21 Mart 2014 10:08

Barışta ısrar Newroz’u (CANLI YAYIN)

2014 Newroz’una da geçen Newroz olduğu gibi Abdullah Öcalan’ın mektubu damgasını vurdu. Newroz alanını dolduran yüz binler Öcalan’ın mektubunu Kürtçe ve Türkçe okuyan Pervin Buldan’ı ve Sırrı Süreyya Önder’i büyük bir dikkatle dinledi.

Barışta ısrar Newroz’u (CANLI YAYIN)
Paylaş

(Haber ve fotoğraflar: Erdal İmrek, Cumhur Daş, Faruk Ayyıldız)

2014 Diyarbakır Newrozu'na 1 milyonu aşkın kişi katıldı. Sabahın erken saatlerinden itibaren halk Diyarbakır’ın Newroz alanına aktı. Cadde ve sokaklarda toplanan gruplar şarkılar eşliğinde halaylar çekti. Kentte okullar boşalırken esnaf da Newroz kutlamasının olduğu saatlerde kepenk açmadı. Halkı alana taşıyan ve ücretsiz hizmet veren belediye otobüslerinde “Newroz pîroz be” yazılırken, otobüslere binenler marşlar eşliğinde yolculuk etti. Newroz kutlaması için Türkiye’den, Rojava’dan, Güney Kürdistan’dan, Avrupa’dan, Latin Amerika’dan çok sayıda konuk Diyarbakır’a gelirken 400’ü aşkın gazeteci de tarihi Newroz’u takip etti. Diyarbakır’ın ilçelerinden ve başka illerden de çok sayıda kişi Newroz’da yerini aldı.

Kadınlar ve erkekler yerel kıyafetleriyle alanda renkli görüntüler oluştururken gençlerin yoğun katılımı dikkat çekti. Newroz alanına taşıdıkları 150 metre uzunluğundaki sarı, kırmızı, yeşil bayrakla giriş yapan on binlerce genç büyük bir coşku yarattı. Alanın dört bir tarafı üç renk bayraklarla süslenirken çözüm sürecine ilişkin mesajların verildiği pankartlar asıldı. Öcalan’ın özgürlüğünü talep eden yüz binlerce kişi sık sık “Bijî serok Apo” sloganını attı. Alanda “Öcalan’a Özgürlük” kampanyası kapsamında imza stantları da kuruldu.

ÖCALAN’A ÖZGÜRLÜK TALEBİ

Kutlama ‘Ey Raqip’ marşı eşliğinde yapılan saygı duruşuyla başladı. Kürsüden yapılan konuşmalarda halkın Newroz’u kutlanırken çözüm sürecine ilişkin demokratik adımların atılması ve Öcalan’ın özgürlüğüne kavuşması talep edildi. İlk olarak Tertip Komitesi adına BDP İl Eş Başkanı Zübeyde Zümrüt, Öcalan’la ilgili yürütülen kampanyayı hatırlatarak, “2015’te Öcalan özgürleşerek buraya gelmeli” dedi. Diyarbakır Belediye Başkanı aynı zamanda BDP Urfa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Osman Baydemir, çözüm süreciyle birlikte bir yıldır hiçbir yere cenazenin gitmediğini belirterek, “Oluşan bu bahar ikliminin kışa dönmesine izin vermeyeceğiz. Bütün renklerimizle özgürce, eşit, bir arada yaşama sahip çıkacağız. Çocuklarımıza savaşı miras bırakmayacağız. Barışı, kardeşliği, eşitliği miras bırakacağız” dedi. BDP Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkan Adayı Ahmet Türk ise 30 Mart yerel seçimlerine işaret ederek, “Bu seçimler Kürt halkı için referandum olacaktır. Büyük bir zafer kazanacağız” dedi.

‘AMED KARARINI VERDİ’

BDP Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkan Adayları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı konuşma yaptı. Kışanak, halkın Newrozu’nu kutlayarak, “Newroz özgürlüktür, barıştır. Hepinizin Newroz’u kutlu olsun. Bu Newroz’u Önder Apo’nun özgürlük Newroz’u yapalım. Ya Özgürlük Ya Özgürlük” dedi. Anlı ise “Zaman Kürt ve Kürdistan zamanıdır. Her geçen gün biz Kürtlerin kendi aralarındaki ittifak güçleniyor. Hepimiz bir olmuşuz. Seçimlerle ilgili konuşmayacağım. Bugün gördük ki Amed kararını çoktan vermiş. Hayırlı olsun” diye konuştu.

Rojava Cizirê Kantonu Özerk Yönetimi Başkanı Ekrem Hıso ve PYD Eş Genel Başkanı Asya Abdullah da birer konuşma yaptı. Hıso, Rojava halkının selamlarını getirdiğini belirterek, “Rojava’da demokratik özerkliği ilan ettik. Burada tüm Rojava halkları temsil ediliyor. Bu tüm Ortadoğu halkları için bir örnektir” dedi. Yapılan konuşmaların ardından Newroz ateşi büyük bir coşkuyla yakıldı.

NEWROZ’A KATILANLAR

Tarihi Newroz’a Rojava'nın Cizîrê Kantonu Başbakanı Husê Alazam, PÇDK'den Hesen Cudi, Kurdistan Sosyalist Partisi Dr. Muhammed Keyhani Goran, KDP'den Kerim Sancar ve Kerim Şîngarî, , YNK Heroxan Talabani, Mele Baxtiyar,  Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin eşi Hiroxan Talabani, DTK Eş Başkanı Aysel Tuğluk, PYD Eş Başkanı Asya Abdullah, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın kardeşleri Mehmet Öcalan ve Fatma Öcalan, Kobani Dış İlişkiler Bakanı İbrahim Îbrahimo Kurdo, HDP Eş Genel Başkanları Sebahat Tuncel ve Ertuğrul Kürkçü, İstanbul Milletvekilli Levent Tüzel, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, SYKP Genel Başkanı Tuncay Yılmaz, SDP Genel Başkan Yardımcısı Yeşim Ergün katılanlar arasındaydı. Ayrıca çok sayıda ülkenin büyükelçi temsilcileri de katıldı.   (Diyarbakır/EVRENSEL)

Öcalan'ın mesajını buradan okuyabilirsiniz.

Hayat Televiyonu Newroz Özel Yayınını izlemek için tıklayın...

ÖNCEKİ HABER

\'Twitter\'ı kapatmak, karanlık dönemin somut işaretidir\'

SONRAKİ HABER

AOÇ\'de Başbakanlık kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa