22 Mart 2014 19:16

Antep’te on binler hükümete tepki gösterdi

Antep’te Newroz, onbinlerce kişinin katılımıyla kutlandı. Adana'nın Ceyhan ilçesi ve Misis beldesinde BDP ve HDP tarafından düzenlenen Newroz kutlamasına binlerce kişi katıldı. Hatay'ın Payas ilçesinde ise bu yıl ilk kez yapılan kutlamayla Newroz ateşi yakıldı.

Antep’te on binler hükümete tepki gösterdi
Paylaş

İnanç YILDIZ
Antep

Antep’te Newroz, onbinlerce kişinin katılımıyla kutlandı. Rengarenk görüntülerin oluştuğu Newroz alanında, hükümetinin politikalarına tepki seli yükseldi.
İstasyon meydanında gerçekleştirilen kutlamaya, BDP Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkan adayı Ahmet Türk, BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, DTP eski milletvekili Akın Birdal, BDP Antep Büyükşehir Belediye Eş Başkan adayları Abdullah Demirbaş ve Ayhan Ünlü, BDP ilçe adayları, Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan ve çeşitli sendika, siyasi parti, kitle örgütü kuruluşlarının yanı sıra on binlerce kişi katıldı.

Sabahın erken saatlerinde kentin dört bir yanından oluşturulan kortejlerle alana yürüyüşler düzenledi. Polisler tarafından oluşturulan beş arama noktasından geçen yurttaşlar alana girdi. Newroz alanı sarı kırmızı ve yeşil bayrak ve flamları ile donatılırken, kadınlar ve çocuklar alanın en renklisiydi. Gelinlikle alana gelen iki kadının gelinliğinin rengi ise sarı, kırmızı yeşildi. Kutlama bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

'GEZİ’DEN LİCEYE BARIŞ KÖRPÜSÜ KURULDU'

Açılış konuşmasının ardından konuşan EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, Kürthalkın barış isteğini ortaya koyduğunu belirterek, AKP hükümetinin buna karşı samimi bir adım atmadığını söyledi. Gürkan, AKP hükümetinin politikalarına yüklenerek, "Sizler kadın katilisiniz, sizler işçilerin katilisiniz” dedi. “Yolsuzluğunuza baskınıza ve sömürünüze karşı Ortadoğu'da halkın özgürlük isyanı var” diyen Gürkan,“Katlettiğiniz Berkin, Ceylan, Enes ve Roboskî'de katlettiğiniz çocuklarını vebali altında kalacaksınız. Şu bilinmelidir ki, Gezi'den Lice'ye barış köprüsü kuruldu" diye konuştu.

'KÜRT HALKI ÖZGÜR OLMADAN HALKLAR ÖZGÜR OLAMAZ
'

Gürkan’dan sonra konuşan BDP Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkan Adayı Ahmet Türk, halkların kardeşliği için mücadele ettiklerini söyleyerek, bütün halklara çağrı yaparak, “Kürtler özgür olmadan hiçbir halk özgür olamaz. Demokratik bir ülke için, halkların kardeşliği için gelin hep birlikte saflarımızı büyütelim” dedi. Yerel seçim adaylarının ayakkabı kutularında para saklamadığına dikkat çeken Türk, AKP hükümetinin yolsuzluklarına vurgu yaptı ve BDP-HDP adaylarına sahip çıkılması çağrısı yaptı.

'AKP ARTIK KANDIRAMAYACAK'

Türk’ten sonra konuşan DTP Eski Milletvekili, Akın Birdal’da, demokratikleşme adımların atılmadığını söyleyerek, darbecilerle hesaplaşacağını söyleyen hükümetin darbecileri çıkardığını, ama KCK tutsaklarının içerde bıraktığına vurgu yaptı.

Birdal’dan sonra konuşan BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan ise, 30 Mart seçimlerinin Kürdistan’ın Ortadoğu’nun statüsünü belirleyeceğini söyleyerek, “Gelin yeni bir Türkiye, Ortadoğu kuralım. Kürdistan’ın statüsünü insanca bir şekilde belirleyelim. Niye bütün halklar ve inançlar birlikte yaşamasın” diye sordu. Başbakan’a yüklenen Tan, “Hani demokratikleşme yapacaktın. İnterneti bile kapatacaksın. Jitem kurucusu, binlerce faili meçhulün sorumlusu Veli Küçük dışarda, Hatip Dicle içerde. Gittiğin yol, yol değil” diye konuştu. Dini söylemler kullanan AKP’lilerin ayakkabı kutularından çıkan paraları hatırlatan Tan, “Müslümanın hırsızla, yalancıyla işi olmaz. Bizi artık aldatıp, kandıramayacaksınız. Antepliler tüccardır. Tüccar hesabını bilir. Hesabınızı kitabınızı yapın. Başbakan’ın arkasından giderseniz fabrikalarınız da kapanır” şeklinde konuştu.

Newroz ateşi yakılırken, on binler yerel sanatçılar, Nuarin, Ali Baran ve HemeHaci ile halaylar çektiler.



ADANA



Adana'nın Ceyhan ilçesi ve Misis beldesinde BDP ve HDP tarafından düzenlenen Newroz kutlamasına binlerce kişi katıldı. Ceyhan 6 Ocak mahallesinde düzenlenen kutlama için, sabahın erken saatlerinde itibaren binlerce kişi stadyumun yanındaki boş arazide bir araya geldi. Kutlamaya BDP Adana Milletvekili Murat Bozlak, Parist'e katledilen Leyla Şaylemez'in ailesi, BDP Adana İl Başkanı Uğur Bayrak, HDP Ceyhan Belediyesi eş başkan adayları Songül Alver ve Mehmet Yardımcı, BDP Ceyhan İlçe Başkanı Tarhir Özdemir katıldı.

Kutlama özgürlük ve demokrasi mücadelesinde yaşamlarını yitirenler anısına saygı duruşunda bulunulmasıyla başladı. Kitleye seslenen BDP Adana Milletvekili Murat Bozlak, PKK lideri Abdullah Öcalan'ın Diyarbakır Newroz'unda okunan mektubunun yeniden çözüm yoluna girildiğini ortaya koyduğunu söyledi. Bu güne kadar olduğu gibi bundan sonra da mücadelelerinden vazgeçmeyeceklerini ifade eden Bozlak, "Sayın Abdullah Öcalan'dan vazgeçmeyeceğiz. CHP, MHP ve AKP, barış istemeseler de biz halkımızla barışı sağlayacağız" dedi.

Misis beldesinde yine binlerce kişinin katılımıyla Newroz kutlandı. Kadınların kutlamaya yöresel kıyafetleriyle katılması, renkli görüntüler oluşturdu. 7'den 70'e binlerce kişinin katıldığı kutlama, kadınların yaktığı ateşle başladı. Alanı dolduran kitleye seslenen HDP Yüreğir Belediyesi Eş Başkan Adayı Şahap Bolkan, 2014 yılı Newroz'unu, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın özgürlüğüne ve barışa adadıklarını söyledi. Bolkan, "Önderliğimiz AKP hükümetinin artık müzakere sürecini yürütemeyeceğini resmen ilan etti. Önderimiz bizlere güvenerek bu adımları atıyor, halkına güvenerek bunu söylüyor. Bizler de Önderimizle beraber mücadele edeceğiz" dedi. Kutlama, konuşmaların ardından sahne alan MKM sanatçılarının seslendirdikleri ezgiler eşliğinde halaylar çekilmesi ile son buldu.

HATAY



Hatay'ın Payas ilçesinde ise bu yıl ilk kez yapılan kutlamayla Newroz ateşi yakıldı. Cumhuriyet mahallesinde gerçekleşen kutlamaya yüzlerce kişinin yanı sıra BDP PM üyesi Zeki Koç, BDP Hatay İl başkanı Mahmut Aydıncı, BDP İskenderun İlçe Eş Başkanı Şükran Laçin, BDP Dörtyol ilçe eş başkanları Abdulhalim Gümüş ve Menşure Geçim, HDP Dörtyol Belediyesi Başkan Adayı Mehmet İnsan, HDP Dörtyol İlçe Başkanı Halil Baybaris, HDP Payas Belediyesi Başkan Adayı Mehmet Tuğalan, EMEP Dörtyol İlçe Başkanı Bekir Soylu, HDP ile BDP ilçe yöneticileri katıldı. Alana ise "Dilimiz kimliğimiz ve özgürlüğümüz bizim gelecek şiarımız", "Onurlu bir yaşam için ya özgürlük ya özgürlük", "Newroz pîroz be pankartları" açıldı. Açılış konuşmasını yapan BDP Payas İlçe Başkanı Mehmet Tataş, bu ilk kutlamanın ardından artık her yıl 21 Mart'ta Newroz ateşini yakacaklarını söyledi.

BDP İl Başkanı Mahmut Aydıncı da "Bugün Payas'ta Newroz ateşini yakarken içimizdeki o geçmişin karamsarlığını attık ben buna inanıyorum Payas üzerindeki o soğukluğu atacak" diye konuştu. BDP PM üyesi Zeki Koç ise "Özgürlük hareketinin ateşi sadece Ortadoğu'da Mezopotamya'da değil, Avrupa'nın çok değişik ülkelerinde de kendini hissettirdi. Fransa'nın başkenti Paris'te katledilen Kürt Kadın siyasetçiler Sakine Cansız, Fidan Doğan ile Leyla Cansız ve bütün kadınları saygıyla andığını" söyledi.
 

ÖNCEKİ HABER

Samatya\'da halklar festivalde buluştu

SONRAKİ HABER

G.Saray\'dan twitter yasağına tepki!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...