21 Mart 2014 20:00

Genç Newroz

Günlerdir konuşuluyor Diyarbakır’da; bu Newroz da tarihi olacak. 21 Mart sabahı, Newroz alanına doğru yol alırken, sokaklarda, duraklarda Newroz alanında birleşmek için yola çıkmışların coşkusu, otobüs duraklarında halaya durmuş gençler bir işaret veriyor.

Genç Newroz
Paylaş

Erdal İMREK
Diyarbakır

Günlerdir konuşuluyor Diyarbakır’da; bu Newroz da tarihi olacak. 21 Mart sabahı, Newroz alanına doğru yol alırken, sokaklarda, duraklarda Newroz alanında birleşmek için yola çıkmışların coşkusu, otobüs duraklarında halaya durmuş gençler bir işaret veriyor. Evet görkemli bir Newroz’a daha tanıklık edecek Diyarbakır. Alana doğru yol alırken göze en çok gençler çarpıyor. Nerdeyse tamamının elinde Abdullah Öcalan’ın yer aldığı bayraklar ve PKK flamaları. En çok duyulan slogan ‘PKK halktır, halk burada’ ve ‘Bijî serok Apo-Yaşasın başkan Apo.’ Alana girdiğimizde saat daha erken ama büyük bir kalabalık dolmuş şimdiden. Dakikalar ilerledikçe kalabalık artıyor, artıyor. Gazeteciler de ortak bir kanı oluşuyor; Bu kez Abdullah Öcalan’ın barış sürecinin başladığını ilan ettiği 2013 Newroz’unu aşan bir kalabalık var. Kadınlar, erkekler, çocuklar ama en çok gençler. İnsan denizine dönen alanda Öcalan damgası. Yüzlerde Öcalan maskeleri, ellerde Öcalan fotoğrafları ve Öcalan sloganları. Milyonu aşan kitlenin Newroz beyanı çok açık; ‘Abdullah Öcalan, Kürt halkının önderidir ve serbest kalmalıdır. ‘Ya müzakere ya savaş’ yazılı pankartın altında toplanan kitlenin Öcalan sloganları, kürsüye çıkanlarının özetle söylediği; bir senelik barış sürecinin arkasındayız, ancak süreç böyle devam edemez. Öcalan’ın koşulları değişecek, süreç yasal bir statüye kavuşacak, diyalogdan müzakere sürecine geçilecek, somut adım atılacak.’
Gençler kürsüden Öcalan’ın adı her telaffuz edildiğinde muazzam bir tezahüratta bulunuyor. KCK Eş Başkanlık Konseyi Üyesi Cemil Bayık’ın video mesajı aynı coşkuyla karşılanıyor. Bu boyutta bir coşku sahneden, ‘halkların kardeşliği’, ‘İstanbul, Ankara’nın selamından’ söz edildiğinde, ya da sahneye Karadeniz ezgileri seslendiren müzik grubu çıktığında da yaşanıyor. Mesajın bir yanı da bu; birlikte yaşama uzanan el. Ama muhakkak eşit bir yaşama.
Dakikalar ilerledikçe alana sığmayan gençler, bariyerleri yıkıp sahneye, protokol sıralarına ulaşıyor. Bazen izdiham yaşanıyor. Mikrofon uzatılan herkesin sözü aynı; Öcalan’a özgürlük. Öcalan’ın mesajının okunacağı sıralarda coşku da artıyor, hareketlilik de. Adeta kürsüye yaklaşmak, Öcalan’a yaklaşmak gibi gençler için. Gençler; Kürt özgürlük mücadelesinin özü, motor gücü. Bu Newroz’a damgasını vuran Öcalan ve gençler dersek yanlış olmaz.
Ve nihayet Öcalan’ın mesajı. Alanda müthiş bir coşku.
Mesajında yasal statünün zorunluluğuna dikkat çeken Öcalan’ın şu ana kadar sürecin diyalogla ilerlediği ancak artık bağlayıcı bir müzakerenin başlatılmasının zorunluluğuna yaptığı vurgu coşkuyla karşılanıyor. “Biz direnirken korkmadık, barışırken de korkmayacağız” sözleri ise yine gençlerin muazzam tezahüratıyla karşılık buluyor. Öcalan da alanı dolduran Kürtler de net; radikal bir demokratikleşme. Hükümet bunun gereğini yapmazsa kayıplarla dolu günlere dönmemek için bir neden yok. Ve alandaki gençlerin barışa da savaşa da hazır olduğu çok açık.
Öcalan’ın mesajında yer alan; “Hareketimiz bir gençlik hareketi olarak başlamış ve hep genç kalmıştır. Bu barışa yönelik saldırılara ve provokasyonlara karşı, barışın yılmaz savunucuları da yine gençlik olacaktır” sözleri alanda adeta bir slogan fırtınası yaratıyor. Ve alan Öcalan’ı doğruluyor: Hep genç kalmış bir özgürlük mücadelesi…

ÖNCEKİ HABER

Twitter’ın kökünü kazıyamadı

SONRAKİ HABER

Barış ve özgürlüğün rengi…

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...