17 Mart 2014 06:00

Zen*, Knicks’e çare olur mu?

Oyunculuk döneminde 2, koçluk döneminde kazandığı 11 şampiyonlukla NBA tarihinin şampiyonluk yüzükleri parmaklarına sığmayan sayılı isimlerinden olan Phil Jackson, New York Knicks’in başkanlığına getirildi. Resmi açıklama yarın yapılacak.

Zen*, Knicks’e çare olur mu?
Paylaş

Mithat Fabian SÖZMEN

Oyunculuk döneminde 2, koçluk döneminde kazandığı 11 şampiyonlukla NBA tarihinin şampiyonluk yüzükleri parmaklarına sığmayan sayılı isimlerinden olan Phil Jackson, New York Knicks’in başkanlığına getirildi. Resmi açıklama yarın yapılacak.

Oyuncu ve koç transferlerinde olduğu gibi başkan transferlerinde de yıllardır başarısız olan Knicks, 68 yaşındaki basketbol efsanesi için senelik 12 milyon dolar ödeyecek. 5 yıllık sözleşmeye imza atan Jackson’ın alacağı ücrete kulüp sahipliği payı dahil değil.

Para harcarken cimri olmadığını bildiğimiz Knicks, kuşkusuz Jackson’dan önümüzdeki 5 yıl içerisinde şampiyonluk kazanacak bir takım yaratmasını bekleyecek. Phil Jackson, Knicks’in tarihinde kazandığı 2 NBA şampiyonluğunda(1970, 1973) da kadroda yer almış bir isimdi.

Jackson’ın başarıya giden yolu bildiğine kuşku yok ancak New York gibi zorlu bir atmosfer ve Knicks gibi bir keşmekeşin içerisinde atması gereken çok adım olduğu da ortada.
İlk zorlu test bu yaz dönemi için hazır bile. Sözleşmesi biten, takımın yıldızı Carmelo Anthony’nin New York’ta kalıp kalmayacağı merak konusu.
Anthony ise Jackson’ın gelişiyle heyecanlanmışa benziyor: “Ben bir satranç oyuncusuyum ve bu tam bir güç hamlesiydi. Bundan sonraki hamlenin ne olacağını göreceğiz.”

CARMELO KALACAK MI?

Melo’nun “sonraki hamle”den kastının kendi sözleşmesine ilişkin olması kuvvetle muhtemel. 29 yaşındaki süperstar, müthiş skor yeteneğine karşı bir takımı Playoff’ta başarıya taşıyabilecek zihinsel güce –ve hatta basketbol yeteneklerine- sahip olduğunu henüz kanıtlayamadı. Süper yıldızları çok iyi idare etmesiyle tanınan Phil Jackson, bu hususta Melo’ya en iyi yardım edebilecek isim olsa da, “Zen Ustası”nın Melo haricinde de çok sayıda problemi olacak. Bunlardan biri de maaş kapı. Maaş kapına göre NBA’de takımlar tüm oyuncularına senelik toplam 58.679 milyon doların üzerinde para ödeyemez. Bu limiti aşanlar yüklü bir gelir vergisi ödemek zorunda ve Knicks’in sahibi James Dolan’ın da bu vergiyi ödemekten –hem de sıfır başarı karşılığı- sıtkının sıyrıldığı biliniyor.

DEV KONTRATLAR NE OLACAK?

90 milyon doları aşan maaş kapıyla, limitin 31 milyon dolar üstünde olan Knicks için bu rakam seneye biraz daha artıyor. Melo’nun senelik 21 milyon dolarlık kontratının yanı sıra, Amare Stoudemire’ın 23.4 milyon dolar, Tyson Chandler’ın 14 milyon dolar, Andrea Bargnani’nin 11 milyon dolarlık kontratları Jackson’ın bu yaz için hamle yapma şanslarını bir hayli kısıtlıyor. Ancak üç oyuncunun da sözleşmesinin 2015/16 sezonunda sona ereceği düşünülürse, önümüzdeki sezon Knicks için önemli “Sign and Trade” takaslarına gebe gözüküyor.

YENİ KOÇ KAPIDA

Jackson’ın takımın halihazırdaki koçu Mike Woodson’ı sezon sonunda göndermesine de kesin gözüyle bakılıyor. PJ’in koç adayları olarak Steve Kerr, Brian Shaw ve Kurt Rambis gösteriliyor.

O MEŞHUR ŞÜPHE!

Chicago Bulls’ta 6, Los Angeles Lakers’ta 5 şampiyonluk kazanan Phil Jackson hakkında dile getirilen şüphelerden biri, onun hep en büyük yıldızlar ve en iyi takımlarla şampiyon olmasına ilişkindir. Kariyeri boyunca Michael Jordan, Scottie Pippen, Kobe Bryant ve Shaquille O’Neal gibi oyuncularla şampiyonluklar kazanan Jackson’ın şu anda Knicks’te elinde böylesi bir yıldız gücü olmadığı doğru. Ancak Jackson’ın benzeri isimleri önümüzdeki dönemde Knicks’e katma konusunda en şanslı isimlerden biri olduğu da iddia edilebilir.

Bu sezon çıktığı 67 maçta 40 mağlubiyet alan Knicks, Doğu Konferansı gibi zayıf bir konferansta dahi playoff resminin dışında. Carmelo Anthony, bir süredir Phil Jackson’la ilgili devam eden spekülasyonların takımın dikkatini dağıtmadığını, aksine takımı motive ettiğini söyledi. Gerçekten de son 6 maçını kazanan Knicks için “Phil’in adı yetti” demek abartı olacaktır ancak Anthony’nin şu sözleri de bir gerçeği yansıtıyor: “Phil ne yapılacağını, bir takımın nasıl kurulacağını ve nasıl kazanılacağını biliyor. En önemlisi de bu. Nasıl kazanılacağını biliyorsanız, koç da olsanız, yönetici de, bu işinizi görür.”

 

 

*ABD’de New Age kuşağının etkilediği isimlerden olan Phil Jackson,  doğu felsefesi ve Zen öğretisine olan ilgisiyle tanınıyor. Jackson, Zen medistasyon yöntemleriyle oyuncularını motive etmesi sebebiyle ‘Zen Ustası’ olarak anılıyor.

ÖNCEKİ HABER

Berkin Elvan öğretiyor!

SONRAKİ HABER

Yüzlerce dünya var!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...