15 Mart 2014 06:00

Ceylan’ın, Roboskî’nin hesabı sorulsa Berkin hayatta olurdu

Kimi Berkin’in kardeşi, kimi ağabeyi yaşındaydı can verdiklerinde. Bazısı tıpkı Berkin gibi bir polisin attığı gaz bombası kapsülüyle yaşamını yitirdi, kimi polis, asker kurşunuyla bazısı bir patlayıcının infilak etmesiyle ayrıldı aramızdan. Bazısı çocuk, bazısı henüz adım atmıştı gençliğe. Çocukların katledilmesine hiç yabancı değil Kürt toprakları.

Ceylan’ın, Roboskî’nin hesabı sorulsa Berkin hayatta olurdu
Paylaş

Faruk AYYILDIZ
Diyarbakır


Kimi Berkin’in kardeşi, kimi ağabeyi yaşındaydı can verdiklerinde. Bazısı tıpkı Berkin gibi bir polisin attığı gaz bombası kapsülüyle yaşamını yitirdi, kimi polis, asker kurşunuyla bazısı bir patlayıcının infilak etmesiyle ayrıldı aramızdan. Bazısı çocuk, bazısı henüz adım atmıştı gençliğe. Çocukların katledilmesine hiç yabancı değil Kürt toprakları. İşte bu yüzdendir Berkin Elvan’ın acısını ta yüreklerinde hissettiler. Kendi yavrularından, kardeşlerinden bilip gözyaşı akıttılar Berkin için. Berkin Elvan için yaptıkları eylemlerde Ceylan’ın, Uğur’un fotoğraflarını birlikte taşıyıp, ‘Uğur’dan Berkin’e’ diye sloganlar attılar. “Devlet canlarımızı bizden aldı” diye haykırıp, Berkin’in yasını tuttular.

269 günlük direnişin ardından yaşamını yitiren Berkin Elvan’ın ölümünün ardından, devlet şiddeti sonucu yaşamını yitiren Kürt çocukları Uğur’un, Ceylan’ın, Enes’in, Erkan’ın, Medeni’nin aileleri ile konuştuk. Berkin Elvan’ı kendi çocuklarından ayırmadıklarını anlatan aileler, “Bizim evlatlarımıza kıyan katiller cezalandırılsaydı, Berkin aramızda olurdu” diyorlar.

KATİLLERİ SAKLIYORLAR

2009’da Lice’de koyun otlatırken meydana gelen patlamada yaşamını yitirdiğinde henüz 12 yaşındaydı Ceylan Önkol. Koca gözleri hâlâ hafızalarımızda. Ağabeyi Rıfat Önkol, Berkin’in ölümüyle büyük bir acı yaşadıklarını anlatıyor. “Biz bu acılara alıştık, devlet sayesinde ne yazık ki bu acılar bizim için normalleşti. Çocuklarımızı yıllardır katlediliyorlar. Şimdi de Berkin’i katlettiler” diyor. Berkin’e dair gelişmeleri televizyondan takip ettiklerini anlatan Önkol, “Aylardır hastanede yatıyordu. Acısı bizde gerçekten çok büyüktür. İzliyorduk ve elimizden bir şeyler gelmediği için çok üzülüyorduk” diyor. Berkin’in ailesine ulaşamak istediklerini ancak ulaşamadıklarını söyleyen Rıfat Önkol, “Sizin aracılığınızla başsağlığı diliyoruz. Onların acısı bizim acımızdır. Bizim için Ceylan neyse Berkin de odur” diye konuşuyor. Ceylan Önkol’un ölümüne neden olanların hâlâ cezalandırılmadığını hatırlatan Önkol sözlerini şöyle sürdürüyor; “Berkin’in katillerini de saklayacaklar. Göz önünde çocukları katlediliyorlar ‘yanlışlıkla’ oldu deyip kurtuluyorlar. Ölen bir çocuğun faili yargılanmayınca yeni cinayetler işleniyor. Polisler cezalandırılmadığı sürece öldürmeye devam edecekler. Ceylan iki karakol arasında katledildi. Olay hemen evimizin yanında oldu. Failleri belli ama aradan geçen 5 yıla rağmen kimse yargılanmıyor. Ceylan’dan daha aleni öldürülen gençler, çocuklar var. Hiçbirinin faili ortada yok.”

ROBOSKÎ’DE YÜREKLER BERKİN’LE DAĞLANDI

Roboskî katliamında yaşamını yitiren 34 köylünün çoğu çocuktu. Bombaların bedenini parçaladığı çocuklardan biriydi henüz 13 yaşındaki Erkan Encü. Annesi Felek Encü’yle konuşuyoruz. “Berkin Elvan’a çok üzüldük. Onun için Roboskî aileleri olarak yürüyüş düzenledik. Evlat acısının ne kadar zor olduğunu biliyoruz” diyor. “Biz kendi çocuklarımızı nasıl unutmadık, unutturmadıysak onu da unutmayacağız. Biz çocuklarımız için nasıl mücadele ettiysek Berkin içinde öyle mücadele edeceğiz” diyen Encü şöyle devam ediyor: “Devlet bizi katlettiğinde hep birlikte hesabını sorabilseydik, Berkin aramızda olacaktı. Başbakanın oğlu gibi sağ olacaktı. Hesabı sorulmayan katliamlar yeni katliamların önünü açıyor.”  Elvan ailesine seslenen Encü, “Onlar omuzlarını omuzlarımıza koysunlar, ellerini ellerimize uzatsınlar ki birlik, beraberlik içinde katillerinden hesap soralım. Bu çağrım Gezi’de yaşamını yitiren tüm gençlerin ailelerinedir. Artık sadece Kürt çocuklarını katletmiyor devlet. İktidarın çocukları çalıyor, hırsızlık yapıyor cezaevi bile yatmıyorlar ama bizim çocuklarımız öldürülüyor. Buna dur diyebilmek için birlik olalım” diyor.


SORUMLUSU BAŞBAKAN

Lice’de yapılmak istenen karakolu protesto ederken askerler tarafından vurularak katledildiğinde 18 yaşındaydı Medeni Yıldırım. Ağabeyi Mehmet Yıldırım, “Berkin’in ölümü Medeni kadar yaktı canımızı” diyor. Berkin’in ölümünden sonra bazı medya kuruluşlarında Uğur’un ölümünün de hatırlatıldığını ancak hâlâ ‘terörist zannedilerek vurulan Uğur Kaymaz’ denmesine kızıyor. Yunanistan’da polislerce öldürülen Alexis’i hatırlatıyor ve “Orada polisler yargılandı, bakan istifa etti ama Türkiye’de bu olmuyor. 17 bin faili meçhulün sorumluları da Berkin’i katledenler de ortada yok” diyor. Bu ölümlere Başbakan Tayyip Erdoğan’ın zemin hazırladığını söyleyen Yıldırım, “Yavrularımızı aramızdan alanlara karşı birlikte mücadele etmeliyiz. Elvan ailesinin acılarını yürekten paylaşıyoruz. Er ya da geç devletten çocuklarımızın hesabını soracağız” diyor.


‘BERKİN, UĞUR  AĞABEYİM GİBİ’

Uğur Kaymaz, devlet eliyle katledilen çocukların en önemli simgelerinden. Tıpkı Berkin gibi. Mardin’in Kızıltepe ilçesinde 2004’te babasıyla birlikte öldürüldüğünde henüz 12 yaşındaydı. Bedeninden 13 kurşun çıkarıldı. Uğur’un küçük kardeşi Ali Kaymaz, “Berkin de şehit düşen Kürt çocukları gibi. Devlet Kürt, Türk ayırmadan çocukları öldürüyor. Berkin’in ölüm haberini duyduğumuzdan beri çok üzgünüz. Elvan ailesi bilsin ki biz hep yanlarında olacağız, yalnız olmadıklarını bilsinler. Biz bu acıyı yaşadık, onların acılarını hissedebiliyoruz” diyor.


'ENES'İN, BERKİN'İN SUÇU NEYDİ?'

28 MART 2006’da Diyarbakır’da halka yönelik polis saldırısında tıpkı Berkin gibi polisin attığı gaz bombası kapsülünün başına isabet etmesiyle yaşama veda eden Enes Ata, henüz 7 yaşındaydı. Babası Selamettin Ata, “Zaten acımız büyük, yeni çocuk ölümlerine katlanamıyoruz artık” diyor. Enes’in ölümüyle ilgili savcılığın soruşturma açtığını söyleyen Ata, “İddianame hazırlandı ama katillerin hâlâ ellerini kollarını sallayarak gezmesi çok zoruma gidiyor” sözleriyle dile getiriyor duygularını. Devlet tarafından katledilen çocuklar için Enes’in bir sembol olduğunu söyleyen Ata, “Bölgemizde yüzlerce çocuk katledildi. Devlet Kürt çocuklarına bir kuş kadar değer vermiyor. Enes’in suçu neydi? Bilerek ateş ettiler, kazayla ölmedi. Şimdi katledenlerin ceza almadığını görünce kahroluyoruz. Enes’in katillerine ceza verilseydi Berkin öldürülemeyecekti. Berkin Elvan’ın Enes’ten ne farkı var? Ailesinin acısı benim de acımdır. Evlat acısını tattım, biliyorum. Berkin benim de çocuğum” diyor.

ÖNCEKİ HABER

Berkin, genç öfkeyi taşıran damla oldu

SONRAKİ HABER

Rusya: Kırım\'da ABD casus uçağı yakaladık

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...