19 Mart 2014 06:00

AK belediyelerin kara icraatları

AK Belediyeler, mutlu insanlar” diye seçim çalışması yürüten AKP Hükümetinin belediyelerdeki icraatları hiç de ak dedirtmeyecek cinsten. İşte o AK belediyelerin kara icraatları… Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediyesi için yeniden aday gösterdiği Mevcut Başkan Kadir Topbaş’ın 10 yıllık icraatları ve belediyecilik anlayışından bazı örneklere göz attık.

AK belediyelerin kara icraatları
Paylaş

Tuba GÜNGÖR
İstanbul

AK Belediyeler, mutlu insanlar” diye seçim çalışması yürüten AKP Hükümetinin belediyelerdeki icraatları hiç de ak dedirtmeyecek cinsten. İşte o AK belediyelerin kara icraatları…
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediyesi için yeniden aday gösterdiği Mevcut Başkan Kadir Topbaş’ın 10 yıllık icraatları ve belediyecilik anlayışından bazı örneklere göz attık.

SİLÜETİ BOZAN GÖKDELENE İZİN


Zeytinburnu’da denize 200 metre uzaklıkta inşa edilen gökdelenler, tarihi yarım adanın silüetini bozdu. Ayasofya ve Sultanahmet’in minarelerinin arkasında yükselen üçlü binanın, 4 Numaralı Kültür Varlıklıkları Koruma Bölge Kurulundan izin alınmadan yapıldığı ortaya çıktı. Gökdelenlerin Başbakanın yakından tanıdığı Mesut Toprak’a ait olduğu ortaya çıkınca, Başbakan iş adamına “küstüğünü” söylemişti.

TARİHİ MEKANI YAĞMALADI İDDİASI

17 Aralık yolsuzluk operasyonundan sonra birçok ses kaydı çıktı. Geçtiğimiz günlerde yayımlanan ses kayıtlarından bir tanesi Başbakan Erdoğan’ın danışmanı Mustafa Varank ile bir AKP’li arasında geçtiği ileri sürülüyor. Buradaki konuşmada, Kadir Topbaş’ın bir mekanı zimmetine geçirdiği iddia ediliyor. Çınaraltı’daki adliye önüne yapılan binanın Kadir Topbaş tarafından satın alınmasından bahsediliyor. Tarihi mekanların yağmalanması için yapılanların yasa dışı olduğu iddia ediliyor. Mustafa Varank olduğu iddia edilen kişi tarihi Çınaraltı’nın ihalesinin Kadir Topbaş tarafından alındığını, oraya bir çıkma yapıldığını ve akrabasına bunu yapmasının ayıp olduğunu söylüyor.

ESENYURT’TA İMAR REZALETİ

Kadir Topbaş’ın İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı dönemine Esenyurt’ta yaşanan imar yolsuzluğu damga vuran bir başka önemli konu. “Belediye onaylı” bu imar rezaletiyle şehir planlamasındaki imar hakkı ile belediyenin verdiği ruhsattaki imar hakkı arasında devasa farklar bulunduğu ortaya çıkmıştı. O dönemde ise CHP, ikisi eski dört bakan ile iki AKP’li belediye başkanı hakkında İstanbul Esenyurt’ta yaşanan imar rezaletiyle ilgili suç duyurusunda bulundu. Olayı “organize yolsuzluk” olarak niteleyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, Başbakana da İstanbul’un yolsuzluk haritasını gönderdi.

KAMU KAYNAKLARIYLA ADAY REKLAMI

Yerel ve genel seçimlerde belediye ve kamu kaynaklarının bir parti ve aday için kullanılması yasak olmasına rağmen, Kadir Topbaş, yerel seçimler yaklaşırken ‘Sevgili Hemşehrilerim’ diye seslendiği ve gazetelerin ilk sayfalarının sağ tarafını boydan boya bir mektup şeklinde kaplayan ilanlar vermişti. Ulaşımda icraat ve hedeflerini anlattığı ilan 19 gazetede yayımlanırken Hükümet politikalarını eleştiren gazetelerde yer almaması dikkat çekti.

SANATA TOPBAŞ AYARI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi, Şehir Tiyatroları Yönetmeliğini oy çokluğuyla değiştirerek yeni oluşturulan ‘edebi kurul’a devredildi. Yeni yönetmelikte, genel sanat yönetmeninin görevleri tırpanlandı, repertuvarı oluşturma görevi elinden alındı. O dönemde sanatçılar, hukukçular ve aydınlar buna büyük tepki gösterdi. Genel Sanat Yönetmeni Ayşenil Şamlıoğlu ve Yönetim Kurulunun seçilmiş üyeleri istifa etti.

HER YER TAKSİM, HER YER GÖLET

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Taksim Meydanı’ndaki araç trafiğini yeraltına alarak alanı yayalaştırdı. Uzun süren çalışmalar sonucunda trafiğin tünellerle yeraltına indirildiği ve 13 Eylül’de açılışı yapılan yeni Taksim Meydanı yağmur sınavını geçemedi. Yayalaştırmanın hemen ardından yağan ilk yağmur meydanı göle çevirdi.

RANT ECDAT DİNLEMİYOR


Geçmişi Fatih Sultan Mehmet’e dayanan Haliç Tersanesi -o zamanki adıyla Tersane-i Amire- İstanbul Büyükşehir Belediyesi eliyle 2 Temmuz 2013’te İstanbul Haliç Yat Limanı ve Kompleksi Projesi adı altında özelleştirilip, 49 yıllığına ihale edildi. 1455 yaptırılan tersane, İstanbul’un en önemli endüstriyel miraslarından biri. Yaklaşık 550 yıllık bir geçmişe sahip olan Camialtı Tersanesi, Taşkızak Tersanesilerinden oluşan alana, 2 yat limanı, 400’er odalı 2 adet 5 yıldızlı lüks otel, bin kişilik cami, AVM ve otoparkpark gibi bölümler yapılacak.

10 YILDA 39 KM METRO

Yakın zaman önce “Her yere metro, her yerde metro” sloganıyla ulaşım politikalarını ilan eden Topbaş’ın reklamlarında kullandığı rakamlar gerçekleri yansıtmıyor. İstanbul’da toplam 141 km metro olduğu iddia edilirken, gerçek rakam sadece 39 km. İstanbul’da 141 km gibi bir rakama ulaşmak için metro diye tramvay, hafif raylı sistem, finiküler gibi bütün raylı sistemlerin yanında metrobüs gibi raylı olmayan ulaşım araçları da işin içine katılıyor.

3. KÖPRÜ İÇİN 245 BİN AĞAÇ KESİLDİ

Kuzey Ormanlarında 3. köprü için ağaç katliamı yaşandı. Davalar devam etmesine rağmen izinler alındığı için 245 bin ağaç kesildi. TEMA 3. Köprü’yle ilgili o dönem özetle “ÇED Raporu olmayan 3. Köprü, İstanbul’un ulaşım sorununa çare olmayacağı gibi, ekolojik açıdan hassas orman alanlarının tahribatına ve bütünlüğünün bozulmasına, su havzalarının kirlenmesine, yaban hayatın etkilenmesine ve ekolojik dengenin bozulmasına neden olacak” dedi.

3. HAVALİMANI HEYELAN RİSKİ TAŞIYOR


İstanbul’da yapılacak 3. havaalanı ise deniz dolgusu ve heyelan tehlikesiyle dikkat çekiyor.
İstanbul’un kuzeyinde, Karadeniz’in kıyısında yapılması planlanan üçüncü havalimanının çevresel etki değerlendirme raporunda yer verildi. Havalimanın, alanın projeye uygunluğu ve gelecekte yol açabileceği zararların ele alındığı raporda ormanların yok olacağı, su kaynaklarının kurutulacağı belirtilirken bölgenin heyelan alanı olduğu ifade edildi.

İLLEGAL OLARAK İMARA VE İNŞAATA AÇMAK

17 ARALIK yolsuzluk ve rüşvet operasyonu kapsamında Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir de gözaltına alındı. Mustafa Demir, kamu ihalelerinde fesat ve rüşvet operasyonu kapsamında düzenlenen operasyonda Fatih Belediye Başkanı gözaltına alındı. Mustafa Demir’e yöneltilen suçlamalar rant ve belediye ihalelerinde yolsuzluk. Fatih Belediyesinin imara açmadığı arazilerin bazı iş adamlarının rüşvetle bakanlık üzerinden illegal olarak imara açtırdığı iddia edilirken, Belediyenin de sit alanındaki arazilerin bakanlığın gücünü kullanarak illegal olarak imar ve inşaata açtığı iddia edildi. Öte yandan Demir hakkında Marmaray projesine ciddi zarar vereceği halde rüşvet karşılığında bazı arsalara imar ve inşaat izni vermek gibi suçlamalar bulunuyordu. Demir’, büyük risk yaratmasına karşın, Marmaray Metro hattı üzerine otel yapılmasına izin verdiği suçlamasıyla karşı karşıya kaldı. Fatih Belediyesinin imar planlarında da yer alan söz konusu otelin, Fatih Belediyesinden 61 milyon TL temizlik ihalesi de alan Akmercan Grubu’na ait olduğu iddia edildi. Başkan Demir’in gözaltına alınma sebeplerinden biri, Sirkeci Garı’nın arka tarafında 4 ada 1 parselde yer alan araziye Başkan Demir’in, altından Marmaray metro hattı geçtiği halde ve Marmaray proje yetkilileri tarafından uyarılmasına karşın inşaat izni verdiği iddiasıydı. Demir serbest bırakılırken hâlâ dava ediyor.

BAKANLIK, AKP’Lİ BELEDİYENİN YOLSUZLUK YAPTIĞINI KABUL ETTİ!

İçişleri Bakanlığı, AKP’li Gürsu Belediyesinde yolsuzluk yapıldığını kabul etti ancak başkanı korudu. TBMM AKP Grubu Müdür Yardımcısı olarak görev yapan Orhan Özcü, 2004 yılında AKP’den Gürsu Belediye Başkanı oldu. Hâlâ Belediye başkanı olan Özcü’nün Mali Hizmetler Müdür Vekili olarak göreve getirdiği İzzet Çekiç hakkında 2009 yılında yapılan bir ihbarı inceleyen Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı yolsuzluğu tespit etti.

İçişleri Bakanlığı, Gürsu Belediyesi eski hesap işleri müdür vekilinin beyan ettiği 232 faturaya suçun ortaya çıktığı gün Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından el konulduğunu ve faturalar üzerinde gerekli incelemelerin yapılarak delil olarak kaydedildiğini bildirdi.

İçişleri Bakanlığı da, yaklaşık 4 yıldır süren soruşturma kapsamında 4.5 milyon TL’ye varan yolsuzluk yapıldığını kabul etti. Belediye hesaplarından şans oyunları ve ganyan bayi işleten kişilerin hesaplarına belediyenin bütçesi kadar 4 milyon 473 bin 490 TL tutarında para aktarılmasına karşın İçişleri Bakanlığı, Belediye Başkanı Orhan Özcü hakkında soruşturma izni vermedi.


TOKİ SAMSUN’DA ÖLÜM GETİRDİ


2012 yılında Samsun’un Canik ilçesinde Mert Irmağı’nın taşması sonucu Kuzey Yıldızı TOKİ Konutlarındaki apartmanların zemin katlarını su bastı, 12 kişi hayatını kaybetti. TMMOB Şehir Plancıları Odası, Samsun’da sel felaketiyle ilgili rapor hazırladı. Buna göre yatağı değiştirilen derenin zorlama yeni güzergâhı felaket getirdi. Rapora göre, suçlu ve sorumlu doğa değil, Devlet Su İşleri, Su ve Kanalizasyon İdaresi, TOKİ, Samsun Büyükşehir ve Canik Belediyesi.

KAPATILAN KAVŞAKLAR, ÖLÜ YATIRIMLAR, HAZİNE’YE TAKILAN BORÇLAR...

ANKARA Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek bir kez daha aday. 20 yıldır adı skandallarla, hararetli tartışmalarla anılan Gökçek’in icraatları…

PLANSIZ ŞEHİR PLANSIZ YOLLAR

Ankara’da Melih Gökçek döneminde plan tartışmaları hiç bitmedi. Büyükşehir Belediye Meclisinin onayladığı Ankara Nazım Planı kararlarına aykırı onlarca alt ölçek plan, Gökçek’in ortaya attığı tartışmalar sonucu yine aynı Meclis tarafından onaylandı. Gökçek, kendi hazırladığı ana plana aykırı alt planlar yaptı. Çoğunun rant oyunları nedeniyle gerçekleştiği ortaya çıktı. Milli Kütüphane önüne yapılan Gökkuşağı Projesi gibi birçoğu ölü yatırım olmaktan öteye gidemedi.
Konuyu yargıya taşıyan meslek odalarını ise mahkemeler hep haklı buldu.

Ankara’nın Ulaşım Ana Planı da yasaya rağmen yıllarca yapılmadı. Melih Gökçek böyle bir plan yapılmamasını da uzun yıllar izah etmeye çalıştı. Ulaşım Ana Planı olmadan yapılan köprülü kavşaklar, otoyollar, tüneller, geçiş yolları hep tartışma konusu oldu. Mahkeme birçoğuna yapılan itirazları, üst plan olmadığı ya da üst plana aykırı olduğu gerekçesiyle haklı buldu. Gökçek kendi yaptığı hukuksuzluğun üstünü, “mahkemeler, meslek odaları hep aleyhimize karar veriyor” diye yaygara kopararak kapatmaya çalıştı.

ODTÜ DÜŞMANLIĞI

Melih Gökçek, son yıllarda artan bir şekilde ODTÜ arazisini taciz ediyor. Önce gündemde ODTÜ’nün gözetimindeki Eymür Gölü’nü gündeme getirdi. Yaya girme koşuluyla herkese açık olmasına karşın, “Sadece ODTÜ’lüler yararlanıyor” diyerek Gölün Belediyeye devredilmesini istedi. Ardından yaklaşık 30 yıl önce planlanmış, ancak tek bir adım bile atılmamış Konya Yolu ile Anadolu Bulvarı bağlantı yolunu gündeme getirdi. Tartışmalar ve itirazlara rağmen inşaat geçtiğimiz yaz başlatıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının kabul ettiği ODTÜ Koruma Planı’na ODTÜ Rektörlüğü itiraz etmeye hazırlanırken, polis eşliğinde yapılan gece yarısı operasyonuyla ODTÜ arazisine girildi. En az 3 bin ağaç söküldü.

BORÇ TAKTI, METROYU DA YAPMADI

Ankara’da Gökçek, Hazine garantisiyle aldığı borçları ödememesiyle de gündeme geldi. Daha önce birçok kez Ankara Büyükşehir Belediyesinin borçları silindi. Son olarak Bakanlar Kurulunun 24 Haziran 2013’te aldığı kararla, Ankara Büyükşehir Belediyesinin yurt dışından aldığı krediler nedeniyle Hazine Müsteşarlığının ödemek zorunda kaldığı 2 milyar 106 milyon 17 bin liraya ulaşan borç, 1 milyar 41 milyon 599 bin liraya düşürüldü. Yani 1 milyar TL’yi aşkın borç halkın sırtına yüklenmiş oldu. Borçlanmaya gerekçe gösterilen metro inşaatı ise tamamlanmadan Ulaştırma Bakanlığına devredilmişti.

SUSUZ YAZ, ÖLÜ YATIRIM

2007 yılında yaşanan “Susuz Yaz” da Gökçek’in unutulmazlarından. Tüm uyarılara rağmen Bolu-Gerede’den getirilecek içme suyu projesi yerine Kızılırmak suyunu Ankara’ya getirme iddiasındaki projeye yatırım yapan Gökçek, günlerce Ankaralıyı susuz bırakmıştı. Kuyu suları, çeşme suları, tanker kuyrukları, patlayan borular, ishal salgınları 2007 yazının unutulmazları arasında yerini almıştı. Ancak Gökçek bu durumu da fırsata dönüştürüp, “ölü yatırımlar” arasında yerini alması muhtemel Kızılırmak suyu projesine hız vermişti. Uzmanların “Bu su ağır metal yüklü, içme suyu olamaz” uyarılarına kulak tıkayan Gökçek, Kızılırmak suyunu da Ankara’daki şebekeye “gizlice” verdiğini kendisi açıklamıştı.

ÖNCEKİ HABER

Parislilere trafik yasağı

SONRAKİ HABER

Meclis, fezlekeler için olağanüstü toplanacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...