17 Mart 2014 12:50

'AKP seçimden sonra da adım atmazsa süreç biter'

KCK Yürütme Konseyi Üyesi Murat Karayılan yerel seçimlerden sonraki hafta AKP Hükümetinin süreç konusunda mutlaka adım atması gerektiğini söyledi. “Seçim sonrasında adım attılar, attılar; atmadılar süreç bitmiştir” diyen Karayılan, PKK’nin silah bırakmasına ilişkin de “Gerilla Önder Apo’nun talimatlarına bağlıdır ama, bu koşullarda Önder Apo da silah bırakma talimatı verse gerilla yerine getirmez” dedi.

\'AKP seçimden sonra da adım atmazsa süreç biter\'
Paylaş

KCK Yürütme Konseyi Üyesi Murat Karayılan yerel seçimlerden sonraki hafta AKP Hükümetinin süreç konusunda mutlaka adım atması gerektiğini söyledi. “Seçim sonrasında adım attılar, attılar; atmadılar süreç bitmiştir” diyen Karayılan, PKK’nin silah bırakmasına ilişkin de “Gerilla Önder Apo’nun talimatlarına bağlıdır ama, bu koşullarda Önder Apo da silah bırakma talimatı verse gerilla yerine getirmez” dedi.

'AKP SÜRECİ TIKADI
'

SterkTV’de yayımlanan Kürtçe özel programa katılan Karayılan, çok önemli mesajlar verdi.  AKP Hükümetinin süreçle ilgili gerekli adımları atmadığını hatırlatan Karayılan, devletin mevcut ateşkesi birçok defa ihlal ettiğini söyledi. Karayılan, seçimlerden sonraki haftalarda AKP hükümetinin adım atması gerektiğinin altını çizerek, “Geçen yıl Newroz’da Önder Apo, tarihi bir deklarasyonla yeni bir dönemi ilan etti. Önderliğimiz, bu deklarasyonla birlikte Kürdistan’da demokratik siyasi çözümü geliştirerek hem Türkiye’de hem de Ortadoğu’da yeni bir dönemi başlatmak istedi. Çözüm süreci kendi içinde üç aşama olarak belirlendi: Birinci aşama olarak ateşkes yapılacak ve gerilla kuzeyden geri çekilmeye başlayacaktı. Bu gerçekleşti. Ateşkes ilan ettik ve geri çekilmeyi başlattık. İkinci aşama ise yasal ve anayasal adımların atılması gereken bir dönemdi. Bunlar da Türk devletinin üzerine düşen görevlerdi. Ama Türk devleti ve AKP Hükümeti ikinci aşamanın gereklerini yerine getirmedi. Yani bu dönemi başlatmadı. Bunun içindir ki süreç hâlâ birinci aşamadadır. Yani birinci aşama bitmiş olmasına rağmen ikinci aşama başlamıyor. Niye? Çünkü AKP Hükümeti bu konuda verdiği sözlerin gereklerini yerine getirmiyor. Doğru, süreç bugün tamamıyla bitmiş değil ama tek taraflı olarak Önder Apo ve hareketimiz tarafından yürütülmektedir. Tabii ki bu süreç tek taraflı olarak sonuna kadar gitmez. Bundan dolayı da süreç tıkanmış durumdadır. Seçim sonrasında adım attılar, attılar; atmadılar süreç bitmiştir. Yani bu adımlar seçimden hemen 1 gün sonra belki olmaz ama 1-2 hafta geçmesine rağmen adım atmazlarsa herkes bilsin ki bu süreç bitmiş olacaktır” şeklinde konuştu.

'SÜRECİ YASALLAŞTIRMALARI GEREK'

Hükümetin nasıl adımlar atması gerektiğine dair de konuşan Karayılan, “Mesela bu süreci yasallaştırmaları gerekiyor. Yani müzakerelerin başlaması için yasal bir çerçeve çıkması lazım. Yine birbiriyle müzakere edecek tarafların eşit olması lazım. Bunun oluşturulması lazım. Önder Apo’nun koşullarının değiştirilmesi gerekiyor. Yine biz, bu görüşmelerde, tarafsız olan üçüncü bir gücün de hazır olmasını istiyoruz. Kim sözüne sahip çıkıyor, kim sahip çıkmıyor, bunun tespiti için tarafsız bir gücün hazır olması gerekiyor” dedi.

'AKP ATEŞKESİ İHLAL EDİYOR'

‘Terörle Mücadele Kanunu’ yürürlükte olduğu sürece çözüm olamayacağını belirten Karayılan, “Çünkü bu yasa Kürt karşıtı bir yasadır. Bu yasa kalkmalıdır. Türkiye devleti hareketimizin bütün çabalarına rağmen hiçbir adım atmadı. Tersine faydacı yaklaştı. Süreci seçim hesabıyla kendi lehine kullanmak istedi. Karakollarını sağlamlaştırarak ve askeri yollar yaparak, askeri olarak hazırlıklar yaptı. Bunlar ateşkesin ihlal edildiği anlamına geliyor. Biz üzerimize düşeni yerine getirdik, bundan sonra devlet de adım atmalı” diye konuştu.

'SORUNU SİYASİ YOLLARDAN ÇÖZMEK İSTİYORUZ'
Kürt halkının ve PKK’nin Kürt sorununu siyasi yollardan çözmek istediğini söyleyen Karayılan’ı “Biz, halkların kardeşliği, eşitliği ve özgürlüğü temelinde sorunu çözmek istiyoruz. Bugün Kürt sorunu vardır ve artık kimse bu sorunu inkar edemez. Kürtler, dünyada yaşayan tüm halklar gibi doğal haklarını, yani dil, kültür ve özyönetim haklarını istemektedir. Eğer Türk devleti bu çerçevede yaklaşırsa, yani seçimden sonraki kısa zaman diliminde gerekli adımları atarsa süreç devam edebilir. Şayet atmazsa, o zaman süreç biter” ifadelerini kullandı.

'HERKES BİZİM BARIŞ YANLISI OLDUĞUMUZU GÖRDÜ'

Ortaya çıkan tabloya rağmen bu süreci başlattıkları için pişman olmadıklarını söyleyen Karayılan, “Önder Apo’nun sunmuş olduğu perspektif doğruydu. Biz Newroz’da ilan edilen tarihi deklarasyonu şu anda da doğru görüyoruz ve ona bağlıyız. Bu süreçte halk ve hareket olarak birçok kazanımımız oldu. Herkes gördü ki biz sorunu gerçekten siyaset ve diyalog yoluyla çözmek istiyoruz. Biz savaş değil barış yanlısıyız. Ancak şeref ve onurumuza da bağlıyız. Şeref ve onurumuz için gerekiyorsa savaşırız. Hareketimizin meşruiyeti artmıştır; Önderliğimizin eli güçlenmiştir. Kuzey Kürdistan halkımız da Rojava halkımız da bu süreçten istifade etti, nefes aldı” dedi.

'ÖCALAN BİLE TALİMAT VERSE GERİLLA BU KOŞULLARDA SİLAH BIRAKMAZ'

Gerillanın silah bırakması ile ilgili bir soruya da cevap veren Karayılan, mevcut koşullarda Abdullah Öcalan bile talimat verse gerillanın silah bırakmayacağını söyledi. Karayılan, “Önder Apo ve tüm siyasi tutsaklar özgür olmadıkça, gerilla asla silah bırakmayacaktır. Gerillanın silah bırakmasının tek yolu, Önder Apo’nun da katılacağı büyük bir gerilla kongresinin toplanması ve bu kongrenin silah bırakma kararı almasıdır. Bunun başka yolu yoktur. Kimse Önder Apo zindandayken gerillanın silah bırakacağını düşünmesin. Doğrudur, Kürdistan özgürlük gerillası, Önder Apo’nun talimatlarına bağlıdır. Fakat Önder Apo zindanda olduğu müddetçe silah bırakma talimatı verse bile gerilla yerine getirmez. Bu, gerillanın kararıdır. Bu gerçekliği herkesin bilmesi gerekiyor” dedi.

'SÜREÇ BİTERSE ÖZERKLİK İNŞAASINI BAŞLATIRIZ'

PKK ve Abdullah Öcalan’ın çözüm için çabaladığını ancak çözümün tek taraflı gerçekleşemeyeceğini dile getiren Karayılan, “Çözüm için iki tarafın da adım atması gerek. Karşı taraf adım atmadığına göre süreç de biter. O zaman biz ne yaparız? Biz Kürt halkının kendi kendisini yönetmesini istiyoruz. Bu meşru bir haktır. Eşitlik istiyoruz. Ama adım atılmazsa, demokratik özerkliği inşa sürecini başlatırız. Mücadelemizi böyle devam ettiririz. Devlet adım atmazsa, biz, önderliğimizin bu bir yıl içerisinde diyalogla gerçekleştirmek istediği şeyleri kendi öz gücümüzle gerçekleştiririz. Bu hususta hiç bir güç bizi durduramaz. Kürt halkının özgürlük yürüyüşü hep ileriye gidecektir” şeklinde konuştu.

'ROJAVA MODELİ ÖRNEKTİR'
Suriye’de süren savaş ve Rojava’da ilan edilen özerk yönetime de değinen Karayılan, “Rojava’da kurulan sistem Suriye’de sorunların çözümü için örnek bir sistemdir” dedi. Özerk kantonlar biçimindeki modelin, en makul çözüm olduğunu söyleyen Karayılan, “Bu kantonların kabul etmiş olduğu toplumsal sözleşmeler, Ortadoğu’da yeni bir formül anlamına gelmektedir. İçeriği demokratik ulustur. Yani bütün kültürlerin bir arada devletsiz yaşamasıdır. İşte bakın, yönetimde kim var; Kürtler var, Araplar var, Süryaniler var. Bütün diller özgürdür. Yani kültürler ve halklar üzerinde baskı yok. Özgürlük var. Bu yeni bir fikirdir, yeni bir modeldir. Bu model bütün Suriye için çözüm perspektifi olabilir. Bu bütün Kürdistan için de bir örnektir. Kuzey Kürdistan için de açık bir örnektir. Artık Lozan Antlaşması geçersizdir. Rojava Devrimi bunu bir kez daha söylemiştir. Bunun için de Rojava Kürdistanı’nın başarısı, bütün Kürtlerin ve bütün Kürdistan’ın başarısıdır” ifadelerini kullandı.
 

ÖNCEKİ HABER

Evinde olduğu iddia edilen paralarla ilgili ilk kez konuştu

SONRAKİ HABER

Cadı avı; Berkin Elvan anmasına katılan herkese soruşturma!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...