19 Mart 2014 12:41

Ukrayna'dan Rusya'ya nota blöfü

Ayrıntıları henüz aydınlatılamayan ve 2 Ukraynalı askerin ölümü ile sonuçlanan dünkü saldırının ardından, Rusya-Batı çekişmesinde belirsizlik hala sürerken, Ukrayna'nın Rusya'ya nota hazırlığında olduğu belirtildi.

Ukrayna\'dan Rusya\'ya nota blöfü
Paylaş

Ayrıntıları henüz aydınlatılamayan ve 2 Ukraynalı askerin ölümü ile sonuçlanan dünkü saldırının ardından, Rusya-Batı çekişmesinde belirsizlik hala sürerken, Ukrayna'nın Rusya'ya nota hazırlığında olduğu belirtildi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Kırım'ın Rusya'ya bağlanması kararını imzalamasının ardından, dün gerçekleşen ve hala ayrıntıları öğrenilemeyen saldırı, Ukrayna merkezli Rusya-Batı restleşmesinde şimdilik var olanın dışında bir gelişme yaratmazken, Ukrayna'nın Rusya'ya nota hazırlığında olduğu belirtildi. Ukrayna'nın Rusya'ya nota hazırlığı Dışişleri Bakanlığı internet sitesinden yapılan açıklama ile duyuruldu. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rusya tarafından Kırım'ın bağımsızlığının tanınması ve yarımadanın Rusya'ya dahil olması anlaşması aleyhine notanın verilmesi için Ukrayna Rus maslahatgüzarı Andrey Vorobyov'u bakanlığa çağırdı.

RUSYA: BATI OLMAZSA BAŞKALARI İLE İŞBİRLİĞİ YAPARIZ

Ukrayna üzerinden karşılıklı restleşmelerin şimdilik son noktası olan AB'nin ve Amerika'nın kimi devlet üst düzey yöneticilerinin ve ordu mensuplarının hesaplarının dondurulması ve seyahatlerinin engellenmesi yaptırımının ardından, yeni yaptırımların geleceği uyarısına karşın Rusya yaptığı karşı açıklamada; "Batı yaptırımlarla Rusya'yı zorlarsa Rusya da başka ortaklara yönelecek" denildi. Rusya Devlet Başkanlığı Basın Sekreteri Dmitriy Peskov tarafından BBC'ye verilen demeçte, dünyanın artık tek kutuplu olmadığı vurgusu yapıldı. Peskov, yaptırım karşısında Rusya'nın da diğer ekonomik ve iş ortaklarına yoğunlaşacağını söylerken, Rusya'nın AB'ye işbirliği önermeye devam edeceğini de sözlerine ekledi.

KIRIM'DAKİ SALDIRIDA MUAMMA SÜRÜYOR

Kırım'da dün meydana gelen saldırı olayında iki tarafın yetkililerinin kabul ettiği ortak noktalar ise; saldırının Ukrayna'nın askerlerinden ikisinin ölümü ile sonuçlandığı ve saldırıyı yapan kişi yada kişilerin kim olduğunun şimdilik tespit edilemediği. Dün Kırım'da bulunan Ukrayna'nın askeri tesisleri yakınlarında meydana gelen silahlı saldırı da iki Ukraynalı asker hayatını kaybetmişti. Kırım yetkilileri, ateş açma olayını önceden planlanmış bir provokasyon ihtimali çerçevesinde değerlendirirken, Ukrayna'nın askeri birimlerinin kuşatma altında olduğu süreçten bu tarafa böyle bir olayın meydana gelmemesi de provokasyon olasılığını güçlendiriyor.

ŞİMDİLİK İSVİÇRE'DEN RUSYA'YA YAPTIRIM YOK

Bu arada batının Rusya'ya yönelik yaptırımları karşısında İsviçre, şimdilik kendini bu grubun dışında tutacağını açıkladı. İsviçre Konfederasyonu Başkanı Didier Burkhalter tarafından yapılan açıklamada, "Biraz bekleyeceğiz… İsviçre, AB olmadığı gibi ABD'de değil. Uzun vadeli güveni koruyarak olaya tarafsız yaklaşmak istiyoruz." dedi. Burkhalter, İsviçre'nin Çin, ABD, Rusya ve AB ile iyi ilişkiler içerisinde olduğuna da dikkat çekti.

'KİEV'DEKİ DARBENİN MÜSEBBİBİ BRÜKSEL'

Öte yandan Rusya'da darbe olarak nitelendirdiği Ukrayna olaylarının, Brüksel'in "Doğu Ortaklığı" ülkelerini AB ve Rusya arasında seçim yapmaya zorlama isteği sonucu ortaya çıktığı değerlendirmesini yaptı. Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada; Ukrayna'daki krizin nedeninin, bazı Ukrayna siyasi güçleri ile onların yurtdışındaki organizatörleri olduğunun artık anlaşılması gerektiği belirtilirken, kriz sırasında dünya kamuoyuna pompalanan dezenformasyona da dikkat çekti.

TÜRKİYE'DEN TEMKİNLİ SESLER

Bu arada Kırım'daki Tatarların güvenliği noktasında krize müdahil olabileceğini ifade eden Türkiye'den temkinli açıklamalar geldi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafları soğukkanlı olmaya çağırırken, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da Kiev'e, yeni hükümet kurulduktan sonra ilk giden Dışişleri Bakanı olmasına karşın, NATO üyesi olmanın Rusya ile mutlaka çatışma anlamına gelmediğini söyledi ve "Ukrayna bu dengeyi korumalı" dedi.

Seyahat yasağı ve malvarlıklarının dondurulması yönündeki yaptırımların etkisi ise oldukça tartışmalı. Listede yer alan isimlerin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yakın çevresinden olmaması da bu tartışmanın yoğunlaşmasına neden oluyor. (DİHA)


 

ÖNCEKİ HABER

Ege’de göçmen teknesi battı: 7 ölü

SONRAKİ HABER

Edirne mitingi öncesi gözaltı terörü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...