23 Mart 2014 13:26

Sınırda savaş kışkırtıcılığı; Suriye uçağı düşürüldü

Suriye’nin Türkiye sınırındaki Keseb kasabası yakınlarında saat 13.00 sularında bir savaş uçağı düşürüldü. AFP'nin haberinde, Suriye uçağının TSK’ya ait uçaksavarlar tarafından düşürüldüğü iddia edildi. Hizbullah'ın Lübnan'daki yayın organı El Manar televizyonu ise uçağın Türkiye'den atılan iki roketle düşürüldüğünü öne sürdü.

Sınırda savaş kışkırtıcılığı; Suriye uçağı düşürüldü
Paylaş

Suriye’nin Türkiye sınırındaki Keseb kasabası yakınlarında saat 13.00 sularında bir savaş uçağı düşürüldü. AFP'nin Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü'ne dayandırdığı haberinde, Suriye uçağının TSK’ya ait uçaksavarlar tarafından düşürüldüğü iddia edildi. Hizbullah'ın Lübnan'daki yayın organı El Manar televizyonu ise uçağın Türkiye'den atılan iki roketle düşürüldüğünü öne sürdü. DHA savaş uçağının pilotunun, paraşütle atlayarak kurtulduğunu ancak nereye indiğinin bilinmediğini bildirdi.

ERDOĞAN: YATIŞTIRMADI, KIZIŞTIRDI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise Kocaeli’nde yaptığı konuşmada uçağın Türkiye tarafından düşürüldüğünü doğrulayarak, “Suriye uçağı 12:15 civarı sınırımızı ihlal etti. F-16’larımız kalktı bu uçağı vurdu. Ben başta Genelkurmay Başkanımız olmak üzere pilotlarımızı tebrik ediyorum. Eğer sen benim hava sahamı ihlal edecek olursan bundan sonra bizim tokadımız ağır olur.  Onun için ben başta Genelkurmay Başkanım olmak üzere Silahlı Kuvvetlerimizi, o şerefli pilotlarımızı, hava kuvvetlerimizi tebrik ediyorum” dedi.

‘SINIRI İHMAL ETMİŞ Mİ, ETMİŞ!’

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz da değiştirilen angajman kurallarını hatırlatarak, “Sınırımızı ihlal etmiş mi etmiş. Biz de angajman kurallarımızı sınırlarımızı ihlal eden uçaklara gerekli cevap verilecek demiş miyiz. Onlara talimatı vermişiz. O halde verilen talimatı hakkıyla yerine getiren görevlilerimizi pilotlarımızın takdir edilmesine ve onların amiri hem Hava Kuvvetleri komutanımız, Genel Kurmay Başkanlığımız da dahil olmak üzere biz görevlerini hakkıyla layıkıyla ve millete layık oldukları için biz de tebrik ediyoruz.”
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'i arayarak tebrik ettiği belirtildi.

CHP'DEN ÇELİŞEN AÇIKLAMALAR

Partisinin Aksaray mitinginde konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, düşürülen Suriye uçağıyla ilgili olarak “Angajman kurallarına uymadığı için Türk Silahlı Kuvvetleri, bir Suriye uçağını düşürmüş. Angajman kurallarına uymadığı zaman yapılan hareketi hiçbir zaman eleştirmeyiz ama bunu miting meydanlarında ben kahramanım diye söylenmesini de istemeyiz. Çünkü hırsızdan kahraman olmaz” dedi.

CHP Genel Başkan yardımcısı Haluk Koç, uçağın düşürülmesine ilişkin, “İçeride bunalan diktatör, en son çare olarak bu tip ön hazırlığı yapılmış maceralara ülkeyi sürükleyebilir” dedi.

Konuya ilişkin yazılı bir açıklama yapan Koç, Suriye sınırında yaşanan olayın vahim ve düşündürücü olduğunu belirterek, “Seçimlere bir hafta kala, yolsuzluk, hırsızlık ve rüşvet olaylarının altında ezilen hükümet ve başçalanın, kendisini kurtarmak ve gündemi değiştirmek için, değişik ve tehlikeli maceralara girişebileceğini söylemiştik” dedi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun bir TV programında, böylesi bir tehlikeye dikkat çektiğini ve olası provokasyonlara karşı halkı ve bilhassa Genelkurmay Başkanı'nı uyardığını belirten Koç, “Maalesef bu iktidarın beslediği gözü dönmüş radikal teröristler önce Niğde’de bir polis, bir astsubay ve bir yurttaşımızı şehit etmişlerdi. Şimdi sınırda, Suriye toprakları içerisinde angajman kuralları içinde olup olmadığı tartışmalı koşullarda bir Suriye uçağı düşürülmüştür. İçeride bunalan diktatör, en son çare olarak bu tip ön hazırlığı yapılmış maceralara ülkeyi sürükleyebilir” ifadelerini kullandı.  “Bu gözü dönmüş iktidarı ve ruh hali artık sağlıklı görünmeyen başındaki zatı uyarıyoruz” diyen Koç açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Boyundan büyük maceralara girişme. Türkiye’yi ve milletimizi özel hırslarına ve korkularına alet etmek yanlışlığına kalkma. Bu pis planları kim yapıyor ve aklına sokuyorsa, biliniz ki hepiniz ağır bir vebal altındasınız. Türk halkı Suriye halkı ile kardeştir ve provokasyonla olası bir çatışma istememektedir . Hırsızlık ve yolsuzluğun yanında, savaş kışkırtıcılığı da ağır bir suçtur. Bu milletin yakasından düşeceksiniz. Az kaldı; bütün pislikleriniz ve hain planınızla sandıkta yok olacaksınız.”

CHP İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan adayı Mustafa Sarıgül, Başbakan Erdoğan’ın yerel seçimlere 1 hafta kala provokasyon ortamı yaratmaya çalıştığını söyledi.

VURULAN UÇAK İÇİN SURİYE'DEN SERT AÇIKLAMA

Suriye Dışişler Bakanlığı, düşürülen Suriye uçağına ilişkin açıklama yayınladı.

Suriye Dışişleri'nden yapılan açıklamada Türkiye'nin bölgede teröre destek verdiği iddia edildi. "Türk hükümeti saldırganlığa son vermeli. Teröristlerin, Türiye topraklarına girmesi için Türk topraklarından tank desteği verildi. Türkiye'den yapılan düşmanlık ve terör desteği kesilmeli" ifadeleri kullanıldı.

Askeri kaynaklar da uçağın isyancılara ait hedefleri vururken düşürüldüğünü belirtti.

‘TERÖRİSTLERE TANK VE TOP DESTEĞİ’

Suriye resmi haber ajansı SANA’nın İnternet sitesinde yayımlanan habere göre, Suriye Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili, Türk hükümetinin son iki gündür Lazkiye kırsalının Keseb sınır bölgesinde “Suriye Arap Cumhuriyeti’nin egemenliğine ve topraklarına eşi benzeri olmayan ve hiçbir geçerli nedeni bulunmayan düşmanca bir askeri saldırıda bulunduğunu” belirtti. Yetkilinin, Erdoğan hükümetini, “silahlı terör çetelerinin Türkiye topraklarından Suriye'ye girişlerini temin etmek için Suriye topraklarına tank ve toplarla saldırdığını” suçladığı belirtildi.

‘ERDOĞAN’IN İFLASININ KANITI’

Suriyeli yetkili, bu saldırıların, “Erdoğan’ın Türkiye halkının ihtiyaçlarını karşılama ve sorunlarını çözmedeki başarısızlığının yanı sıra iflasının bir kanıtı olduğunu” söyledi.
Keseb’e vurgu yapılan açıklamada “Teröristlerin Suriye topraklarına girmesi için Türk topraklarından tank desteği verildi. Türkiye'den yapılan düşmanlık ve terör desteği kesilmeli” ifadesi kullanıldı.
Yetkili, “Suriye'nin Erdoğan hükümetinden derhal bahsi geçen askeri saldırılarını durdurmasını, teröre desteğini kesmesini ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin terörle mücadeleye ilişkin kararlarına uymasını” istediğini belirtti.
Yetkili; Suriye'nin, kardeş Türkiye ve halkıyla iki ülke ve halklarının çıkarlarına hizmet edecek güzel ilişkileri sürdürme arzusunda olduğunu ifade etti.
Suriye ordusundan bir sözcü, uçağın pilotunun kendisini fırlatarak kurtulduğunu söyledi.

‘SURİYE AÇIKLAMALARI TAMAMEN ‎MESNETSİZDİR’

Dışişleri Bakanlığı, Suriye’ye ait bir uçağın Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından düşürülmesiyle ilgili olarak Suriye tarafının yaptığı bütün açıklamaların mesnetsiz olduğunu öne sürerek , “Türk Silahlı Kuvvetlerinin kararlılığının bundan böyle sınanmamasını temenni ve tavsiye ediyoruz” açıklamasında bulundu.

Dışişleri Bakanlığı, Suriye’ye ait uçağın düşürülmesiyle ilgili olarak yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, Suriye rejiminin Türkiye’ye yönelik açık ve kabul edilemez saldırıları sonrasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından 26 Haziran 2012’de yapılan açıklama ile Suriye’ye yönelik angajman kurallarında yapılan değişikliklerin duyurulduğu ve Suriye rejimine gerekli uyarıların yapıldığı söylendi.

Daha önce bu konuda Türkiye’nin kararlılığını “sınayan” bir helikopterin 16 Eylül 2013’te Türk hava sahasını ihlal etmesi üzerine gereken karşılığın öne sürülen açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Son olarak bugün Suriye rejimine ait iki savaş uçağının sınırımıza yaklaşması üzerine, askeri makamlarımızca gereken ikazlar yapılmış; bu uçaklardan biri ikazımız üzerine geri dönmüşken diğeri uyarılarımızı dikkate almayarak hava sahamızı ihlal etmiştir. Bunun üzerine, hava kuvvetlerimiz tarafından uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarımız ve titizlikle uygulanacağı ilan edilmiş olan angajman kurallarımız çerçevesinde söz konusu uçağa müdahalede bulunulmuştur. Suriye rejimi tarafından konuyla ilgili olarak yapılan açıklamalar tamamen ‎mesnetsizdir.”

Olayla ilgili olarak Türkiye tarafından BM Genel Sekreterine, BM Güvenlik Konseyine, NATO Genel Sekreterine ve NATO ‎Konseyine gerekli bilgilendirmenin yapılmakta olduğunu kaydedilen açıklamada, “Suriye rejiminin ulusal güvenliğimize yönelik tehdit ve saldırılarına karşı genel olarak uluslararası hukuk ve özel olarak BM Yasası'nın 51. maddesinde kayıtlı meşru müdafaa hakkı çerçevesinde gerekli tüm önlemlerin uygulanması bundan böyle de kararlılıkla sürdürülecektir. Ulusal güvenliğimizin korunması amacıyla kendilerine verilmiş olan her türlü görevi yüksek başarıyla icra etmeye muktedir olduğunu bugün bir kere daha kanıtlamış olan Türk Silahlı Kuvvetlerinin kararlılığının bundan böyle sınanmamasını temenni ve tavsiye ediyoruz” denildi.

İRAN: KAYGILIYIZ, SOĞUK KANLI OLUN

İran, Suriye uçağının Türkiye tarafından düşürülmesiyle iki ülke arasında çıkan gerilimden kaygı duyduklarını açıkladı.

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Emir Abdullahiyan, iki ülke arasında yaşanan askeri gerilimden kaygı duyduklarını belirterek tarafları "soğukkanlı" olmaya çağırdı.

Abdullahiyan, "Askeri yaklaşımlar, sorunun çözümü için yardımcı olamayacağı gibi durumu daha da karmaşık hale getirecektir" açıklamasında bulundu.

Suriye krizinin siyasi yöntemlerle çözülmesi için Tahran ve Ankara arasındaki diyalogun ciddiyetle devam ettiğini hatırlatan Abdullahiyan, İran ve Türkiye'nin terörizmle mücadele konusunda kararlı oldukları kaydetti.

#SAVAŞAHAYIR BİR NUMARA

Hükümetin yasaklamaya çalıştığı Twitter'da uçağın düşürüldüğü haberinin duyulmasının ardından #Savaşahayır hashtagi başlatıldı. Hashtag'e yorum yapanlar AKP'nin sonu gelmeyen yolsuzluk iddialarının baskısından kurtulabilmek için ülkeyi savaşa sürüklediğini vurguladı.

KESEB'DE NELER OLUYOR?

Günlerdir Esad hükümetine muhalif cihatçı grupların saldırısı altında olan Keseb kasabası ve sınır kapısında hakimiyetin sabah itibariyle cihatçı güçlere geçtiği iddia edilmişti.
Yakındoğu Haber'den Hasan Sivri'nin haberine göre Cuma sabahı Türkiye topraklarından olmak üzere 3  ayrı noktadan, Lazkiye'nin kuzeyinde yer alan Keseb sınır kapısına yönelik saldırı başlatılmıştı.

Muhaliflerin "Türkiye ve Suriye Alevilerini birbirinden ayırdık" cümlesiyle duyurduğu saldırı, "Enfal" adıyla düzenlendi. Baskına el Kaide'nin Suriye kolu el Nusra Cephesi ve Suudi Arabistan'ın kontrolündeki İslam Tugayı katıldı. Her iki örgütün de bu bölgeye Türkiye topraklarından girdikleri belirtiliyor. Hasan Sivri, cihadçı tugayların sosyal medya hesaplarına göre baskına bu iki örgütün dışında da katılan örgütlerin olduğunu belirtti.

Sivri, Ermenilerle farklı mezheplerden Müslümanların bir arada yaşadığı Keseb'in, Samandağ ile Lazkiye arasında yer alan Kel dağının hemen güneyinde bulunduğunu belirtiyor.
 (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

16 işyerinde direniş sürüyor

SONRAKİ HABER

Suriye sınırında mühimmat bulundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...