20 Mart 2014 13:53

EMEP: Newroz'da çözüm talepleri yükseltilmeli

EMEP tarafından yapılan Newroz açıklamasında, "2014 Newroz’u Kürt sorununun eşit haklar (anadilde eğitim, bölgesel özerklik)temelinde demokratik çözümü için barış, kardeşlik ve demokrasi taleplerinin yükseldiği bir gün olmalıdır" denildi.

EMEP: Newroz\'da çözüm talepleri yükseltilmeli
Paylaş

Emek Partisi (EMEP) tarafından yapılan Newroz açıklamasında, çözüm süreci konusunda hükümetin oyalayıcı politikaları eleştirildi. Hükümetin yolsuzluk operasyonunu "barış sürecine darbe" şeklinde yansıtmaya çalışmasına tepki gösterilirken "2014 Newroz’u Kürt sorununun eşit haklar (anadilde eğitim, bölgesel özerklik)temelinde demokratik çözümü için barış, kardeşlik ve demokrasi taleplerinin yükseldiği bir gün olmalıdır" denildi.

EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan tarafından yapılan açıklamanın tam metni şöyle;

"Newroz bu yıl yerel seçimler ve AKP hükümetinin gırtlağına kadar bulaştığı yolsuzluk tartışmalarının damga vurduğu bir siyasi atmosferde kutlanıyor. Oysa  çok değil bir yıl önce PKK lideri Abdullah Öcalan’ın Diyarbakır Newroz alanında okunan açıklamasıyla çerçevesi çizilen Kürt sorununun demokratik çözümünü hedefleyen barış ve çözüm süreci, bir bütün olarak demokrasi ve özgürlükler yönünde umutları yeşertmişti.
 
Ancak hükümetin geçen bir yıl içinde bu yönde hiçbir adım atmaması, süreci Kürt halkı ve Kürt siyasi hareketinin barışçıl çözüm yönündeki iradesi, kararlılığı ve sabrına bağlanmış tek yanlı bir süreç haline getirmiştir.
 
AKP hükümetinin Kürt sorununun çözümü noktasında samimi olmadığı, Kürt halkının özgürlük mücadelesinin zorlamasıyla böyle bir yönelime girdiği ve gerçekte süreci yeni bir “oyalama süreci” olarak ele aldığı son bir yılda yaşanan gelişmelerle daha iyi anlaşılmaktadır. Hal böyleyken AKP hükümeti  adım atacağı yerde üstüne, üstlük bir de silahların susması, çatışmaların durması ve can kaybı yaşanmamasını siyasi ranta dönüştürme yüzsüzlüğünü  göstermektedir.
 
Dahası, bu noktada işi 17 Aralık’ta açığa çıkan yolsuzlukların gündeme getirilmesini “barış sürecine darbe” olarak niteleyerek, Kürt halkının ulusal hak ve özgürlük taleplerini yolsuzluklarına kalkan etmeye kadar ilerletmiş bulunmaktadır.
 
Hükümet oyalama tutumundan biran önce vazgeçmelidir.
Barış ve çözüm sürecinin yalnızca Kürt’lerin çabalarıyla ilerleyemeyeceği açıktır. Süreç hükümetin yaklaşımı nedeniyle tıkanma aşamasına gelmiştir. Bu aşamada doğabilecek tüm olumsuzlukların sorumlusu devlet ve hükümet olacaktır.
 
Sürecin sağlıklı bir şekilde ilerleyebilmesi için, Kürt tarafının talep ettiği sürecin yasal alt yapısını oluşturacak yasalar derhal çıkarılmalı, süreç yasal güvenceye alınmalıdır.
 
2014 Newroz’u Kürt sorununun eşit haklar (anadilde eğitim, bölgesel özerklik)temelinde demokratik çözümü için barış, kardeşlik ve demokrasi taleplerinin yükseldiği bir gün olmalıdır.
 
Kurtuluş ve özgürlüğü simgeleyen Newroz Kürt halkı ve tüm Ortadoğu halklarına kutlu olsun.

Newroz pîroz be!"

Açıklamada EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan'ın 21 Mart'ta Diyarbakır, 22 Mart'ta Gaziantep, 23 Mart'ta İstanbul'daki Newroz mitinglerine katılacağı duyuruldu.
(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Ukrayna\'da aşırı sağcılar devlet televizyonunu bastı

SONRAKİ HABER

Arabalı vapur kazasında savcının itirazı reddedildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...