20 Mart 2014 15:18

Ethem Sarısülük'ün kardeşlerinin de hapsi istendi

Gezi direnişinde polis kurşunuyla yaşamını yitiren Ethem Sarısülük’ün babasına açılan davanın ardından kardeşleri hakkında da 12 yıla kadar hapis istemiyle iddianame hazırlandı.

Ethem Sarısülük\'ün kardeşlerinin de hapsi istendi
Paylaş

Gezi direnişinde polis kurşunuyla yaşamını yitiren Ethem Sarısülük’ün babasına açılan davanın ardından kardeşleri hakkında da 12 yıla kadar hapis istemiyle iddianame hazırlandı. Gerekçe ise Polis A.Ş’nin yargılandığı davanın duruşması sırasında adliye önünde yaşanan olaylar. Hazırlanan iddianameye ilişkin Ethem’in kardeşi İkrar Sarısülük, “Olayların olduğu yerde bile değildik. Fotoğraflarımız, görüntülerimiz bile yok. Yine uydurma yöntemlerle hazırlanmış bir iddianamedir” dedi.

POLİS SALDIRISININ FATURASI KARDEŞLERE

Ethem Sarısülük’ü vuran Polis A.Ş’nin yargılandığı davada mahkeme heyeti davadan çekilmiş, ancak üst mahkeme davayı tekrar aynı mahkemeye göndermişti. 7 Nisan’da yapılacak duruşma beklenirken, Ethem’in kardeşleri hakkında iddianame hazırlandığı öğrenildi. Sanık polisin yargılandığı davanın ikinci duruşması sırasında adliye önünde bekleyenlere çevik kuvvet polisleri saldırmıştı. Çok sayıda kişinin yaralandığı, adliye içinde biriken gaz nedeniyle insanların baygınlık geçirdiği olayların faturası aralarında Ethem Sarısülük’ün kardeşleri İkrar ve Cem Sarısülük’ün de bulunduğu 23 kişiye çıkarıldı. Savcı Kürşat Kayral’ın Ankara 16. Asliye Ceza Mahkemesine gönderdiği iddianamede Ethem’in kardeşleri hakkında 12 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

‘BİZ O KAPIDAN BİLE ÇIKMADIK’

Konuya ilişkin gazetemize konuşan İkrar Sarısülük, “Ağabeyimle ben o alanda dahi değildik. Biz duruşma salonundaydık olaylar başladığı sırada. Dışarı çıkarken de diğer arka kapıyı kullandık. Çıkışımız sırasında polis bize gaz sıkmaya başladı. Ailem gaz ve polis şiddetine maruz kaldı. Bu noktada biz tepki gösterdik. Ancak kapı kırılması, iddia edilen araçlara zarar verilmesi olaylarını görmedik bile” dedi. Sarısülük, “Fotoğraflarımız, görüntülerimiz bile yok. Nasıl, neye dayanarak hazırlandığı belli bile değil. Yine uydurma yöntemlerle hazırlanmış bir iddianamedir bu” dedi.

‘BU DAVADAN VAZGEÇMEYECEĞİZ’

Ethem’in davasının bütün halkın davası haline geldiğini belirten Sarısülük şunları söyledi: “Ethem’le ilgili eyleme katılan vatandaşlardan tutun, cenaze törenine katılan insanlara kadar bir dizi soruşturma ve davalar açılıyor. Ailemize yönelik keza öyle. Babama bile dava açıldı. Bizim ve kamuoyunun bu işin peşini bırakmayacağını anladılar. Mahkeme bile çekilme kararı aldı ki, henüz üçüncü duruşmaydı. Yani o kadar çok korkuyorlar ki, bu yüzden de bu adalet mücadelesini durdurmak, sindirmek istiyorlar. Halkı polis şiddetiyle korkutup, uydurma fezleke ve iddianamelerle yargılayıp korku ve baskı ortamı yaratılmak isteniyor. Korku ile baskı ile saldırmaya devam etsinler. Biz bu davadan vazgeçmeyeceğiz”

‘ORANTILI OLARAK’ MÜDAHALE EDİLMİŞ!

İddianamede, Cem Sarısülük ve İkrar Sarısülük hakkında ‘Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası’na muhalefet’ ve ‘Kamu malına zarar vermek’ gibi suçlardan ceza isteniyor. Çok sayıda kişinin yaralandığı polis saldırısı  ise iddianamede,  ‘orantılı’ olarak tanımlanıyor.

İddianamede, Sarısülük kardeşler ile 21 kişinin adliyenin sensörlü kapı ve camları ile X-ray ve kapı detektörlerine 19 bin 452 TL, güvenlik üçlerine ait üç araçta toplam 9 bin 19 TL 66 kuruş, Büyükşehir Belediyesine ait otobüse 801 TL 23 kuruş, Altındağ Belediyesine ait otobüse ise 1500 TL hasar verdiği iddia ediliyor. 15 gün içerisinde 16. Asliye Ceza Mahkemesinin iddianameyi kabul etmesi halinde 23 kişi 6 aydan 12 yıla kadar hapis istemiyle yargılanacak. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Dersim Newrozu\'nda AKP ve CHP’ye tepki

SONRAKİ HABER

Tüzel: O bekçi taşeron işçi mi?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...