24 Mart 2014 06:00

DNS değiştirme!..

Dünya Haritası üzerinde mavi kuşun kafeslendiği ülkeler arasında yerimizi aldık. Artık Türkiye de Küba, Brezilya, Belarus, Tunus, Libya, Mısır, Suriye, İran, Ermenistan, Türkmenistan; Pakistan, Bangladeş, Çin, Tayland ve Kuzey Kore gibi Twitter’ın engellendiği ülkeler arasında sayılmaya başlandı.

DNS değiştirme!..
Paylaş

Barış DAĞLI*

Dünya Haritası üzerinde mavi kuşun kafeslendiği ülkeler arasında yerimizi aldık. Artık Türkiye de Küba, Brezilya, Belarus, Tunus, Libya, Mısır, Suriye, İran, Ermenistan, Türkmenistan; Pakistan, Bangladeş, Çin, Tayland ve Kuzey Kore gibi Twitter’ın engellendiği ülkeler arasında sayılmaya başlandı. Elbette ki Türkiye hükümetinin İnternet sınırlaması sadece Twitter ile sınırlı değil. Freedom House (Özgürlük Evi), 2014 raporuna göre Türkiye; Meksika, Pakistan, Nijer, Mali, Burkina Faso, Zambia, Kenya, Mozambik, Madagaskar, Sri Lanka, Malezya, Papua Yeni Gine, Tayland, Nepal, Bangladeş, Kırgızistan, Fas gibi ülkeler ile birlikte “kısmen özgür” ülkeler arasında yer aldı.

5651 sayılı “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun” ile birlikte ortaya çıkan özgürlüklerin kısıtlanması tartışması ne yazık ki kanun çıkana kadar özgürlüklerin kısıtlandığının farkında olmadığımızın kanıtıdır. 2006’da yasaklı olan site sayısı 6 iken 2014 ocak ayı itibarı ile yasaklı site sayısı 40 bini geçmiş durumda. Ve bu yasaklı sitelerin yaklaşık yüzde 90’ı TİB tarafından kapatılmış sitelerdir. Bu durum 5651 sayılı Kanun öncesinde de İnternet’e erişim özgürlüğünün ne durumda olduğunu ortaya net bir şekilde ortaya koyuyor.

198.153.192.1 – 198.153.194.1; 4.2.2.2 – 4.2.2.3; 208.67.222.222 – 208.67.220.220 gibi DNS’ler ile Türkiye’de hem Twitter yasağını kırmak hem de diğer yasaklı sitelere girmek mümkün. Bunun yanı sıra çeşitli VPN, ZenmateChrome ve Tor Browser uygulamaları ile engellemelerin önüne geçmek mümkün görünüyor.

DNS DEĞİŞTİRİNCE ÖZGÜR OLACAK MIYIZ?

İnternet yasaklarını, metrolarda muhalif gazetelere uygulanan satış yasaklarıyla, televizyonlara uygulanan sansürle, Alo Fatih hattıyla beraber düşündüğümüzde toplumun bilgi edinmesinin önündeki engeller gün ışığına çıkmış olacaktır. Muhalif partilerin seçim çalışmalarına karşı uygulanan maddi ve fiziki baskıları, akademiler içindeki hukuksuz uygulamaları, yolsuzlukları, İnternet üzerindeki engellemelerle birlikte ele aldığımızda toplumun büyük bir kesiminin “kısmen özgür” olduğunu söylemek büyük bir iyimserlik olacaktır.
İnternet erişiminin engellenmesine karşı DNS değiştirdiğimiz vakit İnternet’te “özgürce” dolaşabilsek de ne yazık ki;

* Kaybettiğimiz 8 can geri gelmeyecek ve katiller cezalandırılmayacak,
* Yolsuzlukların, çalınan paraların hesabı sorulamayacak,
* Akademideki hukuksuz atamaların önüne geçilemeyecek,
* Akademide işten çıkarılan, haklarında disiplin soruşturması açılan akademisyenler işlerine geri dönemeyecekler,
* İşten çıkarılan gazetecilerin gasbedilen hakları iade edilmeyecek,
* Basın emekçileri cezaevinden çıkamayacak,
* Hasta tutsaklar tedavi göremeyecek,
* Pozantı’daki çocukların hesabı sorulamayacak,
* Pedofili engellenemeyecek,
* Tecavüz suçluları yargılanmayacak,
* Polis terörü son bulmayacak,
* Okullardan Gezi direnişine destek verdikleri için atılan öğretmenlerin ve öğrencilerin hakları iade edilmeyecek,
* Roboskî’de katledilen insanların sorumluları yargılanmayacak,
* İşsizlik nedeniyle intihar eden insanlar geri getirilemeyecek,
* Duble yollarla çevrilmiş bir coğrafyada eski çağlardan kalma hemzemin geçitler nedeniyle tren kazasında yitirdiğimiz insanlar için kimse istifa etmeyecek.
Ve bizler bu listeyi uzattıkça yaşadığımız coğrafyaya lanetler okuyacağız…

BENCE…

Düşlerimizde özgür dünya ellerimizde ekmek ile… Akademileri yeni baştan kurmak için, özgür basın sesini daha gür çıkarabilsin diye, yitirdiğimiz insanların hesabı sorulabilsin diye, her dilde her renkte kelimeleri karakter sınırı olmaksızın sokaklarımızın duvarlarına yazabilmek için DNS değiştirmek yetmeyecektir…
DNS değiştirme…

*Öğretim Görevlisi
tvvitter.com/BarisDagli

ÖNCEKİ HABER

‘Latin Amerika romanı gibi’

SONRAKİ HABER

Rüşvet iddiaları reklam oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...