18 Mart 2014 06:00

Başbakanın koruması gözaltına alabilir mi?

Başbakan Erdoğan’ın İzmir’deki mitingi sırasında hareket yaptıkları iddiasıyla Başbakanın talimatıyla Başbakanın korumaları, Filiz Akıncı evinden, Kamuran Bedir ise, oturduğu kafeteryadan gözaltına alındı. İki kadının avukatı Anıl Güler, Başbakanın korumalarının gözaltına alma yetkisi olmadığını kaydetti.

Başbakanın koruması gözaltına alabilir mi?
Paylaş

Emine UYAR
İzmir


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın İzmir’deki mitingi sırasında hareket yaptıkları iddiasıyla Başbakanın talimatıyla Başbakanın korumaları, Filiz Akıncı evinden, Kamuran Bedir ise, oturduğu kafeteryadan gözaltına alındı. Serbest bırakılan iki kadının avukatı Anıl Güler, Başbakanın korumalarının gözaltına alma yetkisi olmadığını kaydetti. Güler, gözaltına alınan kadınların karakoldan önce araçla gezdirildiklerini belirterek, yaşanan hukuksuzluğa dikkat çekti.
Kadınların gözaltı sürecini takip eden Avukat Anıl Güler gazetemize açıklamalarda bulundu. İşaret yaptığı söylenen kadınla gözaltına alınan kadının giysilerinin farklı olduğunu belirten Güler her iki gözaltı olayında da ciddi hukuki sıkıntılar olduğunu kaydetti. Kadınların polisler tarafından değil, siyah takım elbiseli sivil kişiler tarafından alındıklarını Filiz Akıncı’nın evinden pijamaları ile karakola getirildiğini belirtti. Güler, Alsancak’ta evinin balkonunda otururken, hareket yaptığı iddiası ile gözaltına alınan Filiz Akıncı’nın yaşadıklarını şöyle anlattı: “Evinin zili çalınan ve gözaltı yetkisi olmayan büyük olasılıkla Başbakanın talimatı ile en az 15 siyah takım elbiseli sivil geliyor, kimliklerini göstermeden evin içine girip pijamalarıyla kadını karakola getiriyorlar. Ben gördüğümde de kadın pijamaları ileydi.”

BAŞBAKANIN TALİMAT VERMESİ KAYGI VERİCİ
Korumaların bu şekilde gözaltı yapmasının ve Başbakanın böyle bir talimat vermesinin kaygı verici olduğunu ifade eden Güler, şöyle konuştu: “Üçüncüsü herhangi bir arama kararı olmadan ya da suçlu takibi noktasında herhangi bir şey olmadan bir eve girilmesi hukuki değil. Sonrasında da sivil plakalı bir araca bindirilip karakola götürülüyor. Olay yerinde bir sürü resmi polis olmasına rağmen teslim edilmiyor. Sonra Alsancak polis karakolunda içinde karakol polislerinin olmadığı bir odaya girilip, usule uygun bir gözaltı gerçekleştiği yönünde izlenim yaratan ve yaptığı iddia edilen hareketleri de kabul ettiğini içeren bir tutanak imzalatılmak isteniyor Filiz Akıncı’ya. Kendisi imzadan imtina ediyor.”
Kamuran Bedir’in miting dağılırken gözaltına alındığını belirten Güler, “Alsancak polis merkezi çok yakında olmasına rağmen, sivil plakalı bir araca bindirilip Mustafa Kemal Sahil Bulvarı’ndan Çeşme Otobanına çıkarılıyor. Bir süre dolaştırıldıktan sonra Balçova çıkışından tekrar geri dönülüp şehir merkezine getiriliyor” dedi. Burada bir alıkoymanın söz konusu olduğunu belirten Güler, “Başbakan korumalarının gözaltı yetkisinin olmadığını bir yana bırakalım, bir dolaştırma var, bu kişi kendi beyanına göre korkutularak, üzerini okumadan baskı ile kendisinin o hareketi yaptığına dair beyan içeren tutanağı imzalamak zorunda kalıyor. Ben gittiğimde o tutanağı imzalamıştı. Sonra ifadesinde bunu reddetti. Bunların hepsi hukuka aykırılık içeriyor” dedi. Gazetemize açıklama yapan Filiz Akıncı’nın eşi, Naci Akıncı, eşinin şokta olduğunu, doktor gözetiminde tutulduğunu belirterek, “Aile olarak çok rahatsızız” dedi.

GEÇEN YIL DA EV BASMIŞLARDI
BAŞBAKAN Erdoğan, Manisa’nın Akhisar ilçesinde toplu açılış töreninde konuşma yaptığı sırada evinden ayakkabı kutusu göstererek yolsuzluğu protesto eden Nurhan Gül de geçen yıl 29 Aralık’ta Başbakanın korumaları tarafından evi basılarak gözaltına alınmıştı.

‘ÖZÜR DİLEYECEK BİR ŞEY YAPMADIK’
DHA'ya konuşan F. A. Ve eşi N.A, “Sayın Başbakan aracıyla miting alanını terk ederken biz de ikinci kattaki evimizin balkonundaydık. Eşim kollarını açarak ‘Ne işin var İzmir’de’ der gibi yaptı. Hakaret eder gibi değil. O an Başbakanla göz göze gelindi. Başbakan o anı protestovari bir hareket sandı, anladığım kadarıyla. Otobüsünü durdurdu. Yanında yürüyen Başbakanlık korumalarına daireyi işaret etti. 3 dakika sonra içeri korumalar girdi. Bizi gözaltına almak istediler. ‘Özür dileyeceksiniz dediler’. Özür dileyecek bir şey
yapmadık.” dediler.

'ARAÇLA GEZDİRDİLER'
BAŞBAKAN Erdoğan’a el hareketi yaptığı gerekçesiyle bir süre gözaltına alınan Kamuran Bedir, otobüs geçerken yakındaki arkadaşına yanına gelmesi için eliyle işaret ettiğini savunurken, “Emine Erdoğan’ın Başbakana bizim tarafı gösterdiğini fark ettim. Bir süre sonra iki takım elbiseli kişi içeriye girdi, direkt yanıma gelip beni kolumdan tutarak dışarıya çıkardı” dedi. Bedir, daha sonra sivil plakalı otomobile bindirildiğini ifade ederek, şöyle devam etti: “Bana Sayın Başbakanımıza nasıl böyle bir hareketi yaptığımı sordular. Ben ne dediklerini anlamadığımı söyledim. İlk başka korktum. Ama yanımda telsiz konuşmalarını duyduktan sonra polis olduklarını anladım. Beni Mustafa Kemal Sahil Bulvarı üzerinden otoyola kadar araçla gezdirdiler. Kızdılar. Ardından da karakola teslim ettiler. İfademde de böyle bir şey yapmadığımı söyleyince serbest bıraktılar. Ortada bir yanlış anlama olduğunu düşünüyorum. Olayın ardından eve gittiğimde yaşananları duydum ama, hiç üzerime alınmıyorum çünkü yapmadım.”

ÖNCEKİ HABER

Dörtyol’da sadece AKP ile MHP yarışmayacak

SONRAKİ HABER

Arkeoloji cennetinde arkeologlar işsiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...