25 Mart 2014 09:33

Hindistan'da 65 dolara çocuk satılıyor!

Hindistan'ın Kuzeydoğu'sunda yer alan Assam bölgesindeki çay tarlalarında çalışan ailelerin kız çocukları 65 dolara satılıyor. Ülkede bu koşullarda 500 bine yakın çocuğun bulunduğu tahmin ediliyor. ILO'ya göre tüm dünyada çalışan 14 yaşın altında işçi çocuk sayısı 10 milyon.

Hindistan\'da 65 dolara çocuk satılıyor!
Paylaş

Hindistan'ın Kuzeydoğu'sunda yer alan Assam bölgesindeki çay tarlalarında çalışan ailelerin kız çocukları 65 dolara satılıyor. Çok yoksul olan bölge insanının, buradaki çay tarlalarında asgari ücretin yarısından biraz fazlasına çalışan ailelerin çocuklarını daha iyi iş ve yaşam imkanı gibi vaatler sonucu çocuk toplayıcılarına satmaya razı oldukları bildirildi. Hindistan'da bu koşullarda 500 bine yakın çocuğun bulunduğu tahmin ediliyor.

Hindistan'ın Kuzeydoğu'sundaki Assam bölgesinde bir trajedi yaşanıyor. Bölge genelinde çok yoksul olan halk, çay üretim alanlarında çalışarak kazandıkları asgari ücretin yarısından biraz fazlası ile geçinmeye çalışırken, kız çocuğu avına çıkmış insan tacirlerinin tuzağına düşüyor. Küçük kız çocuklarını daha çok bu bölgeden toplayan insan tacirleri, çocuklara daha iyi yaşam ve iş imkanı yaratılacağı vaadi ile 65 dolara aldıkları, olabildiğince yaşı küçük kız çocuklarını, Delhi'deki orta sınıf ailelerine köle-hizmetçi olarak kullanılmak üzere satıyorlar. Bu çocukların cinsel istismar dahil her türlü insanlık dışı muamele ile karşılaştıkları bu evlerden kendi istekleri ile ayrılmaları mümkün olmadığı gibi, ayrılsalar da gidecek hiçbir alternatifleri yok. Yaklaşık 500 bin çocuğun bu koşullarda olduğu bildirilen Hindistan'da insan trafiğini engellemek için insan hakları örgütleri de zaman zaman çalışmalar ve kampanyalar düzenliyor.

ÇOCUKLARI 'AZAD ET'
Özellikle insan ticareti üzerine çalışma yapan ve fabrikalardan esir çocukları kurtaran Walk Free (Azat Et) örgütü, bu konuda bir çağrı yaparak köle ticaretini önlemeye yönelik çalışmaların biran önce başlamasını istedi. Walk Free, özellikle İngiltere menşeli Tata Global Beverages (Tata Küresel İçecek) şirketinin en büyük hisse sahibi olduğu Assam'da kurulu olan Amalgamated çay üretim yerlerinin ve fabrikalarının insan ticareti ile ilişkisinin olup, olmadığının ve işçilere insanca yaşam şartlarının ve ücretlerinin verilip, verilmediğinin sorgulanmasını istedi. Çağrıda kız çocuklarının kaçırılması ile ilgili en fazla şikayetin geldiği bölgede olan şirketin, böyle bir utanca dahil olması noktasında eğer Tata bunları yapmayı taahhüt ederse, Assam'da köleliğin sonlandırılması için çok büyük bir katkı sağlayacağına dikkat çekildi.
Bunun için İngiliz menşeli şirketin, Hindistan-Assam'daki çay şirketi ile ilgili böyle bir olayla karşılaşıldığında sıfır tolerans göstereceğini ve gerekli ve etkili önlemleri alacağını kamuoyuna açıklaması isteniyor. İşçilere yaşam standardı ölçülerinde ücret ödendiğinden, dolayısı ile köle tuzaklarından kurtulma olanaklarının olduğundan emin olunması gerektiği ifade ediliyor. Son olarak bağımsız şikayet mekanizmaları oluşturarak işçilerin, bireysel yada toplu olarak hakları ihlal edildiğinde yasaların uygulanabilirliğinin sağlanması gerekliliği de dile getiriliyor.

’ŞİRKETLER KÖLE TİCARETİ İLE İLİŞKİLERİNİ KESMELİ’
Walk Free, Assam'daki insan ticaretinin ne yazık ki yeni bir şey olmadığını, ancak bu çağrıyı yapmak için ancak bir fırsat doğduğu belirtilirken, büyüyen küresel medya marifeti nedeni ile Tata şirketinin de artık bu konuda bir şey yapmak zorunda olduğunu fark ettiği ifade ediliyor. Çağrıda, birkaç gün önce Tata'nın Hindistan’daki şirket ile işçilerin yaşama ve çalışma koşullarını denetlemek için bir anlaşma yaptığı ancak bu adımın yeterli olmadığı belirtiliyor.
Olayı dünyanın ayıbı olarak tanımlayan insan hakları örgütleri, buradaki şirketlerle işbirliği içerisinde olan diğer şirketlerin de çocuk ticaretinin engellenmesi için girişimde bulunmasını istiyor.

İLO'YA GÖRE ÇOCUK İŞÇİ SAYISI 10 MİLYON
ILO'ya göre tüm dünyada çalışan 14 yaşın altında işçi çocuk sayısı 10 milyon. Bu çocukların çalışma koşulları tehlikeli ve zaman zaman köleliğe varan şartlarda çalıştırılıyorlar. Dünyada en fazla çocuk işçinin Hindistan'da olduğu tahmin ediliyor. Çocukların yasal olarak hangi yaşta çalışacağı konusunda yasada belirsizlikler var ve yasada yenilemeye gidilmesini öngören düzenleme de uzun süredir parlamentoda bekliyor. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Şehrine de sandığına da sahip çık!

SONRAKİ HABER

O ses bir rahibe...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa