15 Mart 2014 06:00

Savaş ortamında sağlık ve hekimlik

Adana Tabip Odası 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla ‘Savaş Ortamında Sağlık ve Hekimlik’ adlı bir panel düzenledi.

Savaş ortamında sağlık ve hekimlik
Paylaş

Adana Tabip Odası 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla ‘Savaş Ortamında Sağlık  ve Hekimlik’ adlı bir panel düzenledi.

Adana Tabip Odası Başkanı Ali İhsan Ökten moderatörlüğünde panelist olarak Hatay-Reyhanlı Devlet Hastanesi Hekimi Dr. Esad Emir, Kilis Devlet Hastanesi Acil Hekimi Dr. İsmail Doğan, Mardin Tabip Odası Başkanı Dr. Kamiran Yıldırım’ın katıldığı panelde savaşın gerçek yüzü somut bir şekilde gösterildi.

Dr. Esad Emir, hekimin hastasının dili, dini mezhebi, siyasi görüşü ve savaşta silahlı gruplardan ya da halktan olmasına bakmaksızın hekimlik vazifesini yapması gerektiğinin altını çizdi.

Reyhanlı ve civarındaki patlamalar sebebiyle bulunduğu hastaneye en az günde 40 ağır yaralı hastanın geldiğine dikkat çeken Emir ‘Her şeyden önce savaş olmasın’ diyebildiğini söyledi.

SİLAHLI YARALILAR

Kendilerini unutulmuş doktorlar olarak ifade eden Kilis Devlet Hastanesi Acil Hekimi Dr. İsmail Doğan günde 40, 70, 90, 100 hastanın birlikte getirildiği sedye yatak yetmediği yerlerde beklediklerini anlattı.

Doğan, bazı Suriyeli hastaların hastaneye tedavi için üzerindeki silahla getirilebildiklerini ve hekimlerin güvenliğinin devletçe sağlanmadığının altını çizdi. Bazı silahlı hastaların kurtarılması için istihbaratçıların ‘Bu hastanın sağlığını kurtaracaksın!’ diye hekimlere müdahale ettiğini söyleyen Doğan, “Sınırlar denetimsiz. Getirilen yaralıların üstünde çok kez silah ve el bombası çıkıyor.” Mardin Tabip Odası Başkanı Dr. Kamiran Yıldırım, Suriye’deki savaş sebebiyle Güneydoğu Anadolu illerinin yoğun göç aldığını gelen halkın ucuz iş gücü olarak göç ettikleri yerlerde yerleştiklerini ancak kimliklerinin olmadığını ifade ediyor. 

SAVAŞIN ETKİLERİ DAHA ÇOK ANLATILMALI

Sunumların ardından izleyicilerden Plastik Cerrahi Hemşiresi Gülistan Atasoy, kendi halkına silah çeken hükümetten hekimlerini koruması beklenemeyeceğini söyledi. Atasoy, sağlık  örgütlerinin, daha çok birlikte hareket edilmesi gerektiğini vurguladı. Bir başka katılımcı olan Aile Hekimi Ömer Eşli ise siyasal tercihlerin halklar üzerindeki etkilerinin yıkıcı olduğunu ifade etti. Eşli bu tarz panellerin her ilde yapılması gerektiği ve savaşın yıkıcı gerçeklerinin tüm çıplaklığıyla gösterilmesi gerektiğini dile getirdi.  (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

\'Proje yöntemimiz katılımcılık\'

SONRAKİ HABER

Ses kaydı: Erdoğan\'dan \'Gezi Parkı eylemcilerini atın\' talimatı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...