15 Haziran 2011 10:04

Libya için iki uyarı

Libya’da devam eden hava saldırısının ‘beklenenden’ uzun sürmesi iki uyarıyla karşılaştı.ABD Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner, Barack Obama’ya, ABD’nin Libya’daki askeri misyona katılımı konusunda gelecek pazar gününe kadar Kongreden yetki alınmazsa 1973 tarihli Savaş Yetkileri Kanunu’nun ihlal edilmiş olaca

Libya için iki uyarı
Paylaş

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner, Barack Obama’ya, ABD’nin Libya’daki askeri misyona katılımı konusunda gelecek pazar gününe kadar Kongreden yetki alınmazsa 1973 tarihli Savaş Yetkileri Kanunu’nun ihlal edilmiş olacağı uyarısında bulundu.

Obama’yı Libya’daki operasyona dair “zorunlu gerekçeler” sunmamakla eleştiren Boehner, ABD’nin Libya’daki misyonun boyutları, hedefleri ve bedelleri gibi ayrıntıların yeterli bir şekilde açıklanmadığını belirterek, Obama yönetimine sorulara yanıt almak için iki haftalık süre vermişti.

60 GÜNÜ GEÇTİ

Kongrenin her iki kanadının, 7 Kasım 1973 tarihinde, dönemin ABD Başkanı Richard Nixon’ın vetosuna rağmen geçirdiği Savaş Yetkileri Kanunu, ABD silahlı kuvvetlerinin Kongre yetkisi olmadan 60 günden fazla süreyle askeri operasyonlarda görev almasını yasaklıyor. Ancak şu ana kadar bütün ABD başkanları bu kanunu göz ardı etti. Boehner, 30 günlük süre uzatımı opsiyonunu içeren kanunun Obama’ya tanıdığı sürenin gelecek pazar günü dolacağını bildirdi.

BEYAZ SARAY: KANUN İHLALİ YAPILMIYOR

Beyaz Saray, daha önce yaptığı açıklamalarda, Libya’daki misyonla ilgili olarak Kongre üyelerine sıkça brifingler verilerek Savaş Yetkileri Kanunu’na uyulduğunu savunmuş ve bu konudaki tasarıları “gereksiz ve yardımcı olmayan” şeklinde nitelemişti.

Boehner ise Beyaz Saray’a itiraz ederek, “Misyonun başlangıcından bu yana, ABD yönetimi, Temsilciler Meclisine operasyonel brifingler sundu, ancak Beyaz Saray, Libya’daki misyona dair resmi bir yetki talebinde bulunmaktan sistematik biçimde kaçındı” şeklinde cevap verdi.

ABD’nin Libya’daki misyonunun yasal zeminlerinin anlatılmasını isteyen Boehner, Obama yönetimini, “ABD’nin Libya’daki rolü konusunda belirsiz politikalar yürütmek, Kongrenin askeri operasyonlardaki rolüne saygı göstermemek ve Savaş Yetkileri Kanunu’nun temel ilkelerine uymamakla” suçladı. Boehner, Bu durumdan Amerikan Kongresinin birçok üyesinin yanı sıra, Amerikan halkının da hayal kırıklığı duyduğunu ifade etti.

‘LİBYA KONUSUNDA YETERLİ BİLGİ VERİLDİ’

ABD’nin Libyada’ki misyonu konusunda gelen eleştirilere yanıt, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Tommy Vietor’dan geldi. Vietor, Libya konusunda Temsilciler Meclisi ve Senato için kapsamlı bir bilgi dosyası hazırladıklarını belirtti. (DIŞ HABERLER)


NATO: KAYNAK TÜKENİYOR

Libya’ya yönelik hava saldırısını  uzaması nedeniyle ikinci uyarı NATO’dan geldi. NATO komutanları, Mart ayında başlayan hava harekatından bu yana ilk kez karamsar bir açıklama yaptı: Libya’nın başkenti Trablus’daki bombardıman artacak ama yakında kaynak sıkıntısı baş gösterebilir.

Söz konusu açıklama operasyonun komutasındaki NATO Generallerinden Stephane Abrial’dan geldi:
“Sanırım Libya harekatı buradaki herkes için bir sürpriz oldu. Krizle yüzleşmeye ve operasyonu götürmeye çalışıyoruz. Elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Ama operasyon daha da uzarsa, kaynak sorunu sıkıntı yaratacak.”
Öte yandan cephedeki karşılıklı hamlelerse devam ediyor. Son olarak Libya Lideri Muammer Kaddafi’ye bağlı kuvvetlerin başkentin 150 kilometre güneybatısındaki Kikla kasabasından çekildiği haberleri geliyor.

Trablus’un 200 kilometre doğusundaki ülkenin üçüncü büyük kenti Misrata’daki yoğun çatışmalarsa devam ediyor. Dün sabah saatlerinde kentteki petrol rafinerisine altı roket düşmüştü. Roketlerin muhtemelen rafinerideki jeneratörler üzerine düştüğü, petrol depolarının vurulmadığı açıklandı.

Libya’daki krize çözüm bulmak için Afrika Birliği adına arabuluculuk girişiminde bulunan Güney Afrika Cumhurbaşkanı Jacob Zuma, NATO’nun Libya operasyonlarını sert bir dille kınadı.

Zuma, dün parlamentoda yaptığı konuşmada, Libya hava sahasının uçuşa yasak bölge ilan edilmesi ve sivillerin korunması için güç kullanımını öngören, Arap ve Afrika ülkelerinin de desteklediği BM Güvenlik Konseyi kararının “kötüye kullanıldığını” söyledi. Jacob Zuma, “BM kararının rejim değişikliği, siyasi suikastlar ve yabancı askeri işgal için kötüye kullanıldığını” iddia etti. Afrika Birliğinin ateşkes yapılması ve diyalog başlatılmasını öngören karar tasarısı ise Libya’da ulusal konsey tarafından reddedilmişti.

ÖNCEKİ HABER

Katalan parlamentosuna halk kuşatması

SONRAKİ HABER

Dağdelen: ‘Seçimin gerçek galibi Blok'tur’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...