22 Mart 2014 06:00

‘Kanser Köy’ Meclise taşındı

Evrensel'in gündeme getirdiği Aydın’ın Söke ilçesi Kisir köyündeki uranyum sondajlarından kaynaklanan yüksek radyasyon oranları TBMM’ye taşındı.

‘Kanser Köy’ Meclise taşındı
Paylaş

Evrensel'in gündeme getirdiği Aydın’ın Söke ilçesi Kisir köyündeki uranyum sondajlarından kaynaklanan yüksek radyasyon oranları TBMM’ye taşındı. HDP İstanbul Milletvekili A. Levent Tüzel, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi verdi. Kisir köyünün adının yoğun oranlarda görülen kanser vakaları nedeniyle ‘Kanser Köy’e çıktığını aktaran Tüzel, Kisir köyünde Yusufalan Mahallesi’ndeki uranyum sondajlarının olduğu alanda üç farklı ülkeden, konunun uzmanları ve bilim insanları, üç ayrı cihazla yaptıkları radyasyon ölçümlerinde yıllık güvenli dozun 450 katı radyasyon tespit edildiğinin gazetemizin haberlerinde yer aldığını belirtti.

‘BAKANLIK NE YAPACAK’

Tüzel, soru önergesinde şu sorulara yer verdi: “Bölgedeki radyoaktif kirliliğin yayılmasının önlenmesi için alanın uzmanlar tarafından rehabilite edilmesi konusunda bir çalışma yapılması planlanmakta mıdır? Bugüne kadar alandaki kirliliğin çevreye ve canlı yaşamına etki etmemesi için hiçbir önlem almayan sorumlular hakkında işlem yapılmış mıdır? Köyde kanser vakalarında artış olup olmadığı bilimsel olarak araştırılmış mıdır? Yörede başka uranyum sondajları yapılmış mıdır? Yapılmışsa nerelerde yapılmıştır? Buralar da radyasyon kirliliğinin yayılımını engellemek için önlemler alınmış mıdır? Bakanlık olarak, bölgedeki yüksek radyasyonun çevre ve halk sağlığına olumsuz etkilerini bertaraf etmek için ne tür rehabilitasyon ve korunma önlemleri alınacaktır. Halk sağlığı açısından yöre insanlarında DNA düzeyinde bir analiz programı yapacak mısınız? Kanser türleri hakkında bir çalışmayı şu anda yaşayan insan ve hayvanlarda yapacak mısınız? Yörede toprak, su, yer altı suyu, bitki sebze ve meyvelerde radyoaktif madde türleri ve izotopları bakımından en az bir yıllık bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz? (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Adalet sarayı emek hırsızlığıyla kuruldu

SONRAKİ HABER

Kadınlarda sık görülen bir sorun: Kansızlık

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...