14 Mart 2014 06:00

Görünmez asker

Görünmezlik artık hayal değil. Bilim insanları görünmezlik sağlayan bir cihaz geliştirdi. Ancak bu cihaz yalnızca savunma amaçlı kullanılacak.

Görünmez asker
Paylaş

Bilim insanları yıllardır görünmezliği sağlayacak bir alet bulmaya çalışıyor.  Predator filminde bir uzaylı, izinin sürülmemesi için kamufle edilerek görünmez olmuştu.  Filimde yüksek teknoloji kullanan bu uzaylı termal görüntüleme kullanan avcılara karşı avantaj sağlıyordu. İşte sanki filmden bir kare gibi gözüken bu teknoloji artık gerçekleşmek üzere.

Özellikle savunma sanayiinde önem taşıyan bu teknoloji gün geçtikçe gelişiyor. Singapur Ulusal Üniversitesi Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliğinden Dr Qiu Chengwei ve ekibi termotik materyalleri kullanarak termal illüzyon yaratarak termal kamuflaj ve görünmezlik yaratmayı başardı.  

ASKERİ UYGULAMALAR İÇİN HAZIR

Dr Qiu’nin keşfettiği cihaz Predator filmindekine benziyor. Bu cihaz termal sinyalleri bloke ederek, aynı zamanda illüzyonsal bir kamuflaj yaratıyor. Araştırma  Amerika ve İngiltere’de bilim çevrelerinde  devrim niteliğinde olarak adlandırıldı.

Dr Qiu verdiği demeçte, “Termotiklere dayanan bu tarzda bir görünmezlik pelerininin etkili bir şekilde çalıştığı ilk kez kanıtlandı. Bu başarıdan aldığımız şevkle gizleme teknolojimizi ucuz ve daha büyük objelere örneğin gece görevindeki askerleri gizlemek için kullanabiliriz” diyor.

Dr Han Tiancheng, Ms Bai Xue, Yrd. Doç. Dr. John T L Thong ve Prof.  Li Baowen (Fizik Bölümü) yer aldığı ekip, cihaz için hem  zaman ve hem sıcaklığa bağlı olan durumları dikkatlice araştırarak en mükemmel termodinamik performansı sağlayacak aleti buldular. Teknoloji şimdiden askeri uygulamalar için hazır.
(DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Dövüş sanatları evrenseldir

SONRAKİ HABER

Kenti halkla birlikte yöneteceğiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...