17 Mart 2014 11:46

5 milyon kişi işsiz

İşsizlik sekiz ay aradan sonra yeniden çift haneye yükseldi. Kasım, aralık, ocak aylarını kapsayan aralık döneminde işsizlik yüzde 10 düzeyine çıktı. Çaresiz, umutsuz ve resmi işsizlerin toplamı 6 milyona yaklaştı. Geniş tanımlı işsizlik oranı ise yüzde 16.3 düzeyinde gerçekleşti.

5 milyon kişi işsiz
Paylaş

İşsizlik sekiz ay aradan sonra yeniden çift haneye yükseldi. Kasım, aralık, ocak aylarını kapsayan aralık döneminde işsizlik yüzde 10 düzeyine çıktı. Çaresiz, umutsuz ve resmi işsizlerin toplamı 6 milyona yaklaştı. Geniş tanımlı işsizlik oranı ise yüzde 16.3 düzeyinde gerçekleşti.

Türkiye İstatistik Kurumundan yapılan açıklamaya göre, kasım döneminde yüzde 9.9 olan işsizlik oranı da 0.1 puanlık artış ile yüzde 10.0 düzeyinde gerçekleşti. Böylece, işsizlik oranı 2013 yılı mart dönemindeki yüzde 10.1 düzeyinden sonra ilk kez yeniden iki haneye yükselmiş oldu.
TÜİK verileri, Türkiye genelinde işsiz sayısının 2013 yılı aralık döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 19 bin kişi artarak 2 milyon 809 bin kişiye yükseldiğini gösterdi.
Aynı dönemde iş bulma umudunu yitirdiği için iş aramayanlar 540 bin kişiye, iş bulduğunda çalışmaya hazır olduğunu bildirenler de 2 milyon 45 bin kişiye çıktı.
Böylece iş gücü dışında sayılıp da, iş bulma umudunu yitirenler ve iş bulmaya hazır olanların da katılımıyla, toplam işsizler 5 milyon 394 bin kişiye ulaştı.

TARIM DIŞI İŞSİZLİKTE ARTIŞ

TÜİK’in verilerine göre, tüm sanayileşmiş ülkelerde temel işsizlik verisi olarak kabul edilen tarım dışı işsizlik oranı da kasım dönemindeki yüzde 12.0 düzeyinden, aralık döneminde yüzde 12.1’e çıktı.  Aynı dönemler itibarıyla 15-24 yaş grubunu içeren genç işsizlik oranı ise yüzde 19.3 düzeyinden, yüzde 18.7’ye geriledi. Türkiye genelinde iş gücüne katılma oranı, 2013 yılı kasım dönemine göre 0.4 puan azalışla yüzde 50.1 oldu.

İSTİHDAMIN BEŞTE BİRİ TARIMDAN

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarımsal faaliyetin en alt seviyelere indiği aralık ayında bile tarımın 5 milyon 507 bin istihdam yarattığını bildirerek, “Tarım, aralık ayında 25 milyon 262 bin olan istihdamın yüzde 21.8’ini sağladı” dedi.

Aralık ayında, tarım, yüzde 12.1 olan işsizlik oranını 2.1 puan düşürerek yüzde 10’a indirdi.

GERÇEK İŞSİZLİK YÜZDE 16.3

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Enstitüsü (DİSK-AR) işsizlik verilerini değerlendi. Türkiye ekonomisinin istihdam yaratma kapasitesi azaldığına dikkat çekti: “İstihdam edilenlerin sayısı son 1 yılda 496 bin kişi artış gösterdi. Son dört yıllık dönemde istihdam artışı ortalama 1 milyon 75 bin seviyesindeydi. Buna göre ekonominin istihdam yaratma kapasitesi söz konusu 4 yıllık dönem esas alındığında yarıdan fazla azaldı. Aralık 2013 döneminde umudu olmadığı için ya da diğer nedenlerle son 3 aydır iş arama kanallarını kullanmayan ve işe başlamaya hazır olduğu halde bu nedenle işsiz sayılmayanlar (umutsuzlar) da dahil edildiğinde işsizlik oranı yüzde 0 değil yüzde 16.3. İşsiz sayısı da 2 milyon 809 bin değil, 4 milyon 908 bin kişi olarak gerçekleşti.”

GEÇİCİLERİN SAYISI ARTTI

DİSK-AR’ın değerlendirmesine göre son 1 yılda kısmi süreli çalışanların sayısındaki artış 125 bin olarak gerçekleşti. Geçici işlerde çalışanların sayısı da 30 bin kişi arttı.  DİSK-AR ayrıca kadınlar için geniş tanımlı işsizlik oranının yüzde 23 düzeyinde olduğuna dikkat çekti. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Gasilhaneyi, seçim için ‘ikamet’ adresi olarak göstermişler

SONRAKİ HABER

İzmir\'de raylı sistem inşaatında çökme

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...