17 Mart 2014 06:00

İpekyolu’nu halk yönetecek

Seçimlere kısa bir süre kala Van merkez ve ilçelerinde oldukça iddialı olan BDP’li adaylar da çalışmalarını yoğunlaştırdı. BDP’nin iddialı olduğu ilçelerden biri de belediye statüsünü yeni kazanan İpekyolu. BDP’nin Eş Başkan Adayları Aygül Bidav ve Veysel Keser’le kazanmaları durumunda uygulayacakları yerel yönetim modelini ve hedeflerini konuştuk.

İpekyolu’nu halk yönetecek
Paylaş

Beyar ÖZALP/Özge ÖZDEMİR
Van


Seçimlere kısa bir süre kala Van merkez ve ilçelerinde oldukça iddialı olan BDP’li adaylar da çalışmalarını yoğunlaştırdı. BDP’nin iddialı olduğu ilçelerden biri de belediye statüsünü yeni kazanan İpekyolu. BDP’nin Eş Başkan Adayları Aygül Bidav ve Veysel Keser’le kazanmaları durumunda uygulayacakları yerel yönetim modelini ve hedeflerini konuştuk. İki adayın da özellikle vurgu yaptığı nokta halkın yönetime doğrudan katılımını sağlayacak bir model oluşturmak. BDP’li adayların altını çizdikleri diğer bir nokta ise talan ve rant merkezleri haline gelen belediyeleri şeffaflaştırmak ve yolsuzluktan arındırmak.

Celebibağ Belediyesinin Mevcut Başkanı ve BDP’nin İpekyolu Eş Başkan Adayı Veysel Keser yerel yönetim anlayışlarının temelinin halkın söz ve karar mekanizmalarında yer alması olduğunu belirtiyor. Halk yerine, halk adına kenti yönetmeyeceklerini söyleyen Keser “Meclislerle, kent konseyleriyle mahallelerdeki mahalle meclisleri ile toplumun kendi kendisini yöneteceği bir yerel yönetim modeli oluşturduk” dedi.

BELEDİYELER ASİMİLE ETTİ

Kürt coğrafyasında cumhuriyet yıllarından başlayarak kısa bir süre önceye kadar belediyeleri sistem partilerinin yönettiğini söyleyen Keser, “O belediyelerde cumhuriyet tarihi boyunca uygulanan politika devletin resmi zihniyetinden farklı değildi. Belediyeler de Kürtleri asimile etti. Ankaradan istenen kişi başkan seçildi ve kaymakamların ve valilerin kuyruğuna takıldı” şeklinde konuştu.

BELEDİYELER RESMİ RANT KURUMLARI HALİNE GELDİ

Bölge kentlerinde ciddi problemler olduğunu belirten Keser, “Bugüne kadar kalıcı kentleşme siyaseti, imar ve alt yapı çalışmaları ile çevresel tahribatın önüne geçecek politikalar izlenmedi. Bizim amacımız insana, çevreye duyarlı, cinsler arası eşitsizliği ortadan kaldıracak bir model oluşturmak” dedi. Belediyelerin sistem partilerinin talan ve rant oluşturdukları resmi kurumlar haline geldiğini belirten Keser, “Berkin Elvan’ı ve Gezi’de canlarını kaybeden diğer gençleri de AKP’nin rant ve talan siyasetinden dolayı yitirdik. Taksim’de bir park, Başbakan ‘Ben buraya AVM yapacağım’ diyor. O parkı bile ranta açıyor. Sadece Gezi Parkı, Emek Sineması örneği de AKP’nin belediye, kentleşme siyasetinin ne olduğunu gösteriyor. Bu örnekler dahi AKP’nin sadece kentleri talan etmek için var olduğunu gösteriyor” şeklinde konuştu.

BARIŞ SEÇİME KURBAN EDİLMESİN

BDP’nin İpekyolu Belediyesi Eş Başkan Adayı Aygül Bidav, 1999’da Avrupa’dan Türkiye gelen Barış Grubunun içinde yer alıyordu. PKK’nin bir iyi niyet adımı olarak gönderdiği barış grubu üyeleri tutuklanmış, Bidav da uzun süre cezaevinde kalmıştı. “Bizim dahil olduğumuz Barış Grubunun attığı iyi niyetli adım değerlendirilse onca acı yaşanmayacaktı” diyen Bidav, Bizden bu seçimleri referandum olarak gördüklerini söylüyor. Bidav, çözüm sürecinin başlamasının üzerinden bir yıl geçmesine rağmen hâlâ gerekli adımların atılmadığını belirterek, “Artık bir müzakere sürecine geçilmeli. Kürt halkı kendi statünse öz kimliğine kavuşmalı. Israrla süreci diyalogla sınırlı tutmak ve oyalamak istiyorlar. Temennim Hükümetin barışı seçime kurban etmemesidir” şeklinde konuşuyor.

Sözü Berkin Elvan’a getiren Bidav, “Artık, Berkinlerin öldürülmediği, barış ve özgürlüğün kazandığı bir ülke istiyoruz” diyor.  Günlerdir her yerde milyonların Berkin için ayakta olduğunu söyleyen Bidav, “Ceylanlar, Uğurlar, Berkinler, onlarca çocuk yaşamını yitirdi. Artık 15 yaşına gelen çocuklarımızı, fidanlarımızı toprağa vermeyelim. Onlar bu hayatı özgürce yaşamalı” diyor.

‘HDP SERHAT’TAN KARADENİZ’E BARIŞ KÖPRÜSÜDÜR’


Batı illerinde HDP’ye yönelik ırkçı saldırıları hatırlatan Bidav, “Buna karşı bölgede kimsenin bayrakları indirilmedi. Biz seçimlerin demokratik bir ortamda geçmesi için elimizden geleni yapıyoruz” dedi. Amaçlarının sadece belediyeleri kazanmak olmadığını, yerinden yurdundan gitmek zorunda kalan halkın topraklarına dönmesi için de mücadele ettiklerini söyleyen Bidav, “Serhat’tan İstanbul’a, Edirne’ye, Ege ve Karadeniz’e bir barış köprüsü kurmak istiyoruz. Bu köprü HDP ile oluşuyor” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Güneşli günler gelecek

SONRAKİ HABER

HDP’den beklentiler yüksek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...