25 Mart 2014 14:41

Altın Bamya ödülleri 6. kez sahiplerini buldu

2013 yılında vizyona giren yerli sinema filmleri arasındaki 7 film, toplam 9 dalda Altın Bamya Ödüllerinin sahibi oldu. Senaryo ödülü Erkekler'e giderken film ödülü ise Aşk Kırmızı'nın oldu. Düğün Dernek ve Celal ile Ceren de ödüllendirilen (!) filmler arasında yer aldı.

Altın Bamya ödülleri 6. kez sahiplerini buldu
Paylaş

2013 yılında vizyona giren yerli sinema filmleri arasındaki 7 film toplam 9 dalda Altın Bamya Ödüllerinin sahibi oldu. Filmler, Erkek Karakter, Kadın Karakter, Senaryo, Film, İzleyici, Jüri Özel- Tek Taşlı Bamya, Homofobi, Hormonlu Bamya ve Eşek Arısı Bamyası dallarında değerlendirildiler.

2013 yılında vizyona giren bütün filmleri değerlendiren ön jüri, “kadınlarla ilgili yanlış mitlerin, algıların, cinsiyetçi bakışın sinemada yeniden üretilip temsil edilmesi ve bu ayrımcılığın kanıksanır kılınması ile kadınlara dair alanların daraltılmasına dair erkek egemen bakışın ağırlığı açısından” seçtiği aday filmleri geniş jüri oylamasına sundu.
Altın Bamya Akademisi tarafından, 6 yıldır, ‘bir daha ödül verecek film bulamamak’ ümidiyle verilen ödüller için bu yıl da geniş bir jüri oy kullandı. İzleyici Bamyası ise Akademi’nin web sitesinden oylamaya açıldı. 24 Mart Pazartesi akşamı İsveç’in İstanbul Başkonsololuğu’nda düzenlenen ödül törenine, Altın Bamya Akademisi üyeleri, Filmmor Kadın Filmleri Festivali konukları ve sinema sektörü katıldı. Bütün adayların davet edildiği törene ne yazık ki aday filmlerin temsilcilerinden katılan olmadı.

İşte 6. Altın Bamya Ödülleri sahipleri:

Erkek Karakter Ödülü: Erkekler ( Adem, Nazım)

Kadın Karakter Ödülü: Aşk Kırmızı (Zeynep)

Senaryo Ödülü: Erkekler

Film Ödülü: Aşk Kırmızı

İzleyici Bamyası: Celal ile Ceren

Jüri Özel – Tek Taşlı Bamya Ödülleri: Kedi Özledi, Düğün Dernek

Jüri Özel – Homofobi: Erkekler

Jüri Özel – Hormonlu Bamya: Testosteron

Jüri Özel – Eşek Arısı Bamyası: Sabit Kanca

ERKEK KARAKTER ÖDÜLÜ ERKEKLER'E ÇÜNKÜ...
Erkeklerin filmlerde tüm anlam ve aksiyonun merkezi olma durumları, cinsiyetçiliğin en bariz yansımasıdır: Hikâyelerin odağında erkekler ve onların güçleri, özellikle de kadınları (kadın karakterleri) olumsuzlama, nesneleştirme üzerinden kurulmaktadır. Erkek karakteri canlandıran oyuncunun yorumu göz önüne alınmadan, erkek karakterin mutlaklaştırıp onayladığı “erkek” rol ve modelleri ve bunlarla özdeşleşildiği takdirde yaratacakları çok riskli anlamlar ve sonuçlar göz önüne alınmaktadır.
Bu kategorideki üç aday: -Aşk Kırmızı (Ferhat) -Celal ile Ceren (Celal ve arkadaşları) -Erkekler (Adem ve Nazım) arasında, jüri oylamasında en çok oyu alarak diğer adayları geride bırakan Erkekler (Adem ve Nazım) 6. Altın Bamya Erkek Karakter Ödülü’nün sahibi oldu.

KADIN KARAKTER ÖDÜLÜ AŞK KIRMIZI’YA ÇÜNKÜ…
Kadın gerçek bir karakter olarak ele alınıp işlenmedikçe hep erkek egemen bakışla resmedildikçe ve “tekinsiz, güvenilmez, şeytani, kötülüklerin anası, iyi kadın-kötü kadın, fedakâr anne, seyirlik, zayıf… vb.” yanlış, eksik, özensiz ve zararlı temsilleri sürdükçe, kadınların bir bütün olarak beyaz perdeye yansıması mümkün olmamaktadır.
Bu kategori değerlendirilirken, kadın karakteri canlandıran oyuncunun yorumu göz önüne alınmadan, kadın karakterin ürettiği anlamlar, dolaşıma soktuğu okumalar, cinsiyetçi tutum, rol ve kalıpları ne derecede pekiştirip onayladığı göz önüne alınmaktadır.
Bu kategorideki üç aday: -Aşk Kırmızı (Zeynep) -Celal ile Ceren (Ceren ve arkadaşları) -Senin Hikayen (Meral ve Esra) arasında, jüri oylamasında en çok oyu alarak diğer adayları geride bırakan Aşk Kırmızı (Zeynep) 6. Altın Bamya Kadın Karakter Ödülü’nün sahibi oldu.

SENARYO ÖDÜLÜ DE ERKEKLER’E…
Senaryo, sinemasal tüm öğeleri soyutlandığında ve sadece filme çekilmiş senaryo olarak okunduğunda bile cinsiyetçi izler taşıması, kadın ve erkek karakterlere adil ve eşitlikçi yaklaşmaması, bu tutumun diyaloglardan, karakterlere kadar her sahnesine sinmiş olması ve içerdiği cinsiyetçi unsurlar göz önüne alınarak değerlendirilmektedir.
Bu kategorideki üç aday: -Aşk Kırmızı -Celal ile Ceren -Erkekler arasında, jüri oylamasında en çok oyu alarak diğer adayları geride bırakan Erkekler 6. Altın Bamya Senaryo Ödülü’nün sahibi oldu.

FİLM ÖDÜLÜ AŞK KIRMIZI’YA…
Film, ışıktan kadraja, kadın ve erkek karakterlerden yönetmenin yorumuna kadar tüm unsurlar, çelişki içermeyen cinsiyetçi “bütün” göz önüne alınarak değerlendirilmektedir.
Bu kategorideki üç aday: -Aşk Kırmızı -Celal ile Ceren -Erkekler arasında, jüri oylamasında en çok oyu alarak diğer adayları geride bırakan Aşk Kırmızı 6. Altın Bamya Film Ödülü’nün sahibi oldu. (KÜLTÜR SERVİSİ)
 

ÖNCEKİ HABER

Karaburun RES’leri bir kez daha reddedildi

SONRAKİ HABER

Kılıçdaroğlu\'dan dayanaksız suçlama: HDP, AKP ile işbirliği yapıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...