20 Mart 2014 06:00

TÜSAK=Tuzak

Kültür Sanat ve Turizm Emekçileri Sendikası (Kültür Sanat-Sen) üyesi sanatçılar, sanat kurumlarının kapatılmasına ve tüm sanat faaliyetlerinin 11 kişilik bir kurula devredilmesine yol açacak TÜSAK tasarısına karşı imza kampanyası başlattı.

TÜSAK=Tuzak
Paylaş

Kültür Sanat ve Turizm Emekçileri Sendikası (Kültür Sanat-Sen) üyesi sanatçılar, sanat kurumlarının kapatılmasına ve tüm sanat faaliyetlerinin 11 kişilik bir kurula devredilmesine yol açacak TÜSAK tasarısına karşı imza kampanyası başlattı. Çeşitli eylem ve etkinliklerin de yapılacağının duyurulduğu kampanya çerçevesinde sanatçılar TÜSAK tasarının geri çekilerek sanatın özgür bırakılmasını isteyecekler.

Önceki gün Türkiye genelinde oynanan tüm tiyatro ve opera temsilleri öncesinde imza stantları açarak kampanyayı başlatan sanatçılar TÜSAK tasarısının geri çekilmesini istiyor. Kampanyayı Ulus’ta bulunan Küçük Tiyatro önünde yapılan basın açıklamasıyla duyuran sanatçılar basın açıklaması boyunca ağızlarına siyah bant takarak, “TÜSAK’a Hayır” ve “Farkında mısınız sanat kurumları kapatılıyor?​” dövizleri taşıdılar. Basın açıklamasını Devlet Tiyatroları Sanatçıları Umut Karadağ, Miraç Eronat, Murat Çidamlı, Dilek Bozkurt ve Cengiz Toraman okudu. Açıklamalarında, tarih boyunca baskıcı iktidarların sanatı kontrolleri altına almaya çalıştıklarını belirten sanatçılar, bu çabanın bugün de sürdüğünü ifade ettiler.

Sanatçılar, egemenlerin kültür ve sanatı kolay yönetilir bir toplum yaratma amacının aracı olarak gördüklerini ifede ettikleri açıklamada  “Ancak insanlık kendine dayatılan zinciri mutlaka kırmış, kendi yolunda yürümeye, kendine yeni özgürlük alanları açmaya devam etmiştir” dediler.
TÜSAK’ın hayata geçmesi halinde ödenekli sanat kurumlarının yok olacağını belirten sanatçılar,  halkın bu kurumların nitelikli yapımlarından mahrum kalacak ya da özel sanat kurumlarına böylesi yapımlar için astronomik bilet ücreti ödeyeceklerine dikkat çektiler. Sanatçılar açıklamalarında, “Sanatçı, yapıtını yaratım sürecinde kendini otosansür mekanizmasının sıkıştırmışlığı içinde hissedecek, sanat idari ve mali özgürlüğünü tümüyle yitirerek bir meta haline dönüştürülecek, ödenekli sanat kurumlarının sözleşmeli sanatkarları da memur yapılarak verimsizleşecek ya da sermayenin güvencesiz, esnek, sendikasız ve kuralsız çalışma koşullarına terk edilecek” ifadelerine yer verdiler. Üzerlerinde “TÜSAK=TUZAK” yazan tişörtlerle bildiri dağıtan tiyatro sanatçıları fotoğraf çektirmek isteyenlere TÜSAK’ı anlatarak mücadelelerinde destek beklediklerini söylediler.

KOSTÜMLERİYLE BİLDİRİ DAĞITTILAR

Küçük Tiyatro’da basın açıklamasının sürdüğü dakikalarda opera sanatçıları da temsilleri öncesinde kostümleriyle birlikte izleyicilerine bildiri dağıttılar. Sanatçılar 27 Mart 2014 tarihine kadar sürecek kampanyanın sosyal medya da #TüsakGeriçekilsin #SanatKurumlarınaSahipÇık etiketleriyle süreceğini belirterek tüm sosyal medya kullanıcılarından destek beklediklerini ifade ettiler.

TÜSAK GERİ ÇEKİLSİN!

Adana Devlet  Tiyatrosunda da tiyatro sanatçıları Kültür ve Turizm Bakanlığınca hazırlanan TÜSAK  yasa tasarısının geri çekilmesi için ağızlarını kırmızı bantlarla kapattı, imza masası kurdu ve basın açıklamasından sonra bir dakika alkışlarla yasayı protesto etti. Tiyatroseverler de eyleme destek sundular. Kültür Sanat-Sen adına basın açıklamasını okuyan Adana DT Oyuncusu Mazlum Taşkıran, tarih boyunca baskıcı iktidarların sanatı ve  sanatçıyı baskı altına almayı amaçladıklarını ancak, insanlığın her dönem buna direndiğini ifade etti. Mücadelelenin hâlâ devam ettiğini döyleyen Taşkıran, Kültür ve Turizm Bakanlığınca hazırlanan TÜSAK  yasa tasarısıyla devlet ödenekli sanat kurumları olan Devlet Tiyatroları, Devlet Opera ve Balesi, Güzel Sanatlar Genel Müdürlüklerinin kapatılmak istendiğine dikkat çekti. Bu yasa tasarısıyla sanatın idari  ve mali özgürlüğünü tümüyle yitirerek bir meta haline dönüştürüleceğini söyleyen Taşkıran, ‘Sanatçıları temsil eden meslek kuruluşlarına , emeği savunan sendikamıza ve alanın uzmanlarına danışılmadan kapalı kapılar ardında hazırlanan TÜSAK tasarısına karşı çıkıyor ve halkımızın duyarlığına güveniyoruz’ dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bugün günlerden mutluluk

SONRAKİ HABER

Dereye beton döktü, faturayı işçiye kesti!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...