25 Mart 2014 06:00

E-devlet şifresi işçiye bela oldu!

İzmir Kemalpaşa’da Kurulu, Ege Doğaltaş ve Traverten Sanayi Ticaret Ltd. Şti.’de Türk-İş’e bağlı Genel Maden-İş Sendikasına üye olan 35 işçi işten atıldı. Ege Doğaltaş işçilerinin işten atılma sebebi, e-devlet şifrelerini patrona vermemeleri.

E-devlet şifresi işçiye bela oldu!
Paylaş

Eda AKTAŞ
İzmir


İzmir Kemalpaşa’da Kurulu, Ege Doğaltaş ve Traverten Sanayi Ticaret Ltd. Şti.’de Türk-İş’e bağlı Genel Maden-İş Sendikasına üye olan 35 işçi işten atıldı. Ege Doğaltaş işçilerinin işten atılma sebebi, e-devlet şifrelerini patrona vermemeleri.   
Fabrika önünde görüştüğümüz işçilerden Satı Ünal, 1 yıldır bu fabrikada çalıştığını dile getirerek, günde 9-10 saat, yarım saatlik yemek molası dışında hiç mola vermeden çalıştıklarını ifade ediyor. Asgari ücret aldıklarını belirten Ünal, “Yaptığımız iş çok ağır, iki kişinin yapması gereken işi tek kişi yapıyor. Ben hem silim, hem de kesimde çalışıyorum. Ama emeğimin karşılığını alamıyorum. Hakkımızı alabilmek için sendikaya üye olduk. Kazanana kadar mücadele edeceğiz” dedi.

DOKUZ YILDIR ASGARİ ÜCRETLİ
Nurullah Sevgi 9 yıldan beri eşiyle birlikte bu fabrikada çalıştığını söyledi. 9 yıldır asgari ücret aldığını söyleyen Sevgi, “9 yıldır çalışan işçinin hakkı asgari ücret midir” diye sordu. E-devlet şifrelerini vermedikleri için işten atıldıkları söyleyen Sevgi, “Beni de müdür yanına çağırdı sendikadan vazgeç gel işine devam et dedi biz de kabul etmeyince işten çıkartıldık” dedi.  
Hüseyin Doğan 10 yıldır bu fabrikada çalıştığını ifade ederek, “İşimiz çok ağır, ağır olmasına rağmen asgari ücretle çalışıyoruz. Ben 5 nüfus geçindiriyorum, asgari ücretle gelsin o patron bir aileyi geçindirsin de ben de göreyim nasıl yapabiliyormuş” dedi. Ağır taşları kasalara koyduklarını söyleyen Doğan, “90-100 kiloluk taşları iki kişi kaldırıyoruz, bazen yeri geliyor tek başımıza bile kaldırdığımız oluyor o taşları. Normalde doktorlar 25 kilodan fazlasını kaldırmayacaksınız diyor ama bizler 100 kiloya yakın taşları kaldırıyoruz. Bizlerde daha iyi şartlarda çalışabilmek için sendikaya üye olduk. Kazanana kadar buradayız hakkımızı arayacağız” dedi.
Yusuf Demiralp ise 11 yıldır çalıştığını söyleyerek, patronun e-devlet şifrelerini istediğini belirtti. Demiralp, “E-devlet şifrelerini verenlere çalış vermeyenlere ise kapı orada diyerek işten çıkartıldık. Biz bu kadar haksızlığa ve hukuksuzluğa yeter demek için sendikalı olduk. Bizler yasal haklarımızı kullandık” dedi.

GENEL MADEN-İŞ AÇIKLAMA YAPTI
GENEL Maden-İş Sendikası işten atılan işçilerle fabrika önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. İçerideki işçiler de kapı önüne gelerek açıklamaya destek verdi.
Genel Maden-İş sendikası Genel Başkan Yardımcı Satılmış Uludağ, “Biz, üretmeden, hak etmeden bir şey istemeyiz, ama hak ettiğimizde hakkımızı alırız” diyerek atılan işçiler geri alınana kadar ve iş yerine sendika girene kadar mücadeleye devam edeceklerini belirtti.
Daha sonra söz alan Türk-İş Ege Bölge Temsilcisi Hüseyin Karakoç ise, “İşveren kendisini yasaların üzerinde görerek işçi arkadaşlarımı yasal haklarını kullanmaları sonucu iş akitlerini feshetmiştir” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Yoksul düşmüş bir asilzade

SONRAKİ HABER

Verem hastalarının üçte birine tanı konulmuyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...