16 Haziran 2011 10:20

Tomtom Mahallesi’nde sinema karnavalı

Bugüne kadar birçok festivale ev sahipliği yapan Beyoğlu, Tomtom Sinema Karnavalı ile birlikte festival kavramını karnavala dönüştürüyor. İlk kez düzenlenecek olan Karnaval, film izlemekten çok, sonraki süreçte gelişen ve hayatın içinde paylaşılabilen bir ‘sinemasever kültürü’ yaratmak iç

Tomtom Mahallesi’nde sinema karnavalı
Paylaş

Açık havada ücretsiz film gösterimlerinin de yapılacağı Karnaval’ın programı, ağırlıklı olarak disiplinlerarası etkileşime dayalı performans ve işlerden, sokak partilerinden oluşuyor. Bu sinema haftası, ‘yüksek kültür’ün ayrıcalıklı alanına sıkışan ‘entelektüel düşünme’ ile çoğu kez sadece ‘popüler kültür’ün marifeti sayılan ‘eğlence’yi, yer yer de gerçekle fanteziyi birbirine katmanın peşinde. 18-25 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilecek karnaval ‘B sineması’nın özgür ruhundan ilham alıyor. (KÜLTÜR SERVİSİ)


SİNEMA KARNAVALI PROGRAM:

Kontun Bahçesi: Gıovannı Scognamıllo Sergisi
Daha önce hiç sergilenmemiş resimleri, favori filmlerinden parçalar, yazdığı kitaplar, ‘action figure’ koleksiyonu...
18-25 Haziran / Indigo / 12.00-20.00

Monsıeur M – Dj Set: Tramonto Dı Tomtom
Giovanni Scognamillo’nun İstanbul doğumlu torunu Dimitris Dermentzioglou / ‘Monsieur M’, Atina’da ünlü bir ‘house’ müzik DJ’i. ‘Meğerse’ yıllardır Indigo’da çalmak isteyen Monsieur M, serginin açılış kokteylinde Indigo Lounge’da, kendi tarzı yerine dedesinin gençlik yıllarına damga vurmuş zamansız parçalarla birlikte daha yeni ‘jazzy’ sound’ları içeren, ‘Tramonto di Tomtom’ (Tomtom’da Günbatımı) isimli bir ‘set’ sunacak:
18.06 Cumartesi / 19.00-21.00 / Indigo Lounge

‘Paul Leger Show’: Açılış Performansı
Klasik film sahnelerinin genç performans, dans ve tiyatro sanatçıları tarafından ‘canlı’ olarak yeniden yorumlanacağı, sinemanın tiyatroya taşınacağı bir gösteri. Adını, Emir Kusturica’nın “Arizona Dream” filminde Vincent Gallo’nun canlandırdığı takıntılı Paul Leger karakterinden alıyor. ‘Paul Leger Show’, aynı ‘sinemanyak ruh’a, filmleri hayat, hayatı film zannedenlere adanmış performanslardan oluşuyor.
18.06 Cumartesi / 21.00-21.30 / Garajİstanbul

Dr. Moog-Dj Set: Gecenin Çocukları /Gıovannı Scognamıllo’ya Saygı
Müzik ile sinemanın avangard, fantastik türleri, duyulmadık-görülmedik hazineleri ve B-sınıfı örnekleri konusunda İstanbul’daki sayılı koleksiyoner ve DJ’den biri olarak istikrarlı bir ‘underground’ kariyeri sürdüren Dr. Moog (Deniz Pınar), Scognamillo için özel bir performans hazırladı.
18.06 Cumartesi / 21.45-01.00 / Indigo Lounge


AÇIKHAVA GÖSTERİMLERİ

Control Voltage Project
(Mert Topel & Alper Maral):
Krzysztof Komeda Gecesi
Roman Polanski ile Polonya cazının efsane ismi Krzysztof Komeda işbirliğinin üç klasiğine, “Rosemary’nin Bebeği”, “Cul-de-sac” ve “Korkusuz Vampir Avcıları”nın soundtrack’lerine ‘voltaj ayarı’...
22.06 Çarşamba / 21.00 / Alt. / 15 TL (Bir bira dahil)

Film Maratonu: Engin
Ertan’dan Kült Film Seçkisi
Aylık ‘Sinema’ dergisinin Yazıişleri Müdürü Engin Ertan, Karnaval için pek kolayca karşınıza çıkmayacak, birbirinden tuhaf filmlerden özel bir seçki hazırladı.
25 Haziran / 11.00-19.00 / Garajİstanbul

Legowelt Lıve:
‘13. Diskoya Saldırı’
Hollandalı ‘electro’ dahisi, sinemadaki esin kaynaklarını yorumluyor: John Carpenter, 70’-80’lerin fantastik filmleri, Klaus Kinski...
25 Haziran / 24.00 / Indigo Lounge

Dısc Jockey Arı &
B-Bot – Dj Set
Legowelt’in Indigo Lounge’daki performansının öncesi ve sonrasında, benzer müzik türlerini İstanbul kulüplerine taşıyan iki DJ’i, B-BOT’un italo-disco, Disc Jockey Ari’nin ise electro/electro-house parçalarından oluşan setlerini dinleyebilirsiniz.

‘Thrıller Booth’
Sinema tarihinde kimi sahneler var ki, seyirciyi dehşetin tam da gözünün içine baktırıyor. SİYAD (Sinema Yazarları Derneği) üyesi Engin Ertan ile onun kadar ‘korkunç’ bir film koleksiyoncusu, ilaveten sinema yazarı olan Uğur Bayazıt, ustura ve bıçakların tehdidi, kesip-biçmenin terörü altında geçen klasik film sahnelerini derlediler.
18-25 Haziran / Akarsu sk. (Alt.’nın yanı)

Double Whammy - Dj
Set: Mahveden Sessizler
Tren gara girer, adam Ay’a iner, olaylar gelişir... Sessiz sinemanın baş taçları ile ‘kıyıda köşede kalmış’larına ait görüntüler, post-modern çağın avangard müzikleriyle sesleniyor: Disko Detone ve Kinoyxo’nun (Kinohua diye okunur) ortak projesi ‘Double Whammy’den post-punk, electro-punk, new-wave, synth-wave, flexi-pop ve İtalyan underground’una adanmış bir set.
23 Haziran / 22.00-02.00 / Indigo Lounge

‘Breakfast At Tomtom’
Hollywood tarihinin en sevilen romantik komedilerinden “Tiffany’de Kahvaltı”nın (1961) açılış sahnesi, Karnaval’ın son sabahında, Tomtom sokaklarından Akarsu’da bizzat tekrarlanacak.
26 Haziran / 06.00-08.00 / Akarsu sk.

ÖNCEKİ HABER

“Çocuk (H)Aklı” Enka Açıkhava’da

SONRAKİ HABER

Sendikalar neden 230 bin işçinin hakkını arayamıyor?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...