18 Mart 2014 08:18

FIFA’nın ‘Baba, oğul ve yolsuzluk’ hikayesi

Baba, oğul ve yolsuzluk üçlüsü yalnızca Türkiye’nin değil FIFA’nın da derdi. Daily Telegraph'ın gündeme taşıdığı iddiaların odağında çok sayıda benzer hadiseye adları karıştığı için FIFA’dan uzaklaştırılan Trinidad Tobagolu Jack Warner ve oğulları ile Katarlı Muhammed bin Hammam var.

FIFA’nın ‘Baba, oğul ve yolsuzluk’ hikayesi
Paylaş

Baba, oğul ve yolsuzluk üçlüsü yalnızca Türkiye’nin değil FIFA’nın da derdi. Brezilyalı futbol efsanesi, sosyalist milletvekili Romario’nun FIFA Başkanı Sepp Blatter’i hedefe koyarak yaptığı ağır yolsuzluk nitelemeleri sonrası İngiltere’de yayımlanan Daily Telegraph gazetesi de önemli iddialar ortaya attı. İddiaların odağında çok sayıda benzer hadiseye adları karıştığı için FIFA’dan uzaklaştırılan Trinidad Tobagolu Jack Warner ve oğulları ile Katarlı Muhammed bin Hammam var.

Daily Telegraph’a göre Kuzey, Orta Amerika ve Karayipler Futbol Federasyonu (CONCACAF) eski Başkanı Jack Warner’ın hesaplarına, Asya Futbol Konfederasyonu (AFC) eski Başkanı Muhammed bin Hammam’ın kontrolündeki bir şirketten Aralık 2010’da 1.2 milyon dolarlık bir para aktarıldı.

Başka bir iddiaya göreyse Warner’ın şirketlerinden Jamad, Hammam’ın Kemco şirketine 2005-2010 arası yürütülen işler dolayısıyla 1.2 milyon dolar daha talep eden bir not gönderdi. Warner’ın iki oğlu ve bir çalışana da aynı Katar şirketi tarafından 1 milyon dolar ödendiği iddia edildi. Warner’ın oğullarına en az 750 bin dolar, adı açıklanmayan şirket çalışanına ise 400 bin dolar ödendiği belirtildi.

Makalede yer alan belgelere göre 2005-2010 arası işler için talep edilen 1 milyon doların bu süre zarfındaki “profesyonel hizmetler”e binaen istenildiği ifade edildi.
Ödemenin 2022 Dünya Kupası’nı düzenleme hakkının Katar’a verilmesinden sonraki 2 hafta içerisinde yapıldığı öne sürüldü.

JACK WARNER FBI TAKİBİNDE

Hakkında çok sayıda yolsuzluk ve rüşvet iddiası bulunan Jack Warner hakkında geçtiğimiz Mart ayında FBI’ın bir soruşturma başlattığı ortaya çıkmıştı. Söz konusu iddiaları araştıran FBI’ın, Warner’ın oğlu Daryan ve görgü tanıklarıyla birlikte çalıştığı, Warner’ın pek çok kirli çamaşırını ortaya çıkaran Gazeteci Andrew Jennings tarafından duyurulmuştu.
2012 yılında istifa etmek zorunda kalan Warner’ın 28 yıllık FIFA yöneticiliği kariyeri benzeri iddialarla dolu. Bunlara rağmen 21 Nisan 2013’e kadar ülkesinde Ulusal Güvenlik Bakanlığı görevini sürdüren Warner, FBI soruşturmasının ortaya çıkması sonrası partisi Birleşik Ulusal Kongre (UNC) tarafından da istifaya zorlanmıştı.

HAMMAM: KARANLIK DÖNEMİN ETKİN İSMİ

Muhammed bin Hammam ise 2018 Dünya Kupası’nın Rusya’ya, 2022 Dünya Kupası’nın ise Katar’a verildiği dönem, FIFA içerisindeki en etkin yöneticilerden biri olarak biliniyordu. Asya Futbol Konfederasyonu eski Başkanı Hammam, FIFA başkanlığı için Karayip Futbol Federasyonu’ndan yöneticilere rüşvet verdiği ortaya çıkınca futboldan hayat boyu men edilmişti. Daha sonra bu karar CAS tarafından kaldırılsa da AFC başkanlığı dönemindeki icraatları sebebiyle yeniden cezalandırılmıştı.

Katar’ın 2022 Dünya Kupası’nı Düzenleme Komitesi ise Pazartesi akşamı Hammam hakkındaki iddialarla hiçbir ilgilerinin olmadığını öne süren bir açıklama yaptı. Komitenin “Bireylerin iş anlaşmalarına dair iddialara dair hiçbir bilgisinin olmadığı” açıklandı.

2018 ve 2022 Dünya Kupaları’nın hangi ülkede düzenleneceğini belirleyen dönemin 22 kişilik FIFA İcra Komitesi üyelerinden çoğu bugün görevde değil. Komitenin içerisinde yer alan çok sayıda isim hakkında ise yolsuzluk iddiaları var. (SPOR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

‘Kanser Köy’ mercek altında

SONRAKİ HABER

Hakkari, 4 dakikada 2 kere sallandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa