16 Mart 2014 06:00

Kırımlılar kritik referandum için sandığa gidiyor

Bugün Kırım’da yapılacak olan referandum öncesi, ABD ve Rusya dışişleri bakanlarının Ukrayna’daki krizin çözümü amacıyla yaptıkları görüşmede anlaşma sağlanamadı. İki bakan referandumun meşruiyeti ile ilgili olarak birbirlerinin tam tersi açıklamalar yaptı.

Kırımlılar kritik referandum için sandığa gidiyor
Paylaş

Bugün Kırım’da yapılacak olan referandum öncesi, ABD ve Rusya dışişleri bakanlarının Ukrayna’daki krizin çözümü amacıyla yaptıkları görüşmede anlaşma sağlanamadı. İki bakan referandumun meşruiyeti ile ilgili olarak birbirlerinin tam tersi açıklamalar yaptı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise, BM Genel Sekreteri ile yaptığı telefon görüşmesinde, Kırım’da yapılacak referandumun uluslararası hukuka ve BM Sözleşmesine uygun olduğunu söyledi.

LAVROV: ABD İLE ORTAKLAŞAMADIK
John Kerry ve Sergey Lavrov arasında Londra’da yapılan görüşme altı saat sürdü. İki bakan görüşme sonrası ayrı ayrı basın toplantısı düzenledi. İlk olarak kameraların karşısına Sergey Lavrov çıktı. Lavrov, Ukrayna’daki gelişmeler konusunda ABD ile ortak bir vizyonları olmadığını söyledi. Lavrov, Kırım’ın Rusya’nın parçası olup olmadığının sorulacağı referandumun sonucuna ise saygı göstereceklerini belirtti. Rusya Dışişleri Bakanı, Ukrayna’nın güneydoğusunu işgal etmeye yönelik bir planları ise olmadığını vurguladı. Lavrov, Ukrayna’daki krizin ülkesinin faaliyetlerinin sonucu olmadığını, düzenin tesisine yönelik önlemlerin alınmamasının kendilerini kaygılandırdığını söyledi.

KERRY: REFERANDUM ANAYASAYA AYKIRI
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ise Kırım’da yapılacak referandumun Ukrayna Anayasası’na ve uluslararası hukuka aykırı olduğuna dikkat çekti. John Kerry, ülkesinin ve uluslararası toplumun Kırım’daki referandumun sonucunu tanımayacağını belirtti. Kerry, “Sayın Lavrov görüşmelerimiz sonrası net bir şekilde, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in pazar günkü referandum sonrasına kadar Ukrayna’nın Kırım bölgesi ile ilgili herhangi bir karar almaya hazır olmadığını söyledi.” dedi. Bakan ayrıca Ukrayna’daki geçici yönetimi güçlü bir şekilde desteklediklerini, Rusya’nın bölgede askeri birlikler konuşlandırmasının ise kendilerini kaygılandırdığını söyledi.

PUTİN: REFERANDUM ULUSLARARASI HUKUKA UYGUN
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’la yaptığı telefon görüşmesinde, Kırım’da 16 Mart’ta yapılacak referandumun uluslararası hukuka ve BM Sözleşmesine uygun olduğunu söyledi. Putin, Ban’la yaptığı görüşmede, Ukrayna’da yaşanan gelişmeler ve Kırım’da yapılacak referandumu ele aldı. Putin, BM Genel Sekreterine, “Referandum uluslararası hukuka ve BM Sözleşmesine uygun…” dedi. Ban ise Ukrayna’da siyasi bir çözüm ihtimalinin olduğunu savunuyor.

OBAMA RUSYA’YI YENİDEN UYARDI
ABD Başkanı Barack Obama da Ukrayna krizine ‘diplomatik çözüm’ bulunması yolunda umutlu olmayı sürdürdüğünü söyledi. Obama Beyaz Saray’da yaptığı açıklamada, aksi bir durumun Rusya için ‘sonuçları olacağı’ uyarısında bulundu.
ABD ve AB, pazar günkü referandumdan Kırım’ın Ukrayna’dan ayrılması ve Rusya’ya bağlanması sonucunun çıkması halinde, Moskova’ya hızla çeşitli yaptırımlar uygulamayı planlıyor. Kırım’daki referandumda halka Rusya’ya katılma kararına destek verip vermediği sorulacak.
2 milyon nüfusun yaşadığı Kırım’ın yüzde 60’ını Ruslar ve yüzde 15’ini de Kırım tatarları oluşturuyor. Referandum Komisyonu Başkanı Mihail Malişev Interfax’a verdiği bilgide 23 ülkeden 69 gözlemcinin bölgeye geldiği ve referandumu gözlemleyeceğini açıkladı. ABD, Polonya, Belçika, İspanya, Kıbrıs, Yunanistan, Çin ve Rusya gibi ülkeler referandum sürecini takip ediyor. Referandum sonuçları ise 17 Mart’ta açıklanacak. Yapılan anket çalışmalarına göre vatandaşın Rusya ile birleşme ve 1992 Anayasası’na dönüş yönündeki iki soruya yüzde 80’in üzerinde destek vermesi bekleniyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Sığınacak yerimiz kalmadı

SONRAKİ HABER

Afganistanlı sendikacı kadınlar Evrensel\'e konuştu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...