16 Haziran 2011 11:39

15-16 Haziran yol gösteriyor

DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Kani Beko, 15- 16 Haziran 1970 eylemlerinin Türkiye işçi sınıfı ve mücadele tarihi açısından “mücadele edilmeden hak alınmayacağını gösteren” önemli dönemeçlerden biri olduğunu ifade etti.DİSK Ankara Bölge Temsilciliği, bugün Abdi İpekçi Parkı’nda araları

15-16 Haziran yol gösteriyor
Paylaş

DİSK Ankara Bölge Temsilciliği, bugün Abdi İpekçi Parkı’nda aralarında KESK ve bağlı sendikalar ile Emek Partisi yöneticilerinin de bulunduğu emek ve demokrasi güçleriyle birlikte 15- 16 Haziran 1970 işçi direnişini andı. Eylemde, ilk gününde 70 bin, ikinci gününde 150 bin işçinin katıldığı, 5 işçinin yaşamını yitirdiği, 200 kişinin yaralandığı, yüzlerce işçinin gözaltına alındığı 15-16 Haziran direnişi hatırlatıldı.

“Yaşasın 15- 16 Haziran direnişimiz”, “Yaşasın sınıf dayanışması”, “Faşizme karşı omuz omuza” sloganlarının atıldığı eylemde, yeni hükümete, taşeron uygulamasının son bulması ve kurallı bir çalışma yaşamının sağlanması talepleri sıralandı.

DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Kani Beko burada yaptığı açıklamada, 15-16 Haziran direnişinin ve sonuçlarının, emperyalizme, neo -liberalizme ve sömürüye karşı bağımsızlık ve demokrasi mücadelesinin birçok sorununa ışık tuttuğunu ve tutmaya devam edeceğini kaydetti. “Kuşkusuz bu uzun tarihsel süreçte Türkiye’de çok şey değişti. Özellikle kazanılmış işçi haklarına saldırılar bu dönemde fırsat olarak görüldü” diyen Beko, özellikle torba yasayla,  işçi sınıfını örgütsüz, düşük ücretlerle, güvencesiz çalıştırmanın hedeflendiğini belirtti.

74 MİLYON NAMUSUNUZSA, BU SORUNLARI ÇÖZÜN

Başbakan’ın “74 milyonun her bireyinin yaşam tarzı bize emanettir. Namusumuzdur” sözlerine değinen Beko, “Buyurun o halde, emekçilere yıllardır nefes aldırmayan, hayatını karartan şu sorunları hemen çözün. Eğer çözme niyetiniz varsa, buna gücünüz de var, yetkiniz de var” dedi. Beko emekçilerin insanca yaşayabilmesi için, grev yasaklarının kaldırılması, evrensel standartlarda iş güvencesi getirilmesi gerektiğini vurguladı. Taşeron uygulamasının son bulmasını da isteyen Beko, “İşsizlik Sigortası Fonu amacı doğrultusunda işsizler için kullanılsın” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bu sergide yarışma değil dayanışma var

SONRAKİ HABER

Okulda askeri düzen

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...