18 Mart 2014 10:03

İskenderun güvercini tanınmayı bekliyor

Almanya ve İngiltere’de de yetiştirilen İskenderun güvercini, tanınmayı bekliyor.

İskenderun güvercini tanınmayı bekliyor
Paylaş

Halil İMREK
İskenderun

Sivas köpeğiyle, Denizli horozuyla, Van kedisiyle, Karadeniz hamsisiyle tanınır. İskenderun’un da güvercini ile tanınması isteniyor. Almanya ve İngiltere’de de yetiştirilen İskenderun güvercini, dünyaca ünlü bir güvercin. Ancak, Türkiye’de yeterince tanınmıyor.
İskenderun güvercini, Bağdat ırkları içinde en ilginç ve benzersiz olanı. Saf bir ırk olan İskenderun güvercini, uzun, kıvrık gagalı ve kuvvetli bir ırk olarak tanımlanıyor.
İngiltere’de Scandaroon olarak isimlendirilen İskenderun güvercinine, Almanya’nın güneyinde bulunan Nurnberg, Erlangen, Fuhrt ve Michelav bölgelerinde de rastlamak mümkün. İlk Alman İskenderun Güvercin Cemiyeti, 1895 yılında kurulmuş ve 35 üyeyle katıldıkları National Show’da 170 İskenderun güvercini sergilemiş. ABD’de ise 1950 yılında George Neuerburg’a  ülkenin en usta İskenderun güvercini üreticisi unvanı verilmiş.
İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Eğitim Kalkınma Vakfı, Hatay ilinin markalaşma sürecinde İskenderun güvercininin ön plana çıkarılarak desteklenmesini çağrısında bulunuyor.

YAVRULARIN ‘SÜT ANNE’YE İHTİYACI VAR
İskenderun güvercini üretimi, diğer ırklara göre daha zahmetli.  İskenderun ırkında döllenme, yumurtaya yatmama gibi problemler görülmez. Fakat problem yavrular yumurtadan çıktıktan iki hafta sonra başlar. Yavruların gagaları uzadıkça anaç İskenderun, yavrularını besleyemez hale gelir. Dünyada yavrusunu beslemekte güçlük çeken tek canlı, İskenderun güvercinidir desek abartmış olmayız. Üreticiler bu zorluklardan dolayı yumurtaları posta güvercinlerinin ya da başka ırk güvercinlerin altına aktararak çıkan yavruları üvey anaçlara besletirler. Bu yapılsa bile zaman zaman yavrular alınıp üreticiler tarafından beslenmek zorunda kalabilir. Posta güvercinleri bu ırkı en iyi besleyen güvercinlerdir.

İSKENDERUN IRKINA AİT STANDARTLAR
·    Boyu gaga ucundan, kuyruk bitimine kadar 42-43 cm.
·    Gagası 4 cm.
·    Gaga üzerindeki kopuk çapı 3 cm.
·    Gözlerinin üzerindeki kırmızı dairenin çapı 12-15 milimetre.
·    Bacaklarının uzunluğu 11-12 cm.
·    Kanatlar açık olduğunda bir uçtan diğer uca 74 cm.
·    Ağırlığı aç haliyle 590 gram.
·    Göz rengi tüm parçalı renklerde ve düz beyazlarda siyahtır. Diğer renklerde koyu kırmızı, turuncudur.
·    Parçalı renk olanlarda gözlerinin altından gagaya doğru uzanan bıyık diye tabir edilen kısım vardır. Bunlar yüzün her iki tarafında da bulunur.
·    İskenderun’un düz renkleri beyaz, siyah, kırmızı, sarıdır. Gri veya küllü denilen renkler siyah kuşaklı olur.
·    Parçalı diye tarif edilen çift renkli olanlar, beyaz üzerine kırmızı, siyah, sarı ve gri renklerden oluşur.
·    İskenderun güvercini, sert tüylü güvercinler sınıfına girer.
·    Hızlı uçar, vücudu ve kanatları kuvvetlidir. Filo uçucusudur. Türkiye’de eski yıllarda İskenderun ve Tarsus bölgelerinde popüler olduğu biliniyor.

ÖNCEKİ HABER

Sağlık Bakanı\'nın helikopteri, Muharrem\'in cansız bedeni...

SONRAKİ HABER

\'Taş gibi ev\' diye bunlara denir!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...