20 Mart 2014 08:00

Mersin'de tren, işçi servisini ezdi: 10 kişi yaşamını yitirdi

Kaza saat 07.35 sıralarında merkez Akdeniz İlçesi'nin Adanalıoğlu Mahallesi'nde meydana geldi. Organize Sanayi Bölgesi'ndeki Acar Makina Sanayi Fabrikası işçilerini taşıyan minibüse, hemzemin geçitte Mersin- Adana seferini yapan yolcu treni çarptı.

Mersin\'de tren, işçi servisini ezdi: 10 kişi yaşamını yitirdi
Paylaş

Mersin'de bu sabah işçi taşıyan minibüse hemzemin geçitte tren çarptı, kazada 10 kişi öldü, 3 kişi yaralandı. Birleşik Taşımacılık Sendikası (BTS) olaya ilişkin TCDD'ye sert eleştiriler yöneltti. "Kaza değil cinayet" denilen açıklamada TCDD'nin BTS'nin uyarılarını dikkate almadığı vurgulandı.

Kaza saat 07.35 sıralarında merkez Akdeniz İlçesi'nin Adanalıoğlu Mahallesi'nde meydana geldi. Organize Sanayi Bölgesi'ndeki Acar Makina Sanayi Fabrikası işçilerini taşıyan minibüse, hemzemin geçitte Mersin- Adana seferini yapan yolcu treni çarptı. İlk belirlemeye göre tren altında sürüklenen minibüste bulunanlardan 9 kişi öldü, 4 kişi de yaralandı.

Kaza sırasında 8 olduğu sanılan yaralı sayısının 4 olduğu anlaşıldı. Bu yaralılardan, Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne götürülen 1 kişinin yaşamını yitirmesiyle ölü sayısı 10'a çıkarken, diğer yaralılardan 2'sinin Tarsus, 1'i de Mersin Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındı. Yaralılardan trenin çarptığı 33 M 1104 plakalı minibüs şoförü Fahri Kaya'nın sağlık durumunun ciddiyetini koruduğu belirtildi.

Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan ile İl Emniyet Müdürü Hasan Hüseyin Bahar olay yerine gelerek kaza hakkında bilgi aldı.

ÖLENLERİN KİMLİKLERİ

Minibüste bulunanlardan Harun Kaya, Sinan Özpolat, Oğuzhan Beyazıt, Ayhan Akkoç, Kenan Erdinç, Mehmet Akşam, Cavit Yılmaz, Mine Serten ve Onur Atlı kaza yerinde, Mustafa Doygun ise götürüldüğü Mersin üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yaşamını yitirdi.

YARALILARIN DURUMU AĞIR

Kazada yaralananların kimlikleri de belirlendi. Tarsus Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alınan minibüs şoförü 30 yaşındaki Fahri Kaya, Servet Çelik Tarsus Medical Park Hastanesi'nde, Halil Demir Tarsus Devlet Hastanesi'nde tedavi görüyor. Uğur Ateş adlı bir kişinin de hafif yaralı olduğu bildirildi.

MAKİNİSTLER GÖZALTINDA


Kaza ile ilgili soruşturma başlatılırken, Mersin'den Adana yönüne giden 62 bin 28 sefer sayılı yolcu treninin makinistleri Hüseyin Erdem ve Mehmet Erkan tedbir amaçlı gözaltına alındı.



TCDD: BEKÇİ UYARIDA BULUNDU

Bu arada TCDD'nin internet sitesinden yapılan açıklamada, kazayla ilgili adli ve idari soruşturmanın başlatıldı belirtildi. Minibüs sürücüsünün bekçinin ikazına rağmen hemzemin geçide girerek trenin önüne çıktığı kaydedilen açıklamada, bariyerlerin neden kapatılmadığına ilişkin bilgi verilmedi. Açıklamada şöyle denildi:

"20.03.2014 tarihinde (bugün) 07.35 sıralarında 33 M 1104 plakalı servis minibüsü, Mersin- Adana arasındaki Km.16+036'da bulunan bariyerli ve bekçili Bağcılar Hemzemin Geçidi'ne, görevli geçit bekçisine rağmen dikkatsiz ve kontrolsüz olarak Mersin-Tarsus arasında işleyen yolcu treninin önüne çıkmış, dolayısıyla geçit kazası olmuştur. İlk belirlemelere göre olayda servis minibüsünde bulunan 9 kişi hayatını kaybetmiştir. Olayla ilgili olarak idari ve adli tahkikat başlatılmış olup, gelişmeler ayrıca kamuoyuyla paylaşılacaktır."

BARİYER BEKÇİSİ: EYVAH BEN NE YAPTIM

Kazanın ardından olay yerinde inceleme yapan cumhuriyet savcısı görgü tanıklarının ifadelerine başvurdu. Bir görgü tanığı, kaza olduktan sonra bariyer görevlisinin 'Eyvah ağabey ben ne yaptım, daldım' dediğini iddia etti. Polis ve Devlet Demiryolları yetkilileri de, trenin geçişi sırasında açık olduğu öne sürülen bariyerlerde inceleme yaptı. Demiryolunun 2 metre uzağında merdivenle çıkılan 5 metre yüksekliğindeki bir kulübedeki şalterlerle manüel sistemle kontrol edilen bariyerleri, kulübedeki kontrol mekanizmasından açıp kapatan ekipler bu durumu da fotoğrafladı. Kazanın nasıl meydana geldiği netleşmezken, polis kaza yerini gören kamera olup olmadığını araştırıyor.

Olay yerinde yapılan incelemelerin ardından cesetler Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Morgu'na götürülürken, işçilerin can verdiği minibüs de vinç yardımıyla olay yerinden kaldırıldı. Kaza nedeniyle 3,5 saat kapanan demiryolu, trenin raydan kaldırılmasının ardından tekrar sefere açıldı.

HEMZEMİN GEÇİTTE SÜREKLİ KAZA OLUYOR

Görgü tanıkları kaza sırasında kontrollü hemzemin geçitte bariyerlerin inmediğini, minibüs sürücüsünün de dikkat etmeden hemzemin geçide girdiğini söyledi.

Mersin- Tarsus Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Sabri Tekin, kazanın meydana geldiği hemzemin geçidin yıllardır sorun olduğunu söyledi. Her gün buradan yaklaşık 10 bin kişinin geçtiğini belirten Tekin, "Her sabah kaza olacak diye yüreğimiz ağzımıza geliyor. Bu geçidin modernize edilmesi yönünde girişimlerimizden sonuç alamadık" dedi.

BTS: KAZA DEĞİL CİNAYET

 Birleşik Taşımacılık Sendikası (BTS) Mersin'de bu sabah trenin işçi servisini ezmesiyle yaşanan ve 10 işçinin yaşamını yitirdiği olayla ilgili açıklama yaptı. Genel Başkan Nazım Karakurt imzasıyla yayımlanan açıklamada "Kaza değil cinayet" denildi. BTS açıklamasında özelleştirmelerin ölümlü kazalara davetiye çıkardığı vurgulandı. Adana-Mersin hattındaki demiryolunda sürekli bu tip kazalar yaşandığı hatırlatılırken TCDD'nin BTS'nin uyarılarını dikkate almadığı ifade edildi. BTS açıklamasında hemzemin geçitte çalıştırılan bekçilerin de hizmet alım yolu ile çalıştırıldığı, demiryolu personeli olmadığı ve bu yüzden işin önemi ve tehlike boyutunu anlayamadığı belirtildi. Açıklamanın tam metni için tıklayın.

Levent Tüzel de kazayı ve BTS'nin iddialarını soru önergesiyle TBMM'ye taşıdı.

BDP SEÇİM ETKİNLİKLERİNİ İPTAL ETTİ

10 işçinin yaşamını yitirdiği kaza sonrası Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) kentteki seçim etkinliklerinin iptal edildiğini duyurdu. Yapılan açıklamada  yaşamını yitirenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına sabır, yaralılara da acil şifalar dilendi. (Mersin/DHA)

OLAY YERİNDEN İLK GÖRÜNTÜLER

ÖNCEKİ HABER

Son 8 belirlendi

SONRAKİ HABER

İstanbul güne yağmurla uyandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...