafa Eryılmaz (26) yaşamlarını yitirdi. Batman’da 3 yaşındaki Fatih Tekin, Mardin’de ise 27 yaşındaki Ahmet Araç ile 22 yaşındaki Mehmet Sıddık Önder polislerce katledildi. 13 kişinin yaşamını yitirdiği olaylarda 175 kişi de yaralandı. 200’ü çocuk 563 kişi gözaltına alındı. 554 kişi adliye sevk edildi, 382 kişi tutuklandı.

ENES’TEN BERKİN’E 143 ÇOCUK ÖLDÜRÜLDÜ

Başbakan Erdoğan’ın Diyarbakır’daki polis şiddetini ‘Kadın da olsa çocuk da olsa gereken yapılacak’ diyerek meşru görmesinin ve polisi cesaretlendirmesinin halka faturası ağır oldu. AKP iktidarında, polis ya da askerlerin saldırısı sonucu çocuk ölümleri devam etti. 1988 yılından bu yana 580 çocuğun katledildiği Türkiye’de, 2006 yılından bugüne 143 çocuk katledildi. İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesinin 1988 yılından bu yana polis ve asker saldırısı, mayın ve başıboş bırakılmış askeri mühimmatların patlaması sonucu katledilen çocuklarla ilgili yayınladığı rapora göre; 2006 yılında aralarında 28 Mart olaylarında yaşamını yitiren 7 çocuğun da bulunduğu 23 çocuk yaşamını yitirdi. 2007 yılında; 9, 2008’de; 17 çocuk katledildi. Koyunları otlattığı sırada, askeri kışladan atılan havan topu mermisi ile katledilen Ceylan Önkol ile birlikte 2009 yılında 21 çocuk, 2010 yılında 16 çocuk katledildi. TSK’ye ait savaş uçakların bombardımanı ile çoğunluğu çocuk olan köylülerin katledildiği ve tarihe Roboskî Katliamı olarak geçen saldırının gerçekleştiği 2011’de; 33 çocuk, 2012’de; 16, 2013 yılında ise 7 çocuk yaşamını yitirdi.

2013’te İstanbul merkezli Gezi Parkı direnişi sırasında polisin attığı gaz fişeği, kurşun ya da darp sonucu 7 kişi yaşamını yitirdi. Lice’de karakol yapımını protesto sırasında askerin açtığı ateş sonucu Medeni Yıldırım da katledildi. Gezi direnişi sırasında polisin gaz fişeğiyle başından vurduğu 14 yaşındaki Berkin Elvan, 269 gün komada kaldı. Berkin Elvan, 15 yaşına girdikten kısa bir süre sonra 11 Mart 2014’te yaşamını yitirdi.
 

ÖNCEKİ HABER

Kadınların, gençlerin ve emekçilerin talepleri öne çıkıyor

SONRAKİ HABER

Bari faturaya ortak olsunlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...