19 Mart 2014 16:22

Reklam mı istismar mı?

Bu aralar gündem AKP’nin bayraklı filmi. Film yankısı epey sürecek gibi. Son dönemlerde adı çalma hikayeleri ile anılan Hükümetin reklam filminin de çalıntı olduğuna dair iddialar var. Söz konusu reklam, Sony’nin Playstation 2 için hazırladığı reklam filminden çalınmış. Her iki reklamda da aynılıklar var. Artık çalıntı mı, esinlenme mi izleyin siz karar verin.

Reklam mı istismar mı?
Paylaş

Çağrı SARI
İstanbul


Reklamlar... Ne kadar etkisi var seçimleri kazandırmaya bilemeyiz ama her reklamın elbet bir yansıması oluyor. Bu aralar gündem AKP’nin bayraklı filmi.

Yerel seçimler yaklaştıkça siyasiler reklam filmlerini de artırdı. Bir dizi mi izliyorsunuz hazırlıklı olun kaptırmayın öyle kendinizi. Zira hoop keyfiniz bir anda seçim reklamı ile bölünebilir. Bir anda kendinizi Mustafa Sarıgül’ü ya da Başbakan Erdoğan’ı izlerken bulabilirsiniz. Filmlerin en dikkat çekeni, önceki seçimlerde olduğu gibi AKP’nin. Reklam değil kısa film sanki. Geçtiğimiz seçimlerde de “Aynı yoldan geçmişiz, aynı sudan içmişiz” diye her an karşımıza çıkıyordu Başbakan. AKP’nin bu sefer sloganı “Daima millet, daima hizmet’.
Bu reklamlara son dönemlerde bir yenisi eklendi: AKP’nin bayraklı reklamı. Reklam filminin reklamı olur mu? Olur. Birkaç gündür bayraklı reklam için köşe yazarları yazıyor, medya sitelerinde haber oluyor. Haliyle dikkatler de bu filmde. Bekliyoruz ve o an geldi. Tüm kanallar yayında.

HER YER REKLAM HER YER BAYRAK

Reklam filmi önceki akşam 20.30’da bütün kanallarda aynı anda yayımlandı. Kısa film tadındaki reklamda, karanlık güçleri simgeleyen siyah elbiseli bir adam Türk bayrağının ipini kesiyor. Türkiye’nin dört bir yanında görünen bayrağın gölgesine insanlar üzgün ve şaşkın gözlerle bakıyor. Bu sırada Recep Tayyip Erdoğan’ın İstiklal Marşı okuması duyuluyor. Bir süre bayrağın gölgesini izleyen vatandaşlar doğudan, batıdan, kuzeyden ve güneyden bayrağı kurtarmak için koşmaya başlıyor. Denizleri yüzerek aşıp, bayrak düşmeden yetişen vatandaşlar, bayrak direğine tırmanmaya başlıyor. Bayrak direğinde birbirlerine destek olarak yükseliyorlar ve en üste çıkan bir genç, bayrağı tekrar göğe yükseltiyor.
Tam bir kısa siyasi film izledi önceki akşam ekran başındakiler.

Türk Bayrağı ve İstiklal Marşı vurgusunun yapıldığı reklam tabii yeni soruları doğuruyor ister istemez. Reklam filmini yayımlamak için 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin yıl dönümünün seçilmiş olması “manidar” duruyor. Ne de olsa bu zamanlar Başbakanın ‘Kurtuluş savaşı zamanı.’ Sosyal medyada en çok konuşulanlar arasına girmeyi başaran reklam için yeni sorular sordu izleyenler. Mesela, “Vatan, bayrak vurgulu filme neden ihtiyaç duyuldu?​”, “Yerel seçimler ile ne alakası var?​”, “Proje-hizmet reklamı mı bu?​”, “Seçim dönemlerinde bayrak kullanmak istismara girmiyor mu? Meşru mu bayrağın istenildiği gibi kullanılması”... Sorular çoğaltılabilir.

İSTİSMAR İSTİSMAR İSTİSMAR...


Din, vatan, millet kelimelerini sık sık kullanarak varlığını sürdüren AKP’nin eski bakanlarından İstanbul Milletvekili Egemen Bağış’ın ayetlere dair söylediği sözlerin  yayımlanması sosyal medyada da din istismarcılığı olarak tartışıldı. Önceki gün eş zamanlı olarak bayrak temalı reklam filminin yayımlanması tam da denk geldi Egemen Bağış ile ilgili yayınlanan ses kaydı eğer doğruysa istismarın dikkat çekici bir örneği gibi duruyor.

Reklam filminin alt metninde de Cemaat, yolsuzluk rüşvet operasyonu, Gezi eylemleri derken kendisine karşı bir savaş başlatıldığını işaret ediyor. Bu nedenle siyah elbiseli kişi aslında millete ‘darbe’ yapan karanlık güç oluyor. Bu karanlık güç baktığın yere göre değişebilir. Bazen Çapulcu, Bazen Neo- Ergenekon, bazen faiz lobisi, bazen de dış mihraklar olabilir. Yeri geldiğinde de hepsi birden..

Sosyal medya önemli mecralardan biri bu filmin etkisini anlamak için. Toplumda nasıl bir etki bırakacak reklam ilerleyen günlerde göreceğiz. Ama İnternet’teki forumlarda Erdoğan’ın rüşvet ve yolsuzluk iddialarını kapatmak için böyle bir film çevirmeye ihtiyacı olduğu tartışılıyor. Yine en çok hatırlatılan konu da Gezi eylemlerinde bir bayrak satıcısının nasıl gözaltına alındığına ilişkin. İşine gelince bayrağı kullandığını ama Gezi’de bir bayrak satıcısının nasıl gözaltına alındığı hatırlatması yapıyor kimi kullanıcılar. Bu da aslında niyetini ortaya koyuyor Erdoğan’ın.

YOK CANIM BU DA MI ÇALINTI?

Film yankısı epey sürecek gibi. Son dönemlerde adı çalma hikayeleri ile anılan Hükümetin reklam filminin de çalıntı olduğuna dair iddialar var.  Söz konusu reklam, Sony’nin Playstation 2 için hazırladığı reklam filminden çalınmış. Her iki reklamda da aynılıklar var. Artık çalıntı mı, esinlenme mi izleyin siz karar verin.

 

ÖNCEKİ HABER

AKP’li R.Ç. için üst sınırdan ceza talebi

SONRAKİ HABER

Gezi davasında din sorusu kaldırıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...