16 Haziran 2011 08:38

ILO Türkiye’yi uyardı

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) 2011 toplantısı sonucundan Türkiye'ye eleştiri çıktı Yayınlanan ILO Aplikasyon Komitesi Türkiye Raporu’nda, Türkiye’de hala tüm çalışanların örgütlenmeleri önündeki yasal engellerin kaldırılmamasının endişe verici olduğu belirtildi.ILO Aplikasyon K

ILO Türkiye’yi uyardı
Paylaş

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) 2011 toplantısı sonucundan Türkiye'ye eleştiri çıktı Yayınlanan ILO Aplikasyon Komitesi Türkiye Raporu’nda, Türkiye’de hala tüm çalışanların örgütlenmeleri önündeki yasal engellerin kaldırılmamasının endişe verici olduğu belirtildi.

ILO Aplikasyon Komitesi Raporu’nda, Türkiye Hükümeti temsilcisinin işçileri ilgilendiren yasalarda revizyon sözü vermesine karşın seçim kampanyaları nedeniyle yapmadığı kaydedildi. Raporda, eylemlerde orantısız güç kullanılmadığını ve sendikacıların başka suçları nedeniyle tutuklandığını savunan Hükümet temsilcisine ILO Aplikasyon Komitesi antidemokratik uygulamaları hatırlattı.

Sendikacıların örgütlenme ve toplantı özgürlüğüne getirilen kısıtlamalara dair tespitlere dikkat çeken komite, insan haklarına saygının örgütlenme özgürlüğü için vazgeçilmez bir ön koşul olduğuna bir kez daha vurgu yaptı. Komite, işçi ve emekçilerin haklarını Anayasa çerçevesinde tam ve özgür bir şekilde kullanabilmeleri için şiddetten, baskıdan veya tehditten uzak bir ortamın sağlanması yönünde Hükümet’in gerekli her türlü önlemi almaya devam etmesi çağrısında bulundu.

‘YASALAR HALA BEKLİYOR’

ILO Aplikasyon Komitesi, sendikalarla ilgili 2821 ve 2822 sayılı yasalara dair uzun süredir beklenen “Yasa Tasarısı”na yönelik belirli bir gelişmenin olmamasını ve bu doğrultuda herhangi bir programın hazırlanmamasını da eleştirdi. Komite ayrıca, kamu emekçilerinin bazı kesimlerinin, serbest meslek sahiplerinin, ev işçilerinin, stajyerlerin, işsizlerin örgütlenme hakkının olmaması ve temsilcilerin tam bir özgürlük içinde seçilme hakkına ve özgür bir şekilde etkinlik organize etmeye yönelik kısıtlamaların sürdüğüne dikkat çekti. Komite, kamu emekçileri sendikalarına dair 4688 sayılı Yasanın değiştirilmesi yönünde daha ileri bir önergenin mevcut olmamasını da kaygıyla karşıladı. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

2 milyon liralık emniyet binası imara aykırı

SONRAKİ HABER

Gümüşhane'de kene can aldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...