20 Mart 2014 06:00

Yurtlarda adım atacak yer kalmadı

AKP-Cemaat savaşı, yurtlarda kalan öğrencileri vurdu. Başbakanın çağrısı üzerine Cemaat yurtlarından ayrılan öğrencilerin yerleştiği devlet yurtlarında adım atacak yer kalmadı.

Yurtlarda adım atacak yer kalmadı
Paylaş

Selman KELEŞ
Günay ARAS
Erzurum

AKP ile Gülen Cemaati arasında süren savaş, yurtlarda kalan öğrencileri vurdu. Başbakan Erdoğan’ın Gülen Cemaatinin yurtları ve evlerinde kalan öğrencilere “Devlet yurtlarında boş yerleri tespit ettik. Hemen başvurun. Eğer Kredi Yurtlar Kurumu yurtlarında yer yoksa sizleri otellerde ağırlayacağız. Bunların zulmüne sizi asla muhatap etmeyeceğiz” sözleri üzerine, dönem başında “doldu” denilerek binlerce öğrencinin geri çevrildiği yurtların kapıları, Cemaat yurtlarından ayrılan öğrencilere açıldı. Yurtlardaki yığılma; yetersizlik, hij-yen, sıcak su, ders çalışabilecek ortam gibi sorunların yaşandığı devlet yurtlarını yaşanılmaz hale getirdi. Fethullah Gülen’in memleketi olan ve AKP’nin de yüksek oy oranına sahip olduğu Erzurum’da bu sorun, çatışmanın daha şiddetli olması nedeniyle kendini daha fazla hissettiriyor.

ÇAMAŞIR VE ÜTÜ ODASI YATAKHANE OLDU

Kredi Yurtlar Kurumuna bağlı devlet yurdunda nefes almakta bile zorluk çektikleri 6 kişilik odalarda, 8 hatta 10 kişi kalmaya zorlandıklarını anlatan Atatürk Üniversitesinden kadın öğrenciler, çamaşır ve ütü odalarının bile ranzalar konularak yatakhane haline getirildiğini dile getirerek “Bu odaların kapılarında hâlâ çamaşır ve ütü odası yazılı tabelalar asılı” dediler.

Yurttan atılma tehlikesi nedeniyle ismini açık yazamadığımız kadın öğrencilerden E, AKP’yle Cemaat arasındaki çatışmasının mağduru olduklarını söyledi ve şöyle devam etti: “Yurtlarda yaşanan sıkıntıları çözmeden yeni sıkıntılar yarattılar. Yurtlarda sıcak su sıkıntısı var üst katlara sıcak su gelmiyor. Temizlik personeli yetersiz. Temizliği biz öğrenciler yapıyoruz ve temizlik malzemelerini de biz kendimiz alıyoruz. Birinci dönem bir arkadaşımız odayı çamaşır suyu ile yıkarken çamaşır suyundan zehirlendi. Bu sıkıntılar varken bunlara bir çözüm getirilmeden yeni sıkıntılarla  karşı karşıya kaldık.”

DÖNEM BAŞINDA ‘YER YOK’ DENMİŞTİ

Dönem başında kalacak yeri olmayan pek çok öğrencinin yer yokluğu gerekçesiyle yurda kabul edilmediğini aktaran G, Başbakanın açıklamasının ardından Cemaatten gelenlere kapıların sonuna kadar açıldığını söyledi.

Cemaat evlerinden gelenlerle birlikte yaşanan yığılma nedeniyle mağdur olduklarını, 6 kişilik odalarda artık 8-10 kişi kalmak zorunda olduklarını anlatan G. “Artık odalarda nefes almak bile sıkıntı haline geldi. Çamaşır kurutma  ve ütü odaları kullanıma açıldı. Cemaatlerden gelen öğrenciler buralara da yerleştirildi. Torpili olan öğrencilere ayrıcalıklı davranıyorlar, onları en iyi şekilde en iyi yerlere yerleştiriliyorlar” diye konuştu.

GÜVENLİK ZAFİYETİ VAR

Tek sorunlarının yer sıkıntısı olmadığını, yurtlarda ve üniversitede ciddi bir güvenlik zafiyeti olduğuna dikkat çeken S. ise “Yurtlar şimdiye kadar güllük gülistanlık değildi. Sorunlarımız yeni değil, erkeklerin girmesi yasak olmasına rağmen ülkücü gruplardaki erkekler çok rahat bir şekilde giriyorlar.

Güvenlik bu konuda herhangi bir şey yapmıyor. Farklı etnik kimlik ve inançlarından dolayı kadın öğrenciler taciz edilip, hakaretlere uğruyorlar” dedi.

Geçen yıl sivil kişilerin yurtlara girip herkesin gözü önünde bir kız öğrenciyi darp ettiğini hatırlatan S, üniversitenin adı kötüye çıkmasın diye üstünün kapatıldığını belirtti. Yine geçen yıl İktisat Fakültesi Öğrencisi  Havva Ay’ın kampüs içinde  sivil bir kişi tarafından kurşunlanarak öldürüldüğünü hatırlatan S. Şöyle devam etti: “Bu kadar güvenlik ihmalinin olmasına rağmen önlem alınmıyor.”


DEVLET YURTLARININ SAYISI ARTTIRILMALI

Sene başında üniversitelerin açılmasıyla birlikte yurtlar dolu gerekçesiyle öğrencilerin Cemaat yurtlarına yönlendirildiğini hatırlatan Eğitim Sen Genel Sekreteri Mehmet Bozgeyik, “Bu nedenle yoksul olan öğrenciler mecburen Cemaat yurtlarında kalıyordu. Hükümete Cemaatle çıkar sağlamak amacıyla boş olan yurtları daha dolu gösteriyordu” dedi. 17 Aralık’tan sonra hükümet ve Cemaatin çatışması sonucu hükümetin bu öğrencileri devlet yurtlarına tekrar geri çağırdığını söyleyen Bozgeyik “Öğrencilerin böylesi siyasi çatışmalara alet edilmesi doğru değil. Bu durumun çözümü olarak yurtların kapasiteleri arttırılmalı. Kamu kaynakları buralara aktarılmalıdır” dedi.


YURTLAR AKP OTELİ OLDU

CHP Manisa Milletvekili Sakine Öz, “Cemaat-AKP” çatışmasının gençlerin geleceği hiçe sayılarak sürdüğünü belirterek “Cemaat yurdundan devlet yurduna öğrenci kaydırma aşamasında KYK’lar AKP oteline dönüştürülmüştür” dedi. Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç’a  Kredi ve Yurtlar’a açılan “referans telefonları”nın hesabını ve başvurularda değerlendirme ölçütlerini soran CHP’li Öz “Aylardır yurt sorunları için mücadele verdiğimiz binlerce gencimiz, garip gerekçelerle açıkta bekletiliyor. Velilerimiz adaletsiz yurt dağıtımına isyan ediyor. İş işten geçmiş ama Tayyip Erdoğan çıkmış, ‘Cemaat yurdundan çocuklarınızı alın, devlet yurtlarına ve otellere yerleştirelim’ diyor” dedi. “Alo Kredi Yurtlar Hattı” kurulduğunu ve personeline, güz öğretim döneminde yurt başvurusu olmadığı halde, sırf AKP’ye yakın kişi ve kuruluşlardan telefon geldiği için yeni yerleştirmelerde bazı öğrencilere öncelik tanınması talimatı verildiğini belirten CHP’li Öz, “Yurt çıkmadığı için aylardır açıkta kalan, özel yurtlara tomarla para ödemek zorunda kalan gençlerimiz ne olacak, binlerce ailemiz şimdi ne yapacak, hiç düşünen var mı?​” diye sordu.


ÖĞRENCİLER EYLEM YAPMIŞTI

Atatürk Üniversitesi (AÜ) Kredi Yurtlar Kurumu Erzurum Bölge Müdürlüğüne ait yurtlarda kalan kadın öğrenciler, yeni bir çalışma yapılmadan Cemaatte kalan öğrencilerin KYK yurtlarına alınması ve oda kapasitelerinin artırılmasına tepki göstermişti. Odalarda nefes almanın bile imkansız hale geldiğini belirten kadın öğrenciler, yetkililere “Rahat ve güzelce okulumuzu okumak istiyoruz. Bize masalarınızı çıkartın yeni arkadaşlar getireceğiz dediler. Yatağımızın bazası yok, kitaplığı yok. Nasıl derslerimize konsantre olabiliriz” diye seslenmişti.


BÖLGE MÜDÜRÜ SORULARI YANITSIZ BIRAKTI

Başbakanın çağrısı üzerine yurtlara çok sayıda öğrencinin geldiğini ve yurtlarda yaşanan sıkıntılara yönelik aradığımız Erzurum KYK Bölge Müdürü Yahya Pasinlioğlu, konuya ilişkin görüş veremeyeceğini belirterek “Genel müdürümüzle görüşün” cevabını verdi.

ÖNCEKİ HABER

Greif işçilerinden sendikacılara tepki

SONRAKİ HABER

Avustralya Başbakanı: Kayıp uçağa ait parçalar bulmuş olabiliriz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...