18 Mart 2014 22:47

Bir caretta ölüsü daha

İzmir’in Dikili ilçesinin koruma altındaki sahili Kabukkum’da ölü bulunan Caretta caretta Dikili halkı arasında üzüntü yarattı. 25-30 yaşlarında, 150 kilogram ağırlığında erkek olduğu belirtilen carettanın balıkçıların ağlarına takılıp, suda boğularak ya da poşet yutarak öldüğü sanılıyor.

Bir caretta ölüsü daha
Paylaş

İzmir’in Dikili ilçesinin koruma altındaki sahili Kabukkum’da ölü bulunan Caretta caretta Dikili halkı arasında üzüntü yarattı.  25-30 yaşlarında, 150 kilogram ağırlığında erkek olduğu belirtilen carettanın balıkçıların ağlarına takılıp, suda boğularak ya da poşet yutarak öldüğü sanılıyor.

Akdeniz kıyılarında yumurtladıkları 21 noktada sıcaklığın artması, buna bağlı olarak yumurtalardan hep dişi deniz kaplumbağası çıkması sebebiyle sayılarını arttırmak ve nesillerini korumak içgüdüsüyle Dikili sahillerini seçen carettalardan biri daha ağlara takılmaktan kurtulamadı. Bir vatandaşın, belediye zabıta ekiplerini arayarak durumu bildirmesi üzerine ölü caretta denizden çıkarıldı.

Kendisinin Dikili’yi 22’nci yumurtlama alanı ilan ettiğini belirten Dokuz Eylül Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Barbaros Çetin caretta ölümlerinin üzücü olduğunu vurguladı. Çetin, “İki yıldır Dokuz Eylül Üniversitesi olarak bu alanda araştırma yapıyorum. Bu carettanın ölüm nedenini henüz saptayamadık. Caretta-ların ölümlerinin birkaç sebebi oluyor. Naylon poşetleri denizanası sanarak yiyebiliyorlar veya ağlara takılarak boğulabiliyorlar. Caretta carettalar, iki saat su altında kalırsa havasızlıktan ölür” dedi.
Öte yandan carettanın ölüm nedeninin tam olarak saptanmadan gömülmesi tepki çekti. Dikililer carettaların yaşam alanlarının daha iyi korunması gerektiğini belirttiler.
(İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bahar alerjisine Dikkat!

SONRAKİ HABER

Parislilere trafik yasağı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...