18 Mart 2014 23:12

Komşuda genel grev

Yunanistan hükümetinin İMF ve AB Merkez Bankasının direktifleri doğrultusunda işten uzaklaştırmalar ve genel olarak baskı politikalarının artması nedeniyle kamu emekçileri 19-20 Mart’ta genel greve gitme kararı aldı.

Komşuda genel grev
Paylaş

Yunanistan hükümetinin İMF ve AB Merkez Bankasının direktifleri doğrultusunda işten uzaklaştırmalar ve genel olarak baskı politikalarının artması nedeniyle kamu emekçileri 19-20 Mart’ta genel greve gitme kararı aldı.

Bir haftadır İMF ve AB Merkez Bankası heyetiyle görüşmeler yapan Yunan hükümeti ekonominin iyiye gittiğinin bir göstergesi olarak önümüzdeki süreçte piyasaya çıkacaklarını piyasalardan 5 milyar dolar kredi alınacağını açıkladı. Ancak heyet bu söylemlerin tersi yönünde açıklamalar yapmakla kalmayıp yeni anlaşmalara ihtiyaç olduğunu vurguladı. Özellikle İMF ve AB Merkez Bankasının istemleri doğrultusunda kamuda işten atmaların yoğunlaşması, halka hizmet veren birçok kamu kuruluşunun kapatılması, sağlık sisteminde yeni uygulamalara gidilmesi ve eğitim alanındaki birikmiş sorunlar nedeniyle Yunanistan Kamu Emekçileri Konfederasyonu (ADEDY) 19-20 Mart’ta genel greve gideceklerini açıkladı.
Yunanistan mücadeleci işçiler cephesi (PAME) de greve katılım kararı almış bulunuyor. PAME bu grevde de iş birlikçi olarak değerlendirdiği konfederasyondan farklı bir alanda miting yapacak.

PAME genel greve ilişkin yaptığı açıklamada Şu görüşleri dile getirdi: “Kapitalist ekonomi  kriz içinde de olsa veya kalkınmadan da bahsetse halk sınıf ve tabakalarının vahşice sömürüsü hep gündemdedir. Hükümetin bahsettiği krizden çıkış yolu sermayenin kurtuluşu ve daha fazla kâr etmesi anlamına gelmektedir ve halkın çıkarlarıyla hiçbir ilişkisi yoktur. Hiçbir sermaye politikası halkın çıkarlarına yönelik bir karaktere sahip olamaz.”

TROYKA kararları bağlamında bu yıl, içlerinde eğitim emekçilerinin, kamu sektörlerinde özellikle okullarda çalışan hademe ve temizlik işçilerinin yer aldığı 36 bin kişi işten atılacak.  
Genel greve tüm kamu kuruluş ve sektörlerinde çalışan emekçiler katılacak. Grevin özellikle eğitim ve sağlık sektörlerinde oldukça etkili olacağı belirtiliyor. (Atina/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘Devrimin ardında kadınlar var’

SONRAKİ HABER

Galatasaray şampiyonlar liginden elendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...