17 Mart 2014 14:40

Cezasızlık yeni saldırı demek

Ankara’da basına yönelik artan polis şiddetine dikkat çeken gazeteciler, kendilerine şiddet uygulayan polisler için Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.

Cezasızlık yeni saldırı demek
Paylaş

Ankara’da basına yönelik artan polis şiddetine dikkat çeken gazeteciler, kendilerine şiddet uygulayan polisler için Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. Gazeteciler adına konuşan Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Ankara Şube Başkanı Esra Koçak, “Gazetecilere yönelik saldırıların cezasız kalması, yeni saldırıların önünü açmaktadır” diyerek sorumluların bir an önce adalet önüne çıkarılmasını istedi.

GAZETECİLER ADLİYE ÖNÜNDE


Berkin Elvan’ın öldürülmesini protesto eylemlerinde, polis şiddeti sonucu çok sayıda gazeteci yaralanmıştı. Son bir kaç günün bilançosu, onlarca gazetecinin yaralanması, bir çoğunun kamera ve fotoğraf makinelerinin kullanılamaz hale getirilmesiydi. Bu saldırıları ve polis şiddetini protesto için Ankaralı gazeteciler Türkiye Gazeteciler Sendikasının (TGS) çağrısıyla Ankara Adliyesi önünde bir araya geldi. “İnadına daha fazla gazetecilik”, “Gazetecilere özgürlük” yazılı, yaralanan basın emekçilerinin fotoğraflarının bulunduğu dövizleri taşıyan gazeteciler, “Özgür basın, özgür toplum”, “İktidar elini kalemimden çek” sloganları attı.

TGS Ankara Şube Başkanı Esra Koçak yaptığı açıklamada, “Berkin Elvan’ın cenazesinde ve sonrasında yapılan eylemlerde polisin orantısız gücüne tanık olduk. Ne yazık ki bu AKP’nin polisinin ilk vukuatı değildi. Özellikle Gezi direnişinden bu yana yapılan bütün eylemlerde polis hem meslektaşlarımıza hem de yurttaşlarımıza saldırdı” dedi. Bu saldırıların “Olaylar esnasında denk gelmiştir” şeklinde açıklanamayacağını vurgulayan Koçak, polisin basın mensuplarını bilerek hedef aldığını ve bunun görüntülere de yansıdığını söyledi.

‘SALDIRILARI HÜKÜMET DESTEKLİYOR’

Polis şiddetinin, hükümet tarafından yapılan açıklamalarla da desteklendiğini ifade eden Koçak, “Gücünü iktidardan alan polis saldırıları artmıştır. Başbakan Erdoğan gerek Meclis kürsüsünden gerek seçim meydanlarından yaptığı konuşmalarla meslektaşlarımızı hedef gösterirken, birçok gazetecinin işten atılmasına ya da istifa etmesine neden olmuştur. Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütünün, 2014 Dünya Basın Özgürlüğü Sıralaması’nda Türkiye’nin, 180 ülke içerisinde 154’üncü sırada olması, 55 tutuklu gazeteci ile dünyada en çok tutuklu gazeteci bulunan ülkelerden birisi olması da bu tablonun diğer bir boyutudur” dedi.

‘VALİ SÖZÜNÜ TUTSUN, GEREĞİNİ YAPSIN’

Koçak, gazetecilere yönelik şiddetin yoğunluğu sebebiyle Türkiye’de gazeteciliğin en tehlikeli meslekler arasına girdiğine dikkat çekti.
Açıklamanın ardından TGS yöneticileri,  Ankara’da polis şiddetine uğrayan gazeteciler adına Ankara Valiliği, Ankara İl Emniyet Müdürlüğü ve Çevik Kuvvet Amirliği hakkında suç duyurusunda bulundu. Koçak suç duyurusuna ilişkin, “Türkiye Foto Muhabirleri Derneği ve Türkiye Haber Kameramanları Derneği geçtiğimiz günlerde Ankara Valiliğine bir yazı yazarak sorumluların yargılanmasını talep etti. Valilik de gereğini yapacağı konusunda söz verdi. Şimdi biz de valiliğe sözünü tutma çağrısında bulunuyoruz. Gazetecilere yönelik saldırıların cezasız kalması, yeni saldırıların önünü açmaktadır. Bu nedenle sorumlular bir an önce belirlenip adalet önüne çıkarılmalıdır” diye konuştu. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Karşı’da Ali Ağaoğlu istifa getirdi

SONRAKİ HABER

Hülya Avşar: HDP’de siyaset yapacağım

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...