15 Mart 2014 06:00

Bugünü yalnız geçirmeyin!

Yalnızlık, uykusuzluğa, yüksek tansiyona, bağışıklık sisteminin zayıflamasına, stres hormonunun artmasına ve genel olarak bedenin durumunun kötüleşmesine neden oluyor.

Bugünü yalnız geçirmeyin!
Paylaş

Çağımızın hastalığı kanserden ve obeziteden korkuyor musunuz? Organik, lifli gıdalarla beslenip, spor salonlarına yıllık üyelikler mi satın alıyorsunuz? Sağlıklı yaşam için bunlar güzel bir başlangıç ancak uzmanlar, başka bir hastalığın bunlardan daha tehlikeli olduğu sonucuna vardı: Yalnızlık.
Rahibe Teresa, yıllar önce “Günümüzün en büyük hastalığı cüzzam, kanser ya da verem değil, kendini istenmeyen ve terk edilmiş hissetmektir” derken bu araştırma henüz yapılmamıştı bile. Ama şimdi doktorlar yal-nızlık hastalığının etkilerini açıklarken bu hayati hastalığa yakalananların yani kendilerini dışlanmış hissedenlerin diğerlerine göre ölüm riskinin ‘sağlıklı’ bireylerden iki kat fazla olduğunu belirtiyor.
Faydalı Sosyal Bağlar Başarılı Yaşlanmayı Destekler başlıklı raporunda  Profesör John Cacioppo, yaşlılar arasında yapılan araştırmada tatmin edici ilişkilerin etkisine bakıldı. Arkadaşlığın yaşlılardaki etkileri şöyle: Direncin artması, zorlukların üstesinden çabuk gelebilme, stresli durumlardan güçlenerek çıkma.
İnsanlarla arasına duvarlar örenler için iyi haberlerin olmaması elbette şaşırtıcı değil. Yalnızlık, uykusuzluğa, yüksek tansiyona, bağışıklık sisteminin zayıflamasına, stres hormonunun artmasına ve genel olarak bedenin durumunun kötüleşmesine neden oluyor.
Yalnızlık ilk akla geleceğinin aksine bireysel değil toplumsal bir sorun haline gelmiş durumda. Bu nedenle çözümünün de toplumsal olduğu yönündeki fikir yaygın. Hükümetlerin yaşlı bakım politikalarını ciddiyetle ele alıp, yaşayan çözümler bulması ise çözümün ilk adımı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Akustik görünmezlik

SONRAKİ HABER

Üç lidere HDP mektubu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa